Olla vlažilci za korenine

Od lončarja Bahorja sem dobila nekaj različno velikih olla bučk. On jim pravi “vlažilci korenin”. Bahor je pravi umetnik; na dno bučk je zarisal spiralo. Na majskem sejmu v Velenju sem ga lahko v živo zaslišala o vsem, kar ve o olla posodah (imel je predavanje in mi ni mogel pobegnit :)

Strašno zanimiva stvar je to. In praktična, še posebej

  • za rastline na vrtu, ki potrebujejo stalno in enakomerno vlago (npr. kumare).
  • za rastline, posajene v posodah na balkonih in terasah, ker so tam pogoji veliko slabši in je sistem bolj nestabilen kot v naravnem okolju vrta ali njive.
  • ker je z olla bučkami voda oziroma vlaga v tleh, vlažijo se korenine in ne zgornje plasti zemlje, ki se ob pripeki hitro izsušijo. Voda je torej rastlinam na voljo tam, kjer jo najbolj potrebujejo: ob koreninah.
  • ker je z olla bučkami poraba vode krepko manjša.
  • če se radi pozabavamo s sajenjem v različne posode (recimo takšne, kot je črn okrogli pekaček na spodnji sliki). Odvodnjavanje je pri sajenju v posode sicer zelo pomembno in nujno, če uporabimo olla sistem, pa ne – ker voda ne more zastajati. Vodo natočimo v olla bučko, od koder le-ta po principu osmoze prehaja v okoliško zemljo. Rastline jo s koreninami “posrkajo”, kolikor je potrebujejo, zato o presežku vode ne more biti govora. Voda namreč iz posode prodre v okoliško zemljo samo do točke nasičenosti. Takrat se osmoza zaustavi. Genialno, kajne? Zato g. Bahor olla bučkam ne reče “zalivalke” ali “namakalke” pač pa “vlažilci korenin”.

Zgoraj: v črn okrogel glinen pekač sem na sredino postavila malo olla bučko, okoli nje pa posadila 3 cvetlice.
Zalivam tako, da v olla bučko nalijem vodo, grlo bučke zaprem s steklenim čepom. Rožicam je všeč :)

Večjo olla bučko sem v tla “posadila” skupaj z mehiško kumarico.
Olla bučka je v zemlji položena tik ob koreninsko grudo rastline.
Kumarico bom zalivala tako, da bom vodo po potrebi dotakala v olla bučko.
Na fotografiji še nista do konca posajeni: olla bučko lahko zasujemo do nekaj cm pod vrhom grla.

This entry was posted on 20 junija, 2019, in Brez kategorije. Bookmark the permalink. Komentiraj

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.