Zeliščna spirala


Počasi bo že…

Med iskanjem informacij o permakulturi sem našla zelo zanimivo idejo o izdelavi zeliščne spirale (herb spiral). Spirala je močan simbol. Menda daje spiralna oblika rastlinam prav posebno energijo. Zeliščna spirala je v bistvu skalnjak, kjer se kamni vijejo v spiralni obliki. Pomembno je, da najprej postavimo zid, ki ga nato napolnimo s plastmi različnih materialov. Tako dobimo stabilno zeliščno spiralo, ki bo rastlinam nudila dovolj hranil, odcednost vode pa bo zagotovljena.

Takle vrtiček s sabo prinese prihranek prostora (na prostoru s premerom 2 m dobiš 9 m dolgo gredo), lepoto logike, popestritev prostora, uporabnost, sistem, ki se sam vzdržuje – lastnik pa med tem v ležalni mreži :)… Menda je med permakulturniki veliko Avstralcev zato, ker so radi na off (itak :).

Posamezni deli spirale imajo različne mikro pogoje. V središču oziroma na vrhu spirale (vrh spirale je približno 1 m dvignjen od tal, potem pa se spirala postopoma spušča do izteka) je sončno in suho, kar ustreza sredozemskih zeliščem (rožmarin ipd), v izteku spirale pa uredimo majhen vodni vrtiček, ki je idealen prostor za vodno krešo. Še to: konec spirale naj gleda proti vzhodu.

Potrebuješ: manjše in večje skale (lahko tudi staro opeko), suho listje, dobro staran kompost, suh mah, slamo, gnoj-ilo (jasno, ne kakšnih umetnh kemikalij…) in sadike. Nalagaš v plasteh, vsako plast zaliješ, preden dodaš novo.

In zakaj takšne komplikacije, zakaj ni dovolj samo kup zemlje? Ker potem ne bi mogli ležati v ležalni mreži, ampak delat, da križ boli, ker se sistem ne bi sam vzdrževal… To je božansko pri permakulturi – zrihtaj, potem pa počivaj in samo še pobiraj – rastlo in vzdrževalo se bo samo od sebe :)

Oborožena s teoretičnim znanjem sem se lotila gradnje zeliščne spirale. Od stare škarpe je ostal kup večjih kamnov in skal, ki ga je prekrilo lansko listje. Na večji skali se je sončil zelenec (Lacerta viritis). Zelenec je največji slovenski kuščar. Zraste do 40 cm ter močno ugrizne, če se počuti ogroženega. Zaradi mojega ropotanja in premetavanja skal se je začasno odselil. Iz preostalih skal mu bom naredila novo bivališče. Upam, da se bo vrnil. Rad ima žužke in bo zato dobrodošel gost na mojem eko vrtu :)

Zlaganje skal ima terapevtske učinke, vsaj zame, čeprav je naporno in sem proti večeru že močno čutila mišice. Spirala ne sme biti prevelika, ker je potem nemogoče urejati grede. Ravno prav velika bo, ko z lahkoto sežeš do središča spirale. Tako tudi začneš: zamisliš si, kje bo postavljena, se postaviš na njen rob, iztegneš roko in položiš središčni kamen. Pomaga tudi skica na papirju. Tip na videu je menda spiralo naredil v enem dnevu. No way. Jaz sem samo za zidanje potrebovala tri popoldneve. ZELO pomembno: nabavite dobre rokavice, najboljše so tiste za zidarska dela.

Sezidano spiralo sem napolnila. Na dno sem natrosila lansko suho listje, potem debelo plast komposta, vmes pa cvetoči regrat in plevel z vrta. Čez nekaj dni, ko se bo vse skupaj usedlo (še vedno upam na dež ;), bom spiralo napolnila z zemljo in posadila sadike (9. maja bo po luninem koledarju pravi čas za sajenje zelišč :)

Zeliščna spirala – 2. del (Nedelja, 9.5.2010)

Danes dopoldan sem na vrh dobro uležanega komposta, pomešanega z zemljo in zelenjem, nasula vrečo zemlje. Posadila sem rožmarin,  origano, pehtran, timijan, peteršilj, drobnjak in poprovo meto. Koriander in vodno krešo moram še nabavit. Med zelišča sem posadila mlade kapucinke – odganjajo škodljivce, cela rastlina, vključno s cvetovi, pa je užitna. Ko bodo sadike dovolj velike, bom dodala še žametnice (reče se jim tudi tegetes).

Tole je načrt zasaditve:

In takole izgleda v resnici:

Kako je videti zeliščna spirala 26.7.2010, pogljete tukaj: https://permakulturazatelebane.wordpress.com/2010/07/26/zeliscna-spirala-26-7-10/, katera zelišča lahko in kam jih posadimo, pa tukaj: https://permakulturazatelebane.wordpress.com/2012/03/27/zelisca-v-zeliscni-spirali-katera-posadimo-kam-27-3-12/

 

12 komentarjev

12 thoughts on “Zeliščna spirala

  1. Tole s spiralastim vrtkom je pa res zanimivo.Ali je ta ideja zrastla na tvojem zelniku se sprasujem.Disi mi po starodavnih vescinah in po preprostih vrlinah,ki jih lahko uzremo,ce smo dovolj odprti,da inspiriramo skozi svoje bistvo.Meni se zdi,da je vse skupaj med seboj lepo povezano.Spirale iz kamna so lahko razlicnih oblik,rastlinam dajejo oporo,zavetje in zadrzijo vlago.Zraven pa srkajo soncno energijo,ki jo zadruzujejo v svojem obmocju tako,da vse skupaj dobi mocen energetski potencjal.
    Le gdo se ne bi ustavil in posrkal koscek tega razkosja.To je dobra ideja prihodnosti in prepricana sem,da bo vse cvetelo in drhtelo v sozvocju narave.
    Poslji slikice,poleti pa pridem z veseljem pogledat.
    vida

  2. Po naključju (če to sploh obstaja, a ne :D) sem hvalabogu naletela na vaš čudovit blog. Zanima me dvoje: ali menite, da bi se obnesla zeliščna spirala z manjšim premerom – cca. 1,2m in kako visokimi gredami – ali jih je potrebno vsako leto obnoviti – do kakšne globine (preštihati, dodati kompost…).
    Najlepša hvala, Manca

    • Se strinjava – naključij ni :) Me veseli, da vam je blog všeč.
      Gotovo bi bila tudi manjša spirala prav tako uspešna kot običajna (obstajajo pa tudi zelo velike in celo dvojne); pomembno je, da se upoštevajo osnovna pravila. Zeliščna greda z 2 m premera naj bi bila v sredini visoka cca 1 m – takšna z manjšim premerom je lahko na sredini nekaj nižja. Obnavlja se jo po potrebi; običajno se prvo leto posede, potem dodamo nekaj novega komposta in prsti. Sicer pa velja za prst v zeliščni spirali isto kot za vrt: če bi samo jemali, bi zmanjkalo :) Dodajamo kompost, zastirko, ker tudi ta prst prebuje nova hranila, tako kot prst na vrtni gredi. Štihati ni treba, če imamo zastirko (zemlja ostane spodaj rahla), poleg tega je lešo, če je v spirali čim več trajnih zelišč, ki se vsako leto znova zbudijo, vmes pa posadimo nova.
      Veliko veselja z zeliščno spiralo vam želim,
      Bojca

  3. Pozdravljeni! Zgleda da je včeraj bil “taprav” dan, ker sem tudi jaz vse prebrala.In jaz tudi bom zgradila malo manjšo spiralo (danes že stare cegle nametala na vrt). Zanimal bi me vseeno “zemljevid” oz. pozicija še kakšnih zelišč v spirali – bazilika (zelena/rdeča), kamilica, koper, šetraj.. Lep pozdrav in hvala za odgovore… Mary

    • Konec spirale je tam, kjer se spirala izteče; običajno tam naredimo bazenćek z vodno krešo. Ni pa nujno. Načrt zasaditve je okviren, ko imamo izkušnje, ga prilagodimo. Seveda pri tem upoštevamo, katera zelišča bi radi imeli. Lep pozdrav, Bojca.

  4. Pozdravljena!

    Vsa navdusena nad zacetkom mojega prvega vrtnarjenja in zanimanja za to vrstne reci, kot mestni otrok na vasi, sem uvedla to spiralo. V njo sem dodala se kaj drugega kot mi je bilo nekje jasno (blitvo, solato, jajcevce, tako vmes). In je rastlo, da so sedje bili zavistni ;)))) No, niso bili, so se pa cudili in bili navduseni. Se bolj pa mi, ki smo se pridno snedli ali pa hranili, susili, ipd.
    Zdaj pa se mi zastavlja dvoje vprasanj:
    kaj pa letos, kaj naredim? Lani sem naredila vse kot je treba od dan do vrha, kaj pa letos, kako se lotim? A moram na novo od zacetka? Vse podreti? No, nekaj itak moram, ker je opeka razpadla. Prosim za podelitev izkusnje, kaj ste naredile-naredili naslednje leto.
    Hvala,
    Romana

  5. Ojla vsi,
    tudi jaz sem se odločila, da bom v letošnjem letu, ko bomo spremenili naš vrt (brišemo travo in naredimo čez vse uporabni vrt) naredili poleg visokih gred, ki so nastale lansko leto, še SPIRALNO GREDO. Vendar pa bi pri tem rada uporablia stare opeke in ne skale. Kajti opeke imam še sedaj v uporabi na vrtu, služijo za poti v vrtu.
    Kaj menite ostali, bodo opeke ok.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.