Lovilec sanj

Lovilec sanj (angl. dreamcatcher) je del kulturne dediščine indijanskega plemena Ojibwa. Znotraj kroga iz vrbove vejice so spletli mrežo iz vrvice in jo okrasili s koraldami in peresi.

Po legendi je lovilec sanj nastal takole: na otroke plemena Ojibwa je pazila Ženska pajek, imenovana Asibikaashi. Ko so se pripadniki plemena razkropili po Severni Ameriki, je le še s težavo dosegla vse otroke. Zato so matere in babice za otroke spletle čarobne mreže, lovilce sanj. Obesile so jih nad otroške postelje, da so ujeli vse moraste sanje in do otrok spustili le lepe sanje. Ko je jutranje sonce posijalo na čarobne mreže, so jih očistili sončni žarki in stopili vanje ujete slabe sanje.

Ojibwe verjamejo, da lovilci sanj spremenijo sanje. “Le dobre sanje lahko pridejo skozi mrežo do spečega … Slabe sanje ostanejo ujete v njej, in izginejo s prvimi sončnimi žarki. Dobre sanje pa se po peresih, ki visijo z lovilca sanj, spustijo do spečega.”

Lovilca sanj ni težko narediti. Barve in materiale določimo sami – lovilec sanj je lahko iz naravnih ali umetnih materialov. Najbolj bo originalu podoben lovilec sanj iz naravnih materialov.

Potrebujemo: obroč iz kovine ali plastike (lahko ga seveda naredimo sami iz vrbove vejice), nekaj lepih korald, vrvico, peresa, usnjene trakove …

Navodila za izdelavo:

1. Obroč tesno ovijemo z vrvico ali usnjenim trakom. Začetek prilepimo na krog z lepilom in počakamo, da se posuši. Nato pričnemo ovijati krog. Konec prav tako pritrdimo z lepilom.

2. Znotraj kroga začnemo izdelovati mrežo iz vrvice po spodnji shemi. Če želimo mrežo okrasiti s koraldami, jih na nitko nanizamo preden začnemo plesti mrežo.

3. Na krog pritrdimo vrvice, na katerih bodo visele koralde in peresa, po katerih se bodo dobre sanje spustile do spečega.

4. Na nitke pritrdimo koralde in peresa.

4. Nazadnje pritrdimo še vrvico, s katero bomo lovilca sanj obesili nad posteljo. _MG_0050

Vir fotografi: http://earlgreyblog.com/2013/05/dreamcatcher-diy.html

 

Članek je bil objavljen v julijskih Novicah iz Gajinega vrta (julija 2016). Novice izidejo enkrat mesečno. Če bi jih želeli prejemati, se lahko naročite na: gajin.vrt@gmail.com