Vrt brez zemlje

Zaplana se počasi sestavlja, zeliščna spirala lepo dela, dokončana je dobra četrtina vrta … Če bi se lahko ves dan in noč ukvarjala samo z okolico, bi bila verjetno že precej dlje. Za moj okus gre prepočasi, ampak … Potrpljenje je božja mast. Pred očmi moram ohraniti cilj, kaj bi rada dosegla. Pomaga.

Zemlja se je v zadnjih letih precej popravila, a še nismo na cilju. Rada bi globoko, temno, živo prst. Pravkar berem o globokem mulčenju in pripravljam nov članek za avgustovsko revijo Moj mali svet.

A zdaj najprej o tem, kako sem na finto vrgla hokaido buče.

Pozimi sem imela v kleti shranjene hokaido buče, ki sem jih sproti porabljala. Tistih nekaj, ki se jih je lotila plesen, sem obrezane zmetala v cvetlična korita pred vrati pralnice, da bi malo obogatile zemljo za rožice naslednje pomladi.

Buče se z njim namenjeno usodo niso strinjale. V življenju so hotele početi še kaj bolj pomembnega, kot zgolj zaključiti svojo pot kot gnojilo.

Množično so pognale.

Pustila sem jim veselje, ampak ker vrt še ni pripravljen za tako številno populacijo, se je bilo treba znajti drugače.

V sadovnjaku za hišo je že približno dve leti gnil kup pokošenega šavja; v glavnem trdoživih rastlin, ki so grozile zadušiti zapuščeni sadovnjak. Takšne so običajno polne mineralov (ker imajo kot pionirske rastline globoke korenine), a dolgo dobo razpadanja. Tudi po dveh letih so razpadle le delno, in še to predvsem v spodnjih plasteh kupa.

Kup sem premetala na rob sadovnjaka in ga oblikovala kot dolg zvitek. Brez milosti sem ga potlačila tako, da sem hodila po njem. Zemlja pod kupom je bila presenetljivo mehka in polna glist. Odprto rano v zemlji, kjer je prej stal razpadajoč kup, sem zaščitila s kupom pokošene trave, sena.

Potem sem naredila nekaj lukenj v zvitku razpadajočega rastlinskega tkiva, v vsako luknjo nametala nekaj pesti Biooglja kompleks, vanj posadila bučo, dobro zatisnila okolico in zalila.

Buče so imele korenine večinoma povsem gole, skoraj nobena ni imela koreninske grude. Vse početje je bilo precej rizično – rastline brez koreninske grude, podlaga za sajenje praktično brez zemlje, zgolj na pol razpadlo rastlinsko tkivo. Edini adut je bilo Biooglje kompleks in takojšnja krepka doza vode.

Rezultat: buče so se sprva začele žalostno sklanjati, a že po dveh dneh vse stojijo krepko pokonci, pri nekaterih sem opazila tudi že novo mlado rast. Jasno je, da bodo v takšnem mediju potrebovale vso pomoč, ki jim jo lahko dam, zato bom vsaki sproti, najverjetneje kar tedensko, okoli stebla potrosila po pest Biooglja kompleks. Ko bo kup odslužil svojo sedanjo nalogo in bodo vse buče varno spravljene v kleti, pa ga bom porabila za zimsko mulčenje novega vrta.

Hokaidke uspešno vržene na finto :)

4 thoughts on “Vrt brez zemlje

 1. Krasna ideja. Tudi jaz imam na Javorniku že nekaj let kup, na katerega mečem agresivne rastline, sem in tja odložim še pokošeno travo in kakšen hobuk plevela z zemljo. Kup se seveda seseda. Sedaj ga bom uredila in iz njega naredila domovanje za buče.
  Hvala Bojca.
  Tatjana

 2. Tudi meni so se “same” zasejale, ker je mož nagnita buče vrgel na kompost in sem lani imela 100 buč ali več po njivi. Tam, kjer me niso motile, sem jih pustila, ostale sem pa populila in marsikdo je dobil sadiko. Imela sem jih do letošnjega maja, letos sem pa pazila, da niso šle na vsesplošni kompost ,ampak na določeno mesto in že veselo poganjajo.
  Lepo kmetovanje na Zaplani in lapo naj raste.

  • Pozdravljeni, Sinja!
   Super! A ni lepo, ko nam kar same pomagajo. In veliko bolj zdrave so take sadike, kot pa tiste iz izoliranih rastlinjakov. Hvala, tudi jaz vam želim uspešno kmetovanje :) Lep pozdrav, Bojca

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.