Sajenje pod seno

Sušna leta so tudi v naši krajih vse pogostejša. Pomanjkanje padavin povzroči posledice na vrtovih in poljih – pridelek je v klasični pridelavi na področjih, kjer je prst plitka in utrujena, zelo skromen.

Sajenje pod seno je primer dobre prakse, kako lahko na naravi prijazen in preprost način pridelamo zelenjavo, ne da bi za to orali, dognojevali z umetnimi gnojili, brez hlevskega gnoja in tudi brez okopavanja in osipavanja.

krompir 3

Postopek
Jesenska priprava: travo pokosimo, pustimo, da se skoraj osuši, in jo odpeljemo na mesto, kjer nameravamo saditi in sejati. Travo kosimo, ko je zrela in je odvrgla seme. Če nimamo svojega travnika, seno kupimo – a pri tem pazimo, da v senu ni strupov (da travnika niso gnojili z gnojnico vprašljivega porekla, da ni blizu njega njiv, ki jih tretirajo s strupi …). Odlično je seno, ki ga je pred spravilom namočila nevihta. Seno enakomerno porazdelimo po površini, vsaj 0,5 m na debelo, saj se bo sčasoma posedlo.

Spomladanska priprava: enako kot jesenska, le da seno na tla položimo spomladi. Uporabimo lastno lansko seno, ali pa ga kupimo.

Spomladi, ko je čas za sajenje krompirja, ga preprosto položimo med seno in zemljo (seno privzdignemo, na tla položimo nakaljen krompir). Zemlje pred polaganjem sena ni treba pripraviti na kakšen poseben način; odstranimo le večje rastline, ki bi preprečile, da bi se seno enakomerno poleglo po tleh.

Pri metodi sajenja pod seno odpade:
• oranje,
• gnojenje,
• okopavanje,
• osipavanje in
• namakanje.

krompir

Kaj lahko sadimo naslednje leto?

Če smo seno položili že jeseni, bo do naslednjega leta seno bolj razkrojeno, kot če smo ga položili spomladi. Hitrost razkrajanja je odvisna tudi od nadmorske višine, toplote, vlage … V večini primerov je za sejanje vseh vrst zelenjave primernejše leto po sajenju krompirja, ko se seno že bolj spremeni v humus.

Na mestu, kjer je bilo predlani jeseni položeno seno, lani pa »posajen« krompir, lahko letos posejemo in posadimo: grah, solato, čebulo, fižol, koruzo, rdečo peso, por, sojo, sončnice, kumare, gomoljno zeleno …

Naslednje leto se seno na novi gredici že popolnoma spremeni v zemljo. V njej odlično rastejo korenček, pastinak, bob, blitva, česen in krompir, ki je bil posajen klasično.

Na takšen način lahko pridelujemo tudi na področjih, ki niso primerna za oranje (kamnito, nagib terena …), na področjih, na katerih je prst povsem izčrpana ali pa je bila v preteklih letih tretirana s strupi. S to metodo na preprost in učinkovit način spremenimo kos zelenice ali travnika v nov kos vrta – ne da bi si ob tem lomili hrbet s prekopavanjem :).

krompir 2

 

Članek je bil objavljen v Novicah iz Gajinega vrta.
Če bi tudi vi radi enkrat mesečno prejeli brezplačne e-novice, pošljite naročilo na: gajin.vrt@gmail.com.