Čajota, krištofina, bodičevka 6.2.12

Jeseni sem od znancev dobila 3 svetlo zelene bodičaste plodove v zameno za napotke, kaj z njimi početi. Kalčki so že malo gledali ven, zato jih raje nisem zavijala v papir in shranila v hlad in temo, pač pa plitvo posadila in shranila v ne preveč svetel in hladen prostor. Poganjki so hitro pognali, potem so se pa kmalu skoraj povsem ustavili; upam, da čakajo na maj … Bomo videli, mogoče bo pa letos uspelo! Dva bom dala direktno na vrt, enega pa posadila v velik lonec, da ga bom jeseni lahko pospravila v klet do naslednje pomladi.

Čajote sem hotela imeti že lani, pa mi žal ni uspelo. Samo ljubezen in želja nista dovolj, treba je vedeti, kaj bodičasti bučki, bodičevki oz. krištofini paše.
Za letos sem se bolj oborožila z znanjem. Na kratko o tem, kaj potrebuje:
– dovolj hranil in vlage (ker je pač iz družine buč);
– ne prenese mraza (na Zaplani torej niti približno ne bo prezimno trdna);
– rada ima kratke dneve, zato jo je smiselno pokrivat in krajšat dan, ker bo tako veliko hitreje začela delat plodove; 6-8 tednov po sajenju na stalno mesto jo pokrivamo od 1 do 1,5 meseca s črno folijo in to od 4-ih popoldan do 8-ih zjutraj. Tako ji skrajšamo dan na 8 ur, kar povzroči, da začne cveteti. Takoj, ko začne cveteti, je ne pokrivamo več. Pokrivanje je pomembno zato, ker se nam sicer lahko zgodi, da bo začela delati plodove prepozno, ko bo pred vrati že hladna jesen. Ni kaj zamerit, če je pa iz Južne Amerike …
– obožuje horizontalno plezanje – po 2 m napičnega plezanja ima najraje vodoravno plezalno streho. Že kar vidim romantično poletno senčnico: spodaj miza s stoli, hladna limonada in domača skutna torta, zgoraj pa zelena streha s kakšnimi 50 visečimi plodovi. Upam samo, da jih je zagotovo treba utrgat. Ne bi rada kaj takega dobila na glavo. Ali pa sedela sredi poletja s kolesarsko čelado na vrtu :);
– dovolj prostora, ne mara gneče (sadilna razdalja 2 do 5 m) ker zraste do 20 m;
– ena je dovolj za običajen vrt (če le začne rojevati, kar pa ne uspe vedno, kljub vsemu se zdi precej izbirčna; če pa le uspe, pa ponori); na rastlini so moški in ženski cvetovi, zato ne potrebujemo para.
– sonce in toploto. Pač tipična buča.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.