Visoke grede

Jesen je pravi čas, da na svoj vrt dodamo eno od različnih vrst visokih gred (drži, več vrst jih je; v tem članku je predstavljena klasična visoka greda, ki je najbolj pogosta na naših vrtovih). Jeseni jo pripravimo zato, da se lahko do pomladi umiri in vzpostavi svojo posebno mikroklimo, primerno za pomladansko setev in sajenje. Marsikdo najprej naredi eno visoko gredo, ko pa ugotovi, s kakšnim veseljem na njej raste zelenjava, jih postavi več.

Kaj je visoka greda

Visoka greda je še ena od tehnik, ki jih je s pridom posvojila permakultura. Visoke grede so starodavna azijska kmetijska tehnika. Na Kitajskem se jih poznali in s pridom uporabljali že pred tisočletji. Visoke grede so v sonaravnem kmetijstvu začeli uporabljati tudi drugod po svetu, saj na njih z manj truda pridelamo več.

S pridelovanjem zelenjave na visokih gredah prihranimo prostor, dostop je lahek, zelenjava pa z veseljem uspeva. Zaradi višine so zelo primerne za starejše in gibalno ovirane ljudi. Organske plasti v sredini visoke grede med razkrajanjem oddajajo toploto, ta pa prija rastlinam, ki rastejo na površju. Poleg tega imajo dovolj hranil za bujno rast. Ideja je odlična še posebej za manjše vrtove, za kontaminirane podlage, nasploh pa zato, ker z njo prihranimo in koristno izkoristimo prostor. Pri pripravi s pridom porabimo različne odpadne materiale.

Prednosti visokih gred

Zlahka jih naredimo tudi na svojem vrtu, pa če je ta majhen ali velik. Ko so enkrat narejene, so trajne in jih s pridom uporabljamo vrsto let. Na vrt prinesejo številne prednosti:

 • zaradi svoje sestave na njih tudi v obdobjih močnejših padavin ne more zastajati voda, zaradi katere bi zelenjava slabše uspevala;
 • mukotrpno pomladansko lopatanje ali oranje ni več potrebno;
 • na visokih gredah se spomladi zemlja ogreje prej kot na običajnih gredah, zato lahko začnemo sejati oziroma saditi prej;
 • ker hodimo po potkah med gredami, zemlje ne moremo stlačiti ali poškodovati rastlin;
 • zaradi zvišanih gred se nam pri delu na vrtu ne bo moglo zgoditi, da bi po nesreči stopili ali sedli na zelenjavo;
 • delo je lažje tudi zato, ker se manj sklanjamo;
 • visoke grede so lepe tudi na pogled.

Slabosti visokih gred

 • zunanji rob grede (ob lesenem okvirju) je sušno področje
 • visoka greda je lahko zelo drag projekt, če moramo sestavine kupiti
 • deske in skale, ki omejujejo visoko gredo, predstavljajo idealna skrivališča za polže
 • sčasoma se visoka greda posede in izgubi nekatere od svojih prednosti. Možni sta dve rešitvi: izprazniti vse snovi in jo zastaviti na novo, ali pa na vrh dodati kakovostno prst. Vendar stara visoka greda ne proizvaja več takšne toplote, kot jo je na začetku in je tako ena od njenih bistvenih prednosti izgubljena.

Priprava je pol uspeha

Najprej si naredimo načrt na papirju in pripravimo vse, kar potrebujemo za izdelavo visoke grede. Marsikdo za začetek naredi samo eno visoko gredo, nato pa na osnovi odličnih rezultatov ves vrt uredi na ta način. Bolje je začeti z eno, saj nas večina preceni svoje sposobnosti in podceni količine materiala in časa, ki ga potrebujemo za izdelavo visoke grede.

Izdelava visoke grede

Ko se lotimo izdelave visoke grede, pazimo, da ni preširoka. Sredina grede mora biti zlahka dosegljiva, ne da bi stopili na gredo. Široka naj bo okrog 120 (največ do 150 cm) in visoka 90 do 120 cm. Dolžina je poljubna. Postavimo jo v smeri sever-jug, da bo enakomerno osončena. Oblika je lahko pravokotna, kvadratna, trikotna, v obliki polmeseca… oblika je odvisna od razpoložljivega prostora in naše domišljije. Potke med gredami naj bodo široke vsaj 30 cm, še bolje 45 cm.

S količki in vrvicami označimo prostor, na katerem bomo postavili visoko gredo, nato pa z lopato odstranimo rušo. S pomočjo lopate režemo kvadratne kose in jo zlagamo na kup. To je pomembno zato, ker jo bomo ponovno uporabili. Kamne, ki jih izkopljemo pri tem delu, prav tako zlagamo na kup. Kasneje bomo z njimi tlakovali poti med gredami.

Potrebujemo lesen okvir, ki ga lahko naredimo sami ali kupimo. Les ne sme biti premazan s strupenimi snovmi. Če ga želimo zaščititi, ga namažemo z lanenim oljem in postavimo na temelje iz betonskih kvadrov, da ne gnije v tleh. Kupljene visoke grede so precej drage. O strošku je smiselno razmisliti, ker les ni trajen material, še posebej hitro propade mehak in nezaščiten les.

Navodila za pripravo visoke grede:

 • travno rušo odstranimo in shranimo v bližini, nato na to mesto položimo kupljen okvir ali ga sestavimo sami iz desk, tramov, zidakov itd.
 • v izkopan prostor zložimo olesenele odpadke, narezane šibe (za drenažo, plast naj bo visoka do 50 cm).
 • nanjo položimo izrezane kose trate, obrnjene narobe
 • plast vlažnega listja, še bolje listovke
 • tanjšo plast neoprane ovčje volne
 • 5 cm zemlje
 • 5 cm komposta
 • na koncu še 25 cm vrtne zemlje, ki ji dodamo Biooglje – aktivator zemlje

Naredimo jo jeseni, da se do pomladi sesede, umiri in pripravi na sejanje semen in sajenje rastlin.

Nazaj na Novice iz Gajinega vrta