Terarij – idealen dom za kaktuse in sukulente

img_2739Z imenom terarij običajno poimenujemo stekleno posodo, v kateri bivajo kuščarji, kače in drugi plazilci. Lahko pa je terarij tudi steklena posoda, v katero nasadimo rastline, da bi imele čim bolj enakomerno in varno klimo – takemu terariju lahko rečemo tudi mini sobni stekleni vrtiček. Zelo popularen je bil v 19. stoletju v viktorijanski Angliji, ker so v njem lahko gojili eksotične vrste rastlin, ki sicer pri njih ne bi uspevale.

V posodi so spremembe temperature veliko manjše kot zunaj nje, zato je terarij idealen prostor za sajenje manjših tropskih in subtropskih vrst praproti, afriških vijolic, bršljana, kaktusov in sukulent. Te vrste rastlin se v terariju odlično počutijo, ker se v njem ohranja vlaga in toplota, v povsem odprtih posodah pa seveda ne.

Terarij je lahko delno ali povsem zaprta posoda. Najlepši je, kadar ima stene iz stekla, da lahko lepo vidimo posamezne plasti, iz katerih so sestavljena tla v njem, pa tudi rastline bodo edino v steklenem terariju dobile dovolj potrebne svetlobe.

Vanj nasadimo rastline, ki imajo podobne zahteve po vlagi in svetlobi. V povsem zaprt terarij lahko posadimo praproti, sukulente so bolj zadovoljne v delno odprtem terariju.

V tem malem sobnem rastlinjaku je sistem izmenjave snovi več ali manj zaprt, zato je tudi potreba po zalivanju manjša. Rastline v terariju iz zemlje vsrkajo vodo, ta nato izhlapi iz njihovih listov, na stenah terarija kondenzira in se nato ponovno spusti v tla. Prav zaradi zaprtosti sistema je zelo pomembno, da preprečimo nastanek plesni in gliv, zato vanj na ustrezno mesto nasujemo plast biooglja, ki razkužuje tla in hkrati zagotavlja hranila.

Sukulente, ki jih posadimo v terarij, naj bodo podobno velike. Kaktusi in sukulente ne marajo veliko vode, raje manj. Tla zalijemo šele takrat, ko se posušijo; in ne toliko, da bi bila mokra, dovolj je, če so vlažna. Prav tako kaktusom in sukulentam odgovarjajo plitva tla – tudi zato se v terariju zelo dobro počutijo. Manjša, ko je odprtina na vrhu posode, bolj se bo ohranjala vlaga v njej, in manj bo treba zalivati.


img_2743

P.S. Če še niste pripravili vseh daril, lahko izdelate doma narejen terarij, lahko pa z njim obdarite sebe (kar tudi nikoli ni slaba ideja :).

Tukaj so navodila:

1. Pripravite stekleno posodo (lahko je tudi lep kozarec za vlaganje, okrasna steklena posoda ipd – pomembno je le, da je steklo čim bolj čisto, brez vzorcev) in ostali material: kamenčke, biooglje, substrat, rastline, po želji pa še okrasne kamenčke za dekoracijo.

2. Posodo operemo in posušimo. Na dno stresemo sloj kamenčkov, ki služijo za drenažo.

3. Na kamenčke stresemo sloj biooglja, ki razkužuje, zadržuje in regulira vlago in ohranja rodovitnost substrata. Plast biooglja in kamenčkov naj bo enako debela.

4. Na biooglje potresemo plast substrata, vanj pa posadimo rastline. Plast substrata je dvakrat debelejša od plasti biooglja ali kamenčkov.

5. Na lahko s prsti potlačimo tla okoli posajenih rastlin.

6. Ko smo posadili vse rastline, lahko tla okoli njih posujemo z drobnimi kamenčki ali prekrijemo z dekorativnimi kamenčki. Rastline pazljivo zalijemo z rahlim curkom, ali pa za zalivanje uporabimo pršilko.

Pomembno: terarij postavimo na dobro osvetljeno mesto, vendar ne direktno na sonce.

Še nekaj idej:

Rezultat iskanja slik za diy terrarium

Vir: http://blog.freepeople.com/2012/09/diy-terrariums-terrain/

Rezultat iskanja slik za diy terrarium

Vir: http://inhabitat.com/diy-how-to-make-your-own-green-terrarium-to-keep-or-give-away-for-the-holidays/