Mlad kozji sir in sirotka

Domačega kozjega (lahko seveda tudi kravjega) sira sploh ni težko narediti. Delam ga iz domačega neposnetega kozjega mleka, ki mora biti sveže, staro največ 24 ur. Skuta iz starejšega mleka ni tako dobra, grude so manjše ali pa se sploh nočejo narediti. Namesto grud dobiš nekakšen drobir – tudi užitno, a niti približno ne tako odlično, kot je skuta ali sirček iz svežega mleka.

Potrebujemo: kozje mleko (sveže, staro največ 24 ur), sol, sirilo ali kis (jaz imam najboljše izkušnje z jabolčnim kisom), potrpljenje in čistočo.

Količine:

 • 6 l svežega kozjega mleka
 • 1 dl jabolčnega kisa
 • 1 zravnano malo žličko soli (če jo dodamo v skuto) ali 1 veliko žlico soli (če solimo že mleko)*
 • nekaj potrpljenja
 • veliko mero čistoče

*Solim šele skuto, ne mleka. Lahko bi solila že mleko, a bi bila potem sirotka slana; ker jo (med ostalimi) pije dedi z okvaro ledvic, imam raje, da ostane neslana. Sirotka, ki ostane po pripravi skute oziroma mladega sira, je odlična za prebavo, izboljša zdravje črevesja, dobro vpliva na zdravje želodca, pomaga shujšati … Skratka, za marsikoga je morda vredna še več, kot skuta ali sir. Dedi z okvaro ledvic je imel visoko presežene vrednosti kreatinina. Odkar redno pije kefir in sirotko, se je njegovo zdravstveno stanje zelo popravilo.

Mleko segrejem toliko, da se iz njega začne kaditi, mleko pa se še ne dvigne (včasih sem merila s termometrom, da se je temperatura dvignila nad 60 °C, danes delam to kar preko palca).

Štedilnik ugasnem, mleko rahlo premešam s kuhalnico in vanj počasi zlijem kis. Če je mleko res sveže, se bodo beljakovine zelo hitro zgrudile v večje in manjše kepe skute. Mešam narahlo, da jih ne razbijem. Čarovnija, ki me vedno znova razveseli, ko se zgodi.

Lonec pokrijem, da vanj ne pade kakšna muha (da ne bom kot tista pastirica, ki je kuhala žgance …) in počakam, da se vsebina ohladi.

Medtem pripravim drug lonec in cedilo, ki ga obložim s plenico (iz blaga, ne Pampers :). Skuto s sirotko precedim skozi plenico; sirotka steče skozi cedilo v lonec, skuta pa ostane na plenici na cedilu.

Skuto posolim in premešam. Vogale plenice zaviham čez skuto, da dobim nekakšen povštrček. Prenesem ga v cedilo z ravnim dnom in visokim robom in obtežim, da se počasi odceja. V 24 urah bo tako iz osoljene skute nastal kolutek domačega mladega kozjega sira. Odličen je :)

 

2 thoughts on “Mlad kozji sir in sirotka

 1. Mojca živjo, mene pa zanim, če tale sirček potem tudi starate, da dobite trdi sir, ali pač jeste samo kot skuto? Pa zanima me tudi, če imate kefirjeva zrnca za mlečni kefir in kje se jih da dobiti.
  Čestitke za blog, z užitkom prebiram vaše nasvete.

  • Hvala, Andreja za komentar in vprašanje!
   Kefirjeva zrnca sem dobila v dar od prijatelja, ki jih je kupil v BC Naklo (za epruvetko je plačal 10 €). Kefirjeve gobice se sčasoma namnožijo; nekaj sem si jih za vsak primer, za rezervo, če bi te, ki so v uporabi, preminule, shranila v zamrzovalnik.
   Starala sira še nisem … ker smo doslej vedno pojedli svežo kozjo skuto ali mlad sirček tako hitro, da se ni imel časa postarati :).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.