Parazitske pršice Demodex in težave s kožo

Na fotografiji: pršica Demodex. Levo zgoraj ima glavo s čeljustmi, na zgornjem delu trupa pa 4 pare nog.

Teden dni nazaj sem popoldne preživela v lekarni Dobra misel na Vrhniki. Z Dominikom Golenhofnom sva testirala prisotnost pršic pri ljudeh s težavami s kožo. Bilo je zelo zanimivo. Najbolj morda to, kakšne so bile reakcije ljudi, ko so si prvič lahko v živo ogledali povzročitelja svojih težav in izvedeli, da se lahko nečesa, kar jih je dolgo časa mučilo, znebijo v nekaj mesecih.

 

Vas je ob besedi “parazit” že začelo žgečkati po trebuhu in po licih? Pa veste, da so paraziti naši čisto običajni, vsakdanji spremljevalci? Da niso nekaj eksotičnega, kar dobimo samo, če odpotujemo v najbolj odročno vas v Indiji in tam ves mesec pijemo neprekuhano vodo? Niso, so del življenja na tem planetu, in nemogoče se jim je povsem izogniti. Nekateri so majhni (npr. pršice), nekateri lahko zelo veliki (npr. trakulja).

To, da jih (lahko) imamo, je povsem normalno dejstvo. Paraziti so del tega sveta, enako kot mi, zato je srečanje z njimi neizbežno. Bližnje srečanje samo po sebi ne predstavlja nobenega problema. Če smo trdnega zdravja, bo organizem z njimi opravil sam, mi pa tega niti opazili ne bomo. Težave nastopijo, ko se v ali na nas paraziti prekomerno razmnožijo (do tega pojava običajno pride takrat, ko nam iz različnih vzrokov oslabi imunski sistem).

Na fotografiji: priprava vzorčka. Loj iz por, v katerem uživajo pršice, zmešamo s kapljico rastlinskega olja na stekelcu.

Vsaka vrsta parazitov ima svoje najljubše prebivališče. Za parazitske pršice Demodex je značilno, da so najraje v lojnicah z lasnimi mešički, ki jih imamo na glavi oziroma obrazu, zgornjem delu hrbta in po dekolteju. Ko se na teh delih kože pojavijo značilne težave, rosacea (po slovensko rdečica), akne ali seboroični dermatitis, so vzrok za te težave male, od 0,1 do 0,3 mm velike pršice Demodex. Živijo v lojnicah, se hranijo z lojem, veselo razmnožujejo, obiskujejo in obedujejo. Kadar jih je veliko, s svojim bivanjem, ritjem po lojnicah in nesnago, ki jo ob tem proizvajajo, razdražijo kožo tako močno, da postane rdeča, polna bunkic in mozoljev, lahko nas tudi srbi in je videti in čutiti žareča. Sprva majhen rdečkast madež na delu obraza se lahko hitro razširi čez ves obraz. Žal še ni splošno znano, da rosaceo v 100 % in akne v 90 % povzročajo drobne pršice, zato so ljudje, ki trpijo zaradi teh težav, velikokrat odpravljeni z diagnozo neozdravljivosti, in potem več let, celo desetletij, trpijo zaradi tega.

Na spodnjih fotografijah lahko pogledate, kakšna je videti koža, v kateri so se pretirano razširile pršice Demodex:

Težave je najlažje odpraviti pri izvoru: odstraniti je treba pršico Demodex. Vse ostalo (antibiotiki, kortikosteroidi itd) je neučinkovito, lahko tudi z veliko stranskih učinkov, ki jih ne potrebujemo. Pršic se je treba lotiti neposredno; edino tako lahko težavo učinkovito razrešimo. “Neozdravljiva” rosacea je potem že po nekaj mesecih odpravljena, enako velja za druge kožne težave, kadar je njihov vzrok pršica Demodex. Več o tem lahko preberete na spletni strani www.demodex.si, o kremi DemoDerm pa tukaj: www.demoderm.si.

 

1 thoughts on “Parazitske pršice Demodex in težave s kožo

  1. Oj,Bojca super članek. Tudi jaz se zavedam (sem pred leti imela hude težave) da je potrebno s pravilno prehrano in pravilno nego odstraniti “zajedalce” oz. povzročitelje naših težav. Kljub vsemu znanju pa imamo s sinom, ki je bil v otroških letih hud hud alergik (rešili smo težavo s plavanjem – klor) in seveda pravo prehrano), se še vedno bojuje s težavo – spokane roke. To je grozljivo fant star 21 let ima pa roke kot 60 letnik. Ne vprašaj kaj vse smo že preizkusila od olj, krem, namakanja, sprejev, … saj veš da bi otroku rad pomagal. Sedaj se vsak dan 2x na dan namaže z ognjičevo in povije. Vsaj odprtih ran nima več ima pa zelo zelo suho kožo. Nosi rokavice, pozimi tudi pri delu … a meni ga je žal, sam pa trpi in se praska in praska…

    K zdravniku ne gre več, ker je obupal. Sedaj ga spravljam na bioresonanco.

    Kaj meniš ti?

    bodi lepo lepo nedeljo in na videnje

    tjana

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.