Recikliranje stare zemlje

Stare zemlje ne mečemo stran, veliko bolje jo je ponovno uporabiti. Ker pa postane sčasoma zemlja v loncih, koritih, posodah in tudi visokih gredah iztrošena, jo je treba, preden posadimo vanjo nove rastline, oživiti.

Na vrtu za oživljanje zemlje lahko uporabimo zgolj Biooglje – aktivator zemlje, če jo redno dohranjujemo s kompostom in ima zato dovolj dobro strukturo.

Za oživljanje zemlje v koritih, visokih gredah, zabojčkih in posodah, pa priporočamo uporabo Eko komposta Sonnenerde, ki ga s staro zemljo mešamo v razmerju 1:3 (na tri dele stare zemlje dodamo 1 del komposta).

Ne le, da bodo vaše cvetlice in zelenjava navdušene nad obilico hranil, v tako pripravljeni zemlji bo tudi izhlapevanje manjše. Zabojčkov na oknih vam ne bo več treba zalivati vsak ali vsak drugi dan, pač pa le enkrat ali dvakrat na teden. Prihranili boste vodo, predvsem pa veliko truda in dela. In ker rastline najtežje odpuščajo šoke, se vam bodo za vašo skrb oddolžile z lepšo in bujnejšo rastjo.

KAKO RECIKLIRAMO IN PONOVNO OŽIVIMO STARO IZTROŠENO ZEMLJO

Za 8 zabojčkov rodovitne, žive prsti, v kateri bodo vaše rastline uživale, potrebujemo:

  • 6 zabojčkov stare iztrošene zemlje (cca 60 l)
  • 1 vrečo Eko komposta Sonnenerde, 20 l 
  • Navodilo: staro zemljo stresemo iz zabojčkov v samokolnico, odstranimo ostanke rastlin (korenine, stebla …). Dodamo vrečo Komposta z bioogljem UNI in vse dobro premešamo. S pripravljeno zmesjo napolnimo 8 zabojčkov, v katere posadimo ali posejemo izbrane rastline.
  • Tako, to je vse! :)


Članek je bil objavljen v Novicah iz Gajinega vrta. Naročite jih na: gajin.vrt@gmail.com.