Nočno gretje za paradižnike

Mislim … A so že bili ledeni možje? A je že bila poscana Zofka? Ja, je. Torej, zakaj, lepo prosim, bodo temperature še vedno nizke, 12, 14, 16, mogoče, če se bo nekomu nekaj prikazalo, pa v najbolj toplem delu dnevu največ do 19°C??

Paradajzke in bučke sem prenašala naokoli kot mačka mlade in jih le izjemoma puščala na terasi, vedno lepo pokrite za čez noč.

Dosti je bilo tega!

Včeraj me je poklicala gospa iz Vipavske doline z vprašanjem, kaj naj naredi: njeni paradajzki so veliki že četrt metra, in ker ne smejo ven, so začeli vihati listke. Zanimalo jo je, zakaj?

O vihanju listkov pri paradižnikih sem obširneje pisala tukaj: https://permakulturazatelebane.wordpress.com/novice-iz-gajinega-vrta/zakaj-se-paradiznikom-zvijajo-listi/

Na kratko pa takole: ko postanejo lončki premajhni za nadaljni razvoj korenin, začne rastlina sama zaustavljati svojo rast. To počne tako, da z zvijanjem zmanjša površino lista, in s tem tudi obseg fotosinteze. Za nas pa je to alarm: sadika mora nujno ven!

Tako sem danes posadila sadike paradižnikov, bučk in uchiki kuri buč. Na terasi so ostale tiste, ki jih bom podarila.

Posadila sem jih v nove visoke grede. Da pa jih ponoči ne bo zeblo, sem jim naredila gretje.

Takole: najprej sem v visoko gredo položila narobe obrnjen glinen podstavek in nanj položila 3 školjke (služijo kot distančniki, da lahko do goreče sveče prihaja zrak od spodaj).

Nato sem na sredino podstavka postavila gorečo svečko:

In jo pokrila z narobe obrnjenim glinenim lončkom:

Na vrh lončka sem položila 3 školjke:

… in nanje postavila narobe obrnjeno pločevinko. Vanjo se bo ujela toplota, ki jo proizvaja svečin plamen, pločevinka pa nato zajeto toploto seva v prostor. In res je neverjetno, kako zelo se segreje zgolj od plamena sveče … tako zelo, da je ni varno prijeti z golo roko.

Takšne so bile zvečer videti posajene visoke grede, opremljene z grelci. Videti so kot improviziran konvoj kavbojskih voz na poti na Divji Zahod … ampak če bo paradajzkom in bučkam zaradi tega kaj bolj toplo in bodo hvaležnost pokazali z živahno rastjo, me za izgled prav malo briga :)

2 thoughts on “Nočno gretje za paradižnike

  1. Bravo Bojca, dobra ideja, preizkušena. Tudi jaz sem tako ogrevala gredo. Samo da sem uporabila večje zaprte sveče. Zaradi varnosti in še dlje gorijo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.