Štorovke – zakaj jih ne maramo v sadovnjaku?

honey fungusRadi nabirate gobe? Jaz tudi, zelo! Bi vam bilo všeč, če bi jih lahko nabrali kar v domačem sadovnjaku, potem pa jih nekaj pripravili na čebuli, nekaj v juhi ali z jajčkom, tiste najbolj lepe, čvrste in mlade pa vložili?

Verjemite mi, da ne … vsaj, ko gre za štorovke ali mraznice. Za štorovke pravijo: “Štorovke rastejo na štoru. Če ga ni, ga pa naredijo.”

Štorovka je splošno ime za veliko različnih vrst gob, ki so vse združene v družini Armillaria (meli je grško ime za med; Angleži jih prav zato imenujejo Honey fungus – medene gobe)Nekatere od njih so paraziti, ki napadajo in uničujejo korenine olesenelih in trajnih rastlin. Te lahko povzročijo veliko škodo v naših nasadih, sadovnjakih in vrtovih. Večina štorovk je na srečo gniloživk ali saprofitov, ki le razgrajujejo mrtev ali umirajoč oleseneli material. Zato je pomembno vedeti, katero vrsto imamo. Najbolj nevarni sta Črnomekinasta mraznica (Armillaria osoyae) in Sivorumena mraznica (Armillaria mellea).

Ko se naselijo v sadovnjak, so tam vse leto, pa čeprav jih večino časa ne vidimo. Micelij (podgobje ali steljka) in rizomorfa (micelijski konopci) ostaneta v tleh vse leto, nadzemni deli gobe (ta, ki ga naberemo in pojemo) pa zraste v poznem poletju in v jeseni.

Kako delujejo mraznice na drevo

Parazitske vrste mraznic uničijo korenine gostujoče rastline. S tem degradirajo koreninski sistem, zaradi česar je drevo oslabljeno oziroma obsojeno na propad.

Kako se širijo

Glive se širijo z okužene rastline z neposrednim stikom – korenine sosednjih rastlin se stikajo in prepletajo. Širijo se tudi skozi zemljo s pomočjo rizomorfnih struktur.

Simptomi, ki pomagajo postaviti diagnozo:

1. Nad tlemi

 • nadzemni deli rastline začnejo propadati. Včasih nenadoma v obdobjih zelo sušnega vremena, kar kaže na propadanje koreninskega sistema. včasih bolj postopoma, ko veje umirajo skozi več let.
 • listi so manjši in bolj bledi kot bi bili sicer
 • drevo manj cveti, ali pa cveti zelo obilno in tudi rodi veliko sadja – običajno se to zgodi tik pred smrtjo (labodji spev)
 • drevo dobi jesenske barve hitreje, kot ostala
 • lubje na vznožju debla poči in iz njega se cedi
 • ob primernih pogojih v jeseni iz okuženega rastlinskega tkiva zrastejo gobe
 • pod lubjem je plast belega ali bež obarvanega glivičnega tkiva, ki kasneje počrni

2. V tleh

 • mrtve in razpadajoče korenine z zaplatami glivičnega materiala (micelija) med lubjem in lesom, ki ima močan vonj po gobah. Običajno se nahaja na vznožju debla in se le redko razraste višje po deblu, do 1 m višine. Ta simptom je za postavitev diagnoze najbolj značilen.

Nadzor in zdravljenje

 • Skrbimo, da so tla zdrava in dobro nahranjena, da imamo primerne pogoje za rastline. Rastline, ki so v stresu, podhranjene, poškodovane, se bodo težko uprle okužbam.
 • Uporabimo homeopatski pripravek Phosphorus.
 • Vsakemu drevesu dodamo Biooglje – aktivator zemlje.
 • Zelo bolne, umirajoče, poškodovane rastline odstranimo (še vedno pa menim, da je dobro vsaj poskusiti pozdraviti …).
 • Širjenje glive v tleh lahko preprečimo s fizičnimi pregradami (v tla vkopljemo prepreke iz odporne plastike ali gume, 45 cm globoko, ki 2 do 3 cm gledajo iz tal).
 • Kjer so mraznice že prisotne, na novo ne sadimo vrst, ki so bolj dovzetne za okužbo (primer: namesto običajnega posadimo črni oreh).

POZOR! Fungicidi niso rešitev. Ne le, da mraznic ni mogoče uničiti s kemičnimi sredstvi, s fungicidi bi še bolj oslabili že tako neuravnovešeno okolje v tleh in povzročili še večjo škodo, še hitrejši propad.

Pregled različnih vrt štorovk ali mraznic

Vrsta Habitat Patogenost

Severnjaška mraznica

Armillaria borealis

Armillária boreális, severnjaška mraznica Gniloživka * Šibek parazit za brezo in divjo češnjo
Čebulasta mraznica

Armillaria cepistipes

Armillária cepistípes, čebulasta mraznica Gniloživka * Relativno nenevaren
Rumenovenčna mraznica

Armillaria gallica

Armillária gállica, rumenovenčna mraznica Raste na zemlji blizu trdega lesa Relativno nenevaren. Šibek ali drugoten parazit
Sivorumena mraznica

Armillaria mellea

Armillária méllea, sivorumena mraznica Na širokolistnem, okrasnem in sadnem drevju Agresiven parazit na listopadnih drevesih
Črnomekinasta mraznica

Armillaria ostoyae

Armillária ostóyae, črnomekinasta mraznica Omejena na iglavce Nevaren parazit na iglavcih
Dobova mraznica

Armillaria tabescens

Armillária tabéscens, dobova mraznica Gniloživka * na hrastovih štorih Nevarna za evkalipte

Vir fotografij: http://www.gobe.si/

*Gniloživke so bakterije ali glive, ki povzročajo gnitje nežive organske snovi. Praviloma so nepatogene (ne povzročajo bolezni). Pomembne so, ker razkrajajo odpadlo listje, odmrl les in poginule živali ter tako sodelujejo pri kroženju mineralnih snovi v naravi – iz odmrlih organizmov tistim, ki še živijo.

Povzetek

Štorovke ali mraznice hitro obtožimo za glavnega povzročitelja za propad dreves in grmov v nasadih. Velikokrat so mraznice drugoten pojav, ki se pojavi, ko drevo oslabi zaradi drugih razlogov. Mraznice lahko povzročijo obsežno škodo na vrtu, vendar niso vir vsega zla. Osnovni vzrok je pogosto očem skrit – pomanjkanje hranil v tleh in slabo vzdrževan sadovnjak.