Umetnost pospravljanja, Marie Kondo

Zadnjič sem na svojem FB zidu po trenutnem impulzu butnila tole: “Red je pol uspeha. Pospravila in počistila delovni prostor, in vse super steče. Zdaj samo rabim nekoga, ki me bo naslednjič spomnil na to. Pogumnega viteza, ki se ne bo bal, da bi mu zaradi te izjave kaj v glavo priletelo …”

. . . in v odgovor od Mojce Stariha dobila predlog, naj preberem knjigo Marie Kondo Umetnost pospravljanja.

Ker je baje čakalni čas v knjižnici na to knjigo 3 mesece, sem jo šla kupit. Ni draga, je pa revolucionarna.

Njeno vodilo je preprosto: dom naj bo prostor miru, reda, urejenosti. Tam naj bodo doma samo tiste stvari, ki jih res potrebujemo in tiste, ki jih imamo res radi, ki nam zato vedno, ko jih pogledamo, narišejo nasmešek na obrazu. Nobenih grdih vaz, ki smo jih dobili od starih tet in se jih iz vljudnosti ne moremo znebiti, nobenih zastarelih čipkastih sivkastih zaves, ki jih “za vsak primer” hranimo na dnu omare za perilo, nobenih papirjev, revij, dopisov, ki se jih bojimo znebiti, ker bodo morda čez 7 let prišli prav, nobenih ponesrečenih nakupov oblek in nakita, ko smo si kupile kaj takega, kar nam nikakor ne paše, pa nam jih je sedaj škoda vreči stran, čeprav jih nikoli ne oblečemo, nobenih od starejše sestre ali mame podedovanih bluz, ki nam ne pristojijo niti stilsko, niti barvno, nobenih zastarelih suknjičev in kril, ki so bila moderna pred 25 leti … Nič od tega. Samo stvari, ki nas razveseljujejo in takšne, ki jih resnično potrebujemo in tudi dejansko uporabljamo.

Dom po čistki, ki jo zapoveduje Marie Kondo, postane prostor, podoben svetišču gozdnega božanstva. Čist, urejen, svetal, poln svežega zraka in veselih stvari, ki se jih razveselimo vsaj toliko, kot one nas.

Knjigo sem prebrala na mah. Najprej zadnjih nekaj poglavij, ker so me najbolj pritegnila, potem pa od prve in še enkrat do zadnje strani. Priporočam.

In čistka, kdaj se začne, kako se konča? Bom povedala. Trenutno še prebavljam vse zajeto znanje. In najprej moram dokončati nekaj stvari za Gajin vrt. Medtem pa priporočilo vsem tistim, ki nikoli ne nehate pospravljati, pa je vedno znova vse razmetano, in vas dom, ko vstopite vanj, namesto z veseljem in mirom navda z mislijo, joj, koliko dela me čaka … preberite Umetnost pospravljanja. Polna je preprostih in logičnih nasvetov, z natančnim in izvedljivim načrtom, kako svoje življenje in prostor, v katerem ga živimo, spremenimo v lep, prijeten, čist in urejen.

Menda so stranski učinki te spremembe to, da brez težav izgubimo tistih nekaj trdovratnih kil, ki se nikakor nočejo posloviti, da zamenjamo službo, spremenimo, zaključimo ali začnemo nove odnose, skratka, da se počistijo stvari tudi drugje v življenju, ne le v veži, spalnici, kopalnici, kuhinji in dnevni sobi. Se že veselim :)

Rezultat iskanja slik za umetnost pospravljanja

Vir: Felix

2 thoughts on “Umetnost pospravljanja, Marie Kondo

    • V sredo sem imela prvo delavnico o homeopatiji za rastline v BC Naklo; misel na knjigo je prišla sama od sebe. Saj tudi takšna knjiga paše zraven, v permakulturo in homeopatijo :). Mogoče ne takoj, na prvi pogled, a ko pogledamo pobližje, ugotovimo, da je zračnost, red, mir in predvsem ravnovesje bistvo vseh zadovoljnih okolij, vseh stabilnih sistemov. Pa če gre za vrt, sadovnjak, rastlino, žival, človeka, hišo, podjetje ali stanovanje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.