Velika modra lesna čebela

Ob ribniku pod staro bukvijo na robu parcele se vedno nekaj dogaja. Kadar potrebujem malo miru in odklop od vsega, kar bi morala še postoriti, se odpravim čez sadovnjak, sedem na klopco in se umirim. Brez naglice si vzamem čas in samo opazujem dogajanje okoli sebe.

Ko sem tako lepo pri miru, me počasi obiščejo razne misli, ideje, občutki . . . in tudi živalce.

V zadnjem tednu ali dveh že drugič velika modra lesna čebela, z latinskim imenom Xylocopa violacea.

Takole piše o njej na spletu:

“Modra lesna čebela je nenapadalna čebela samotarka in največja od vseh, ki živijo v Sloveniji, saj meri do 2,5 cm. Gnezdo si ustvari v odmrlem lesu, od tod tudi njeno ime. Zimo preživi v hibernaciji v zapuščenih rovih svojih gnezd v odmrlem lesu. Prebudi se aprila ali maja, nato pa začne iskati partnerja in primerna mesta za ustvarjanje gnezd. Oplojena samica v trhel les skoplje tunel, včasih pa za gnezdo uporabi opuščene rove prejšnjih generacij. Enako kot ostale vrste samotarskih čebel tudi samica lesne čebele sama izdela rov in gnezdo. Jajčeca odloži v niz majhnih celic, v katere nanese kroglice cvetnega prahu, s katerim se hranijo ličinke. Odrasle čebele se razvijejo pozno poleti, nato pa se po krajšem času umaknejo v primerna skrivališča, kjer prezimijo.”

Verjetno ima gnezdo nekje blizu, v gozdu za hišo. Po tem, ko se naje na cvetovih, pride še do mene in naredi en krog okoli moje glave.

Za vsak primer, če nisem morda tudi jaz cvetlica, če nisem morda čisto slučajno tudi jaz za pojest. Počakam, da se prepriča, in potem odleti med drevesa.

Pridna in modra (= pametna) :)

This entry was posted on 15 junija, 2022, in Brez kategorije. Bookmark the permalink. Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.