Mnenja uporabnikov kuhalnika Biočar

Vse je enkrat prvič…
Pozdravljena, Bojca
Sem tista, ki je trikrat zapored klicala, ko sem prejela po pošti svoj biočar. Zdaj veselo kurim, pripravljam oglje in in opravljam test potrpežljivosti, ko neučakano štejem, koliko časa bom rabila, da si obogatim zemljo s SVOJIM kompostom. Sem začetnik v vrtnarjenju, vrt imam šele drugo leto, solata je pa profesionalna:)
Našla sem švedsko baklo, ne pa tudi srednjeveške visoke grede. Lahko dobimo link?

In še eno vprašanje – kako naj najhitreje in najlažje zakurim v biočaru? Zdaj si pomagam z gorilcem za uničevanje plevela, ki sem ga kupila v Lidlu, pa me zanima za naprej, ko mi bo zmanjkalo plina v bombici… In še za en nasvet prosim: ali naj v biočar naenkrat dodajam čim bolj enakomerne kose lesa in kako veliki kosi so najbolj primerni.
Hvala za vse odgovore in lep pozdrav

Mojca

Pozdravljeni, Mojca,
vašega sporočila sem pa res iskreno vesela! Super, da kurite in pripravljate kompost. In čestitam za profesionalno solato! To je nekaj, česar je pri nas doma vedno premalo (vsaj če vprašate mojega moža). O švedski bakli bom še pisala in o srednjeveških gredah tudi. Na hitro – tukaj piše o srednjeveškem vrtu (da vam ne bo treba čakat): http://www.boisricheux.com/en/garden.php Zelo me mika, da bi v svoj vrt vnesla te elemente.

V Biočaru zakurim tako, da na vrh materiala položim nekaj rahlo zmečkanega papirja in trsk. To prižgem in ko se razgori, pokrijem s pokrovom. Potem se začne piroliza. Seveda si lahko pomagate tudi z vžigalniki (mislim na vžigalnike za oglje (angl. fire starter), ne na običajne vžigalnike), pa bi moralo tudi brez teh delovati. Papir lahko tudi malo polijete z oljem.
Glede velikosti biomase: hkrati sem zoglenela luščine orehov, koščke kartona in borove storže, pa je vse lepo zoglenelo. Vendar je res, da se v primeru, da so kosi zelo različno veliki, lahko zgodi, da večji kos še ne bo zoglenel, ko bo manjši že na meji upepelitve. Zato bi bilo boljše, da so vsaj približno enako veliki. Ni pa nič grozno narobe, če to vedno ne drži. Kosi ne smejo biti tako majhni, da bi lahko padli skozi rešetko na dnu posode (recimo žaganje). Nisem poskusila, ampak mislim, da bi brez težav zoglenelo celo poleno, če bi le okoli njega ostalo nekaj prostora (zaradi dotoka zraka).
Upam, da sem dovolj razumljivo odgovorila na vaša vprašanja. Če vas bo še kaj zanimalo ali če boste želeli sporočiti kakšno izkušnjo s kuhalnikom, bom pa vedno vesela vašega sporočila!
Lep pozdrav, Bojca

Sedaj sem že dobro preizkusila kuhalnik, res da sem delala oglje, kar je super in hitro. Pečem pa tudi kostanj, le malo bolj se zakadi, vendar je hitro pečen, zelo enakomerno, porabim zelo malo drv za eno pošteno peko, na koncu ostane še polovico za bio oglje. Zelo sem navdušena, kljub začetnemu godrnjanju moža, ga je sedaj pohvalil.
Lep pozdrav. Marija

Pozdravljeni, Marija,
hvala za vaše sporočilo! Res sem vesela, da ste zadovoljni s kuhalnikom. Za biooglje in kuhalnike še ne ve zelo veliko ljudi, zato je toliko lepše, da sta napisali svojo izkušnjo. Najlepše pa je, ko nekdo, ki je najprej nekoliko skeptičen, spremeni svoje mnenje.
Želim vam še veliko super dobrega kostanja!
Lp, Bojca

Pozdravljene, pozdravljeni
nekajkrat v zadnjem mesecu sem že kuhala oglje. Že kar dobro obvladam kurjenje :-). Prve izdelke sem podarila, sedaj bom pa jaz na vrsti. Bojcino podarjeno oglje sem pa že uporabila pri nekaterih sejancih in pikirancih. Ugotavljam, da mi gre letos pri tem bolje kot prejšnja leta. Sadike so čvrste in zdravo zgledajo in mi dajejo upanje, da bodo dobro odraščale in rodile.
Sneg mi trenutno še na veliko prekriva surovine za Biočar, pa še nekaj ga bo zapadlo, ampak slej ko prej bo prišla pomlad.
Vse dobro vsem, Alenka

9 komentarjev

9 thoughts on “Mnenja uporabnikov kuhalnika Biočar

  • Sem novi lastnik kuhalnika! Priznam, da si veliko obetam od novonastalega oglja. Seveda imam začetniško neznanje… Saj sem zakuril šele trikrat! Ogenj se ne zaneti prav enostavno, tako, da s sapo vpihavam zrak. Ko ogenj pojenja oz se ga ne vidi več, presujem v posodo z vodo in dodam kompostu. Narežem enakomerne kose vejic, premera 3cm, dolžine 3cm, vrhnji del pa za lažje netenje zapolnim z malimi vejicami, kakih 6cm. S papirjem nato zakurim. Vname se težje zato, ker mora ogenj goreti navzdol, torej v nasprotni smeri, kakršno smo vajeni pri običajnih kurjenjih. Rezultata od oglja seveda še nimam, ker je še v procesu zorjenja. V prvem poizkusu sem polnil le z malimi vejicami in je ogenj pojenjal že po 10 min, tretji poizkus z večjimi kosi pa je trajal dlje. Kar velika posoda, v kateri cem kuhal fižol z vrta, je zavrela v 5min!
   Je pa res, da kakovost izdelave gorilnika ni na najvišji ravni. Dimniček se ne prilega v spodnjo odprtino in izpada, ročaj je dodelan grdo in po vijačenju stoji postrani, kurilna mrežica je iz pločevine in se ob kurjenju barva smrdljivo žge. Mrežica v notranjosti, na dnu gorilca je na enem mestu že odstopila. Vem, da je krom drag; vendar take malenkosti dodelave malo odvzamejo čar oglarjenja…
   Me pa zanima večja posoda, večji kuhalnik.
   Lp, Marjan

   • Pozdravljeni, Marjan!

    Hvala za komentar in izkušnje. Kuhalnik je ročno delo, zato ni tako popoln, kot smo navajeni pri strojno izdelanih izdelkih (izdelujejo ga v Indiji, po patentu, ki so ga dobili iz ZDA). Seveda pa napake, ki ste jih našteli, niso opravičljive s tem. Če se strinjate, bi vam posodo za gorivo, v kateri je mrežica odstopila, nadomestila z novo.
    Pri vžigu si lahko pomagate z majhno količino špirita. Drži pa, da je na začetku, ko se šele navajamo na kuhalnik, malo težje zakurit.

    Lep pozdrav,
    Bojca

  • aha men stoji tam nekje v kotu, sm hotel včer kostanj pečt na njemu pa nisem zgornjega dela našel, drgač pa ne vem no vsakmu svoje, jaz ga nikakor ne znam pržgat pa z prenarjem okol skačem pa z nafto polivam pa da neu pomote sm pelete nasul notr k so suhi k poper, pa še vedno za crknt predn zakuri živci grejo, mi ni jasn kk to Bojci porata, njej je to odprve z mal časopisa uspel.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s