Vrbova voda za hitro ukoreninjenje

Ena od najosupljivejših lastnosti vrb je njihova hitra in neustavljiva rast. Če vrbo porežemo do tal, bo iz nje presenetljivo hitro pognala množica novih mladik, ki bodo na leto zrastle za 1,2 do 3 m. Odlomljena vrbova veja, ki pade v vodo, bo pognala korenine. Vrbe se uspešno ukoreninijo tudi iz zelo debelih kosov stebla. Vrbino lubje vsebuje naravne rastlinske rastne hormone, ki jih lahko koristno uporabimo, ko ukoreninjamo nove potaknjence. Pripravek imenujemo »vrbova voda«.

vrbove vejiceVrbova voda

“Vrbova voda” je doma pripravljen pripravek, ki vsebuje rastlinski rastni hormon in hkrati zaščiti potaknjence pred patogenimi organizmi. Vrbovo vodo je zelo preprosto pripraviti. Uporabimo jo za povečanje možnosti ukoreninjenja in večjo in hitrejšo rast korenin potaknjencev, ki smo jih pripravili za razmnoževanje rastline.

Vse vrste vrbe (z latinskim imenom Salix) vsebujejo dve prav posebni sestavini: indolebutirično kislino (IBA) in salicilno kislino (SA).

Indolebutirična kislina (IBA) je rastlinski hormon, ki pospešuje rast korenin. V velikih količinah jo najdemo v hitro rastočih novih vejicah vrbe, predvsem v njihovih vršičkih. Pridobimo jo tako, da aktivno rastoče dele vrbovih vej narežemo in namočimo v vodi, sestavina, ki pospešuje rast korenin, pa se izloči v vodo.

Salicilna kislina (SA) (ki je kemično podobna sestavina aspirinu) je rastlinski hormon, ki sodeluje pri sistemski obrambi rastline pred patogenimi organizmi. Ob napadu se v vsej rastlini sproži notranji obrambni sistem. Pa ne le v tej rastlini, alarm in odpor proti napadalcem se sproži tudi v drugih rastlinah iz rodu Salix, ki rastejo na določenem področju. Salicilna kislina, ki jo vsebuje rastlinsko tkivo, se pretvori v kemično snov, ki odpravlja patogene organizme., in rastlina tako pozdravi samo sebe

Ko pripravimo vrbovo vodo, se v vodo izlužijo tako salicilna kot IBA kislina. Obe imata zdravilni učinek na potaknjence, ena na zaščito pred boleznimi, ki pogosto preprečijo, da bi se iz potaknjencev lahko razvile zdrave nove rastline, druga pa pospeši ukoreninjenje potaknjencev.

Kako pripravimo vrbovo vodo

Vrbovo vodo pripravimo iz odrezanih mladih enoletnih vejic katere koli vrste vrbe, torej drevesa iz družine Salix. Količina rastnega hormona v vodi in učinkovitost pripravka je odvisna od količine vejic in pravilne priprave vrbove vode.

Navodila za pripravo vrbove vode:

  1. Naberemo enoletne poganjke katerekoli vrste vrbe. Potrebujemo 30 približno 15 cm dolgih vejic. Enoletni poganjki imajo rumeno ali zeleno lubje. Starejših vejic ne uporabljamo; te prepoznamo po rjavem ali sivem lubju.
  2. Odstranimo vse listke.
  3. Vejice narežemo na koščke, dolge cca 2,5 cm.
  4. Koščke vrbovih vejic stresemo v steklen kozarec za vlaganje in dodamo vodo. Obstajata dva načina, da iz vrbe izločimo rastni hormon, ki je v njenem rastlinskem tkivu:
    a) Koščke vejic v kozarcu prelijemo z vrelo vodo (kot bi pripravljali čaj). Vsebino namakamo 24 ur.
    b) Koščke vejic prelijemo s hladno vodo in jih pustimo namakati več dni.

Ko je vrbova voda pripravljena, vsebino precedimo. Vodo shranimo, koščke vejic pa lahko damo na kompost. Vrbovo vodo lahko sedaj uporabimo za spodbujanje ukoreninjenja potaknjencev. Če je ne potrebujemo takoj, jo lahko shranimo v zaprtem kozarcu v hladilniku, vendar največ do dva meseca. Kozarec zato označimo z nalepko z imenom vsebine, datumom priprave in rokom uporabe.

Navodila za uporabo vrbove vode:

Vrbovo vodo uporabimo tako, da zlijemo majhno količino vrbove vode v kozarec in vanj postavimo potaknjence. Pustimo, da se namakajo nekaj ur ali preko noči. Nato s potaknjenci ravnamo kot običajno.
Drug način za uporabo vrbove vode pa je, da z njo zalijemo potaknjence, ki jih ukoreninjamo v prsti. Dvakratno zalivanje je običajno dovolj, da pospešimo ukoreninjanje.

 

Članek je bil objavljen v Novicah iz Gajinega vrta, 2. junija 2016. Če bi jih želeli prejemati, se lahko naročite na: gajin.vrt@gmail.com