Epsomska sol za sprostitev in lajšanje težav

Poleti z Epsomsko soljo skrbimo za paprike, paradižnike in vrtnice, pozimi pa za razvajanje in lajšanje tegob.

Epsomska, ali z drugim imenom tudi grenka sol, je magnezijev sulfat (MgSO4). Magnezij, ki ga vsebuje, lahko med namakanjem v kopeli z Epsomsko soljo naše telo vsrka skozi kožo. Tako si zlahka zagotovimo ne preveč in ne premalo magnezija. S pitjem lahko dobimo preveč ali premalo magnezija, z vnosom preko kože pač ne.

Magnezij enako kot vrtnice nujno potrebujemo tudi ljudje; omogoča delovanja več kot 300 encimov, izboljša delovanje mišic in živcev, zmanjša vnetne procese, pomaga zmanjšati bolečine v sklepih in mišicah. S kopeljo v Epsomski soli si pomagamo:

  • Proti bolečinam v sklepih, križu in mišicah: namakanje v kopelih z Epsomsko soljo odpravlja bolečine v sklepih, križu in mišicah. Olajša bolečine, odpravi krče v mišicah, ki nastanejo zaradi pomanjkanja magnezija in zmanjša vnetne procese.
  • Proti razdražljivosti in stresu: pomanjkanje magnezija povzroči tudi kronično utrujenost, razdražljivost in težave pri premagovanju stresa. Prav zato kopel z Epsomsko soljo deluje sprostilno in protistresno.
  • Za več energije: magnezij je tudi ključen za proizvodnjo energije v celicah, zato nas poživi, ne da bi nas razdražil (v nasprotju s kofeinom).

Raziskave kažejo, da vsaj 70 % ljudem primanjkuje magnezija. Najlažje si dovolj magnezija zagotovimo s kopeljo (vsaj 1-krat tedensko). Znanstveno dokazano pa je, da namakanje v kopeli z Epsomsko soljo v telesu dejansko dvigne nivo količine magnezija in žvepla. S kopeljo vnosa magnezija in žvepla ne moremo predozirati, zato je ta način oskrbe z magnezijem najbolj varen.
Bi radi shujšali?

Epsomska sol prinaša številne zdravstvene in kozmetične koristi. S tem, ko nas uspešno razstrupi in v telesu ponovno vzpostavi ravnovesje potrebnih mineralov, lahko pomaga zmanjšati odvečno težo, zmanjšati celulit, izboljša stanje in videz kože in nam na splošno zagotovi več zdravja in dobrega počutja.

Nabiranje odvečne teže je velikokrat povezano s čustvenim prenajedanjem, zastajanjem odpadnih snovi in toksinov ter zmanjšano sposobnostjo organizma, da absorbira hranilne snovi. Ko se znebimo odpadnih snovi, telo sprosti odvečno vodo in z njo odvečno težo. Hkrati se počutimo bolj sproščene, zato je manj verjetno, da se bomo prenajedli, pa tudi presnova bo potekala bolj učinkovito.

Kaj se dogaja me namakanjem v kopeli z Epsomsko soljo

Dokazano je, da se med namakanjem v kopeli magnezij in žveplo absorbirata skozi kožo (kot je pokazala raziskava Rosemary Waring na University of Birmingham). V kopeli z Epsomsko soljo v telo prehajata magnezij in žveplo, iz telesa pa se izločajo odvečne snovi in toksini. Proces imenujemo reverzna osmoza.  Kopel z Epsomsko soljo je za telo koristna, saj sta tako magnezij kot žveplo pomembna za zdravje in dobro počutje in lahko olajšata izločanje snovi, ki se jih mora telo znebiti, da lahko nemoteno deluje.

Epsomsko sol pa lahko uporabimo tudi:

  • za lepe lase: kadar nam zmanjka časa za umivanje las, si lahko pomagamo z Epsomsko soljo. Vtremo jo v lase, pustimo da deluje nekaj minut in razčešemo lase. Epsomsko sol lahko po umivanju dodamo balzamu za lase (zmešamo 2 žlici Epsomske soli in 2 žlici balzama) Po umivanju las nanesemo zmes na lase in pustimo učinkovati 10 do 20 minut, nato temeljito speremo.
  • kot domače čistilo za steklene, kovinske in keramične površine: zmešamo enaka dela Epsomske soli in tekočega detergenta za posodo. Sredstvo nanesemo na površino, ki bi jo radi očistili. Pustimo, da deluje nekaj minut, nato pa površino zdrgnemo in jo do čistega speremo.

P.S. AKCIJA v Gajinem vrtu!

Ob naročilu korejskega vrtnega kopja Ho-Mi vam podarimo Epsomsko sol v vrednosti 4,95 €!
Naročite tukaj: NAKUP V GAJINEM VRTU
Naročilo oddajte najkasneje do: 15.12.2017