Zakaj propade večina avokadovih drevesc?

Vprašanje iz naslova ima zelo preprost odgovor: največkrat se to zgodi zato, ker jih preveč zalivamo.

Iz semena vzgojiti avokado niti ni preveč težko. Zraste hitro in kmalu nam je v ponos lepa rastlina, z bleščečimi mesnatimi listi … nato pa (največkrat v prvem letu, pozimi) spodnje liste začnejo nekaj napadati, pojavijo se rjavi madeži,  ki se širijo, tudi če spodnje liste odstranimo.

imgp0006
Propadajoči listi kažejo na to, da rastlina doživlja stres. Vzrok zanj je lahko več različnih faktorjev: neustrezna zemlja, kemikalije, prepih, presuh zrak, osamljenost … Večina avokadov, ki jih vzgojimo kot sobne rastline, odmre zaradi preveč vode. Kar pa se tiče čustvene prizadetosti – povsem možna in naravna je tudi pri rastlinah. Za rastline, ki z nazadovanjem ali celo boleznijo odreagirajo na čustveni stres, obstaja homeopatski pripravek Ignatia. Za rastline, ki zaradi bolezni ali škodljivcev izgubijo vitalne dele, pa Silicea.
Za takšne liste je možnih več vzrokov, največkrat gre za preveč vode. Površina zemlje ni merilo, prst potisnite v globino 1 do 2 cm, ali celo malo odgrnite zemljo. Biti mora suha. Če je vlažna, ali bi jo lahko stisnili v kepico, je vlage dovolj in ne zalivajte. Pomembna je dobra drenaža, lonček ne sme stati v pladnju z vodo. Drenaža ne sme biti na dnu lončka, ampak izven njega. V podstavek lahko damo nekaj kamenčkov, da loček stoji na njih in ne direktno na dnu podstavka. Med dnom lončka in podstavkom mora biti zračen prostor.
imgp0004Druga možnost za propad avokadovega drevesca so škodljivci, a je to manj verjetno (razen če niso bili prinešeni z zemljo).
Zelo pomembno je, da dobi avokado dovolj svetlobe tudi v zimskih mesecih. Tropske rastline, ki obrodijo plodove, potrebujejo več svetlobe, kot naše običajne sobne rastline. Če je sonca premalo, potrebuje takšna rastlina lučko s fluorescenčno žarnico.
Avokadi so tudi zelo netolerantni do trde vode. Voda za zalivanje naj bo postana, še boljša je kapnica (problem je potem kisel dež, dobro je imeti filtre). Trde vode ne marajo (se na lončkih nabira sled apnenca? To ne bo v redu).
Drevesce pozimi pogosto hibernira, zaradi pomanjkanja svetlobe spi zimsko spanje. V tem primeru ga zalivamo minimalno, ker vode ne potrebuje in seveda tudi gnojil ne, vse dokler se ne pojavi nova rast. Avokado, ki hibernira, odvrže liste in prezimi zgolj kot palčka. Nova rast se pojavi, ko se vrne dovolj sončne svetlobe. Avokadi potrebujejo zelo močno svetlobo; svetloba, ki pride skozi steklena okna in kratki dnevi so zanje zelo neugodni pogoji. Poleg tega je zrak v zaprtih ogrevanih prostorih lahko preveč suh. Treba jih je škropiti ali na radiator postaviti posodo z vodo, ki izhlapeva in dodaja vlago v zrak.
Avokadi so tudi bolj srečni v glinenih kot pa v plastičnih loncih.
Za avokade je priporočljivo obrezovanje, da vzgojimo namesto visokih in tankih raje nizke, grmičaste rastline. Z obrezovanjem začnemo ko so visoki 15 do 30 cm, kasneje ne, bi jih preveč poškodovali.
P.S. Avokadovo drevesce lahko zelo preprosto vzgojimo sami. Kako, preberite tukaj: https://permakulturazatelebane.wordpress.com/2011/12/04/avokadovo-drevesce-iz-koscice-4-12-11/