Sladki pelin, seneni nahod in astma

Sladki pelin (Artemisia annua) vsebuje zdravilno učinkovino artemisinin

Od strank Gajinega vrta, s katerimi sem se slišala po telefonu, sem kar naprej poslušala: A ste prehlajeni … Ne, nisem, alergijo imam. Seneni nahod. In konec maja 2017 se je senenemu nahodu pridružila še astma. Vdihnila sem alergen (neka sestavina gel zobne paste), pljuča so se zaprla. Hodila sem po hodniku, iz sobe v sobo, in razmišljala – je že tako hudo, da bi morala poklicati 112? Se slabša? Se bo vsaj zaustavilo, če se že noče izboljšati? Bom lahko še enkrat vdihnila? Ustnice so postale modre, mišice so začele popuščati. Poklicala sem 112, pogovor je bil kratek. Ena beseda, en vdih. Operater je takoj vedel, koliko je ura. Pritulil je rešilec, zdravnica mi je dala nujno pomoč in za slab teden sem pristala na Golniku.

Potem sem dobila diagnozo: alergijski rinitis in eozinofilska astma. Eozinofilci so ena od vrst belih krvnih telesc, ki jih potrebujemo za obrambo. Kadar se jim zmeša, začnejo napadati lasten organizem, njegove dihalne poti. Po mojem se jim sicer ne zmeša (se mi ne zdi logično), bolj logično se mi zdi, da je v celicah mojih dihalnih poti nekaj, kar tja ne sodi, zato eozinofilci te celice napadajo in jih poskušajo eliminirati. Na žalost so to moja pljuča, ki jih nujno potrebujem.

Po prvem hudem napadu astme sem ugotavljala, kako slabo smo pravzaprav sestavljeni. Za dihanje imamo na voljo samo eno pot: skozi nos in usta. Kako lažje bi bilo, če bi imela poleg tega npr. še škrge za ušesi …

Panika, ki te zagrabi, ko ne moreš vdihnit, ni nič kaj lep spomin.

Dobila sem zdravila in pumpice za seneni nahod in astmo, pa Epipen (adrenalinska injekcija) za primer anafilaktičnega šoka. Prognoza: slaba. Cilj je status quo, da se stanje pljuč ne poslabša, pač pa ostane na istem nivoju. O ozdravitvi ni kaj sanjati.

A meni se zdi – če je prišlo, lahko tudi gre, kajne?

Zdravila sem sicer pridno jemala (jih ne maram, a če sem prekinila, se je stanje začelo slabšati) in hkrati iskala informacije. Kaj je eozinofilska astma, od kod alergije, zakaj seneni nahod … Moja zdravnica pravi, da sem tipičen primer: alergije na znane alergene rastline, aspirin, mleko in mlečne izdelke, in kombinacija alergijskega rinitisa in eozinofilske astme (torej astme, pri kateri je močno povečano število eozinofilcev v krvi).

Potem pa sem pred kakšne pol leta dobila klic (spet) ene od moj strank iz Gajinega vrta (zlate stranke imam :). Rekla mi je: poglejte malo o sladkem pelinu. To je res čudežna rastlina, uporabljajo jo v kitajski tradicionalni medicini, v osnovi je bila namenjena za zdravljenje malarije, preiskujejo njen učinek pri zdravljenju raka in tudi pri virusnih okužbah, vključno s covidom, je antimikotik, zadnje čase pa raziskujejo tudi njeno povezavo z rinitisom in astmo.

Ubogala sem in začela guglati povezave sladki pelin – astma – rinitis – eozinofilci – alergije. Kar sem našla, me je prepričalo, da naj poskusim.

Tukaj je nekaj povezav, če morda koga zanima kaj več o tej temi:

bolj splošen članek, tudi o artemisininu in raku: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095809918305423
tale je pa bolj ciljno o artemisininu in alergijski astmi: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891584912002663

Nabavila sem čaj iz sladkega pelina, a hitro ugotovila, da bom samo s čajem težko dobila dovolj artemisinina. Zato sem poiskala slovenskega proizvajalca ekstrakta iz sladkega pelina, podjetje Herbify, naročila stekleničke in začela 3 x dnevno uživati ekstrakt sladkega pelina.

To je bilo 18. maja letos. Po približno treh tednih je moj seneni nahod preprosto izginil, lahko diham skozi nos, ne teče mi več iz nosu (pa mi je prej res kronično, neprestano – od trenutka, ko sem se zbudila, do takrat, ko sem zaspala). Moj nos je točil praktično neprestano mnogo let, ne samo, ko je kaj cvetelo, tudi ko ni, skozi vse letne čase … sčasoma so se pojavili še nosni polipi. Kako težko je živeti s pipico, ki neprestano pušča, ko nikamor ne moreš brez zaloge robcev, ko teče in teče in teče … ti pa kihaš, smrkaš, brišeš nos … Tako je težko že zgolj živeti, kaj šele normalno delati.

Vsega tega je zdaj konec. Tudi pumpice za astmo že nekaj časa ne potrebujem več. Zdravila še jemljem – tako sem se pač odločila. Moja zdravnica ve, kaj počnem. Poleg sladkega pelina jemljem še železo (napitek Eisenblut) in vitamin D3. Njen komentar, ko sem ji povedala, kaj vse jemljem, je bil: Pametno. Konec julija imam laboratorij, da pogledamo moje eozinofilce.

Če bodo normalni (mislim številčno :) bomo razmislili o tem, ali so zdravila sploh še potrebna. Držim pesti. Bom poročala.

Pred kratkim sem se spet pogovarjala z gospo, ki mi je povedala za sladki pelin. Poklicala me je, da ima zame pripravljenih nekaj sadik. Ko sem ji povedala, kaj se dogaja, je bil njen komentar: “Super! A veste, da ni neozdravljivih bolezni. So samo neozdravljivi ljudje.”

10 thoughts on “Sladki pelin, seneni nahod in astma

 1. Najlepša hvala, da delite to vzpodbudno izkušnjo.

  Zadnje čase se mi je dogajalo, da sem čutila nekakšno slabost, če sem bila na krajih, kjer se zadržuje veliko ljudi, npr. trgovina.
  Doma imam sladki pelin, rastlino. Po nasvetu prijateljice vsakih nekaj dni požvečim svež listič in poplaknem z vodo. O moji slabosti niti sledu več in odlično se počutim.

  Želim vam popolno ozdravitev!

 2. Prosim, ce mi lahko zaupate kako ste dozirala kapljice sladkega korena. Sem narocila za oceta, sedaj ima 80 let, vitalen, mu pa vedno pusca nos, nismo uspeli ugotovit vzroka, ne mi sami, ne zdravniki. Mu je neprijetno zaradi tega.
  Ker je sladki koren naravna domaca rec, bo poskusil.
  Hvala za vse vase nasvete in zanimive clanke. S spostovanjem, erika

  • Pozdravljeni, gospa Erika!
   Ko sem se odločila za sladki pelin, sem z istim vprašanjem, kot ga imate sedaj vi, poklicala v Herbify. Govorila sem z Davidom Hajškom, mag. farm. Ker je moja težava kronična (rinitis imam že vsaj 15 let, astmo pa 4) mi je svetoval nižjo dozo, 2 x na dan po dobre pol kapalke ekstrakta pelinovega olja (toliko se ga zajame z enim stiskom kapalke, ko je ta pomočena v ekstrakt). Za akutno stanje priporoča višjo dozo, za kronično nižjo. Če ima vaš oče težavo že dolgo, bi šlo za kronično stanje in bi zato bila boljša nižja doza, takšna, kot jo jemljem jaz. Upam, da bo vašemu očetu sladki pelin ustrezal in mu pomagal tako, kot je meni! Okus je grenak (sladki pelin je ime dobil po vonju, ne po okusu), a vsakič, ko ga vzamem, začutim, kako dobro mi naredi.

 3. Prosim, ce bi mi lahko zaupala kaksna kolicina sladkega pelina se vzame pri taki kuri, bi rada pomagala ocetu, ki mu ze celo zivljenje tece iz nosa, mu ne pomagajo zdravila. Se obremenjuje zaradi tega. Hvala in lep pozdrav, Erika

  • V steklenički ekstrakta sladkega pelina je kapalka. Priporočljiva količina je 2 x na dan dobra polovica kapalke. Ekstrakt sladkega pelina se jemlje na prazen želodec (torej eno uro pred obrokom ali dve uri po njem). V embalaž so priložena tudi zelo podrobna navodila.

 4. Ojla!
  Tudi jaz imam dobro izkušnjo s sladkim pelinom. Za mano je več leten prostatitis, astmo imam od 4.leta. Kombiniram z uradno medicino in trdim, da sem zelo uspešen. 60+

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.