Epsomska sol na 1001 način

Cvetje in kopel

Po celodnevnem delu na vrtu so prsti zategli in otrpli, hrbet otrdel … včasih niti ponoči ni miru, ker nam mišice na mečih trgajo krči. Najboljša prva pomoč je namakanje v Epsomski soli, istem naravnem magnezijevem sulfatu, s katerim zalivamo paradižnike, paprike in vrtnice, da so lepi, zdravi in z obilico plodov in cvetov.

DOBRA ZA VRT IN ZA VRTNARJA

Epsomsko sol poznamo pod več imeni, med drugim tudi grenka sol (pod tem imenom jo kupimo v lekarni za čiščenje črevesja). Vsebuje magnezij (10 %), žveplo (13 %) in kisik. Vrtnarji jo že stoletja dodajajo paradižnikom, paprikam in vrtnicam, ker tako naredijo več cvetov in plodov, rastline so bolj zelene in pridelek je večji. Epsomske soli pa ne uporabljamo le na vrtu, pač pa tudi za odpravljanje zdravstvenih težav pri ljudeh in živalih.

EPSOMSKA SOL ZA VRT …

Potrebe rastlin po magneziju so različne. Nekatere vrste (fižol, grah, solata in špinača) pomanjkanje lažje prenašajo. Plodovke (paradižnik in paprike) ter vrtnice pa za optimalno rast in razvoj potrebujejo velike količine magnezija in se na pomanjkanje odzovejo z boleznijo in propadanjem.

Na vrtu magnezij:

 • izboljša kaljivost semen
 • poveča absorpcijo hranilnih snovi
 • zmanjša šok pri presajanju
 • poveča količino zelene mase
 • preprečuje zvijanje listov
 • izboljša okus plodov
 • odigra pomembno vlogo za zdravje paradižnikov, paprik in vrtnic

Rastline zalijemo ali poškropimo z raztopino Epsomske soli: 1 do 2 mali žlički na pol litra vode. Natančnejša navodila, kako uporabimo Epsomsko sol na vrtu, pa preberite TUKAJ.

NASVET: pripravite si kopel za noge (v lavor tople vode dodajte 1/4 skodelice Epsomske soli). Po končani kopeli z vodo zalijte rastline na vrtu.

… IN ZA VRTNARJA

Magnezij enako kot vrtnice nujno potrebujemo tudi ljudje; omogoča delovanja več kot 300 encimov, izboljša delovanje mišic in živcev, zmanjša vnetne procese, pomaga zmanjšati bolečine v sklepih in mišicah. S kopeljo v Epsomski soli si pomagamo:

 • Proti bolečinam v sklepih, križu in mišicah: namakanje v kopelih z Epsomsko soljo odpravlja bolečine v sklepih, križu in mišicah. Olajša bolečine, odpravi krče v mišicah, ki nastanejo zaradi pomanjkanja magnezija in zmanjša vnetne procese.
 • Proti razdražljivosti in stresu: pomanjkanje magnezija povzroči tudi kronično utrujenost, razdražljivost in težave pri premagovanju stresa. Prav zato kopel z Epsomsko soljo deluje sprostilno in protistresno.
 • Za več energije: magnezij je tudi ključen za proizvodnjo energije v celicah, zato nas poživi, ne da bi nas razdražil (v nasprotju s kofeinom).

Raziskave kažejo, da vsaj 70 % ljudem primanjkuje magnezija. Najlažje si dovolj magnezija zagotovimo s kopeljo (vsaj 1-krat tedensko). Znanstveno dokazano pa je, da namakanje v kopeli z Epsomsko soljo v telesu dejansko dvigne nivo količine magnezija in žvepla. S kopeljo vnosa magnezija in žvepla ne moremo predozirati, zato je ta način oskrbe z magnezijem najbolj varen.

Navodila za kopel: Kopel za celo telo si privoščimo vsaj enkrat tedensko, 20 do 40 minut. V kad natočimo toplo vodo in dodamo eno do dve skodelici Epsomske soli. Če nimamo možnosti namakati se v banji, lahko pripravimo kopel za noge: v lavor tople vode dodamo ¼ skodelice Epsomske soli.

Epsomsko sol pa lahko uporabimo tudi:

 • za lepe lase: kadar nam zmanjka časa za umivanje las, si lahko pomagamo z Epsomsko soljo. Vtremo jo v lase, pustimo da deluje nekaj minut in razčešemo lase. Epsomsko sol lahko po umivanju dodamo balzamu za lase (zmešamo 2 žlici Epsomske soli in 2 žlici balzama) Po umivanju las nanesemo zmes na lase in pustimo učinkovati 10 do 20 minut, nato temeljito speremo.
 • kot domače čistilo za steklene, kovinske in keramične površine: zmešamo enaka dela Epsomske soli in tekočega detergenta za posodo. Sredstvo nanesemo na površino, ki bi jo radi očistili. Pustimo, da deluje nekaj minut, nato pa pa zdrgnemo površino in jo do čistega speremo.
 • proti glivicam na nohtih ali atletskem stopalu: pripravimo kopel za noge. V lavor tople vode dodamo četrt skodelice Epsomske soli. Noge namakamo v raztopini vsaj 20 minut, vsak ali vsaj vsak drugi dan.

 

Članek je bil objavljen v julijskih Novicah iz Gajinega vrta (julija 2016). Novice izidejo enkrat mesečno. Če bi jih želeli prejemati, se lahko naročite na: gajin.vrt@gmail.com