Homeopatska pripravka za poškodbe pri rastlinah: Arnica in Calendula

Jesen je čas sajenja čebulic, česna in čebulčka, drevja, grmovnic in vrtnic … Ob presajanju se je nemogoče izogniti poškodbam, ki so lahko pogubne za mlado rastlino. S homeopatskima pripravkoma Arnico in Calendulo lahko to nevarnost povsem odpravimo.

Kadar so rastline zaradi različnih vzrokov poškodovane (toča, močan veter, bolezni, škodljivci, transport, presajanje, obrezovanje), jim pomagamo s homeopatskima pripravkoma za poškodbe: Arnico (arnika) in Calendulo (ognjič).

Oba pripravka sta odlična izbira. Preden pa ju uporabimo, je dobro poznati razlike med njima.

Arnica je prva in najboljša izbira ob poškodbah vseh vrst. A pozor: Arnice nikoli ne uporabimo na odprtih ranah! Arnica bi na odprtih ranah povzročila vnetje in zagnojitev. Zato z njo nikoli ne zalivamo presajenih rastlin, saj so njihove korenine zaradi presajanja gotovo poškodovane (lahko jih le poškropimo) in iz istega razloga ne škropimo obrezanih rastlin (pač pa jih zalijemo).

Za razliko od Arnice s Calendulo smemo škropiti po odprtih ranah. Kadar je rastlina hkrati obrezana in presajena, ne smemo uporabiti Arnice – saj ima rastlina poškodovane korenine in veje, na odprte rane pa Arnice ne smemo dodajati. Za obrezane in hkrati presajene rastline uporabimo Calendulo.

541 Arnica alpina.jpg

Arnica

Arnica je pravi pripravek za prvo pomoč pri poškodbah, ne glede na to, kaj jih je povzročilo: škodljivci (npr. bolhači), bolezni (npr. listna luknjičavost), obrezovanje, presajanje, vremenski vplivi (toča, močan veter) ali ko sami, naši otroci ali domače živali hote ali nehote poškodujemo rastlino.

Kdaj jo najpogosteje uporabimo:

 • poškodbe zaradi toče (zalijemo)
 • solzeče se rane po obrezovanju (zalijemo)
 • gnitje cepljenk
 • tumorji na starih ranah, zaradi nepravilnega obrezovanja
 • rakavo tkivo, nastalo zaradi poškodb

Calendula

Ognjič je čudežni deček vrta, ko govorimo o rastlinah, ki se podpirajo med sabo. Na vrt prinese toliko dobrega, da bi ga bilo najbolje nasaditi kar povsod.

Ognjič proizvaja kemične snovi, ki delujejo kot pesticidi. Sprošča jih skozi korenine. V zemlji delujejo še leta po tem, ko ognjiča že nikjer več ni. Pomaga rastlinam v proizvodnji feromonov in tvorjenju plodov. Za ognjič je značilno, da vrača zdravje. V tem ga lahko ob bok postavimo h kamilici, ki ima enake učinke.

Kar je Arnica za poškodbe, je ognjič za odprte rane. Arnico ob odprtih ranah uporabljamo le zelo previdno. Nikoli je ne škropimo po njih; če že, z njo poškodovano rastlino le zalijemo. Za rastline s potrganimi ali porezanimi koreninami in koreninicami je bolje izbrati Calendulo.

Arnica draži, medtem ko Calendula pomirja. Calendula zmanjšuje vnetne procese, zmanjšuje izgubo tekočin in pomirja razdraženo tkivo. Calendula razkužuje in obnavlja vitalnost poškodovanih delov organizma. Preprečuje okužbe, ki bi v organizem vstopile skozi poškodovane dele in nevarnost okužbe od znotraj, zaradi v organizmu že prisotnih virusov. Takšno vrsto poškodb povzročajo nematode, zoper katere se je Calendula izkazala za zelo učinkovito.

Calendula je primerna vedno, ko sta ovoj ali skorja rastline poškodovana ali počena. Uporabimo jo tudi v teh primerih:

 • presajanje
 • obrezovanje
 • neurja
 • mehanske poškodbe
 • špargljev hrošč ali lisasta beluševka
 • nematode
PRVA
POMOČ 
poškodovano deblo, steblo, veje, listi poškodovane korenine, gomolji poškodovani nadzemni in podzemni deli
Arnica zalijemo poškropimo
Calendula poškropimo in zalijemo zalijemo poškropimo in zalijemo