Kompost za visoke grede (vrt brez prekopavanja)

Visoke grede so se posedle, nujno jih je bilo treba dopolniti. Kompost delam sama, a ga za vse, za kar ga potrebujem, ne pridelam dovolj. Visoke grede, ki sem jih naredila pred dvema letoma, so se posedle, ob južni steni hiše pa bodo letos zrasle še tri ali štiri, ki jih bo tudi treba napolniti. Zato sem si letos privoščila razkošje: celo tono ekološkega komposta kakovosti A1 (ko ga takole gledam, to sploh ni kompost … to je ena takšna črna zemljica, ki na kompost spominja samo še po tem, da je še vedno nekoliko vidna struktura snovi, iz katerih je narejena).

Strašno me je zanimalo, koliko in kakšnega komposta sem pridelala v domačem kompostniku. Narejen je iz odpadne pločevine – profilov, ki jih uporabljajo za gradnjo gips sten. Kompostnik sva dvignila in prestavila, da sem lahko prišla do komposta. Noro … v plasteh, ki še niso bile povsem predelane, sem našla velika gnezda rdečih deževnikov. Dobesedno prava gnezda, v katerih so rdeči kompostni deževniki lezli en čez drugega. Ogromno jih je bilo. Z vilami sem kolikor mogoče natančno ločila predelan od še ne povsem predelanega komposta z deževniki. Prvi je šel v visoko gredo, slednji pa v vedra in nazaj v kompostnik. Preden sem deževnike pospravila v njihov pločevinasti domek, sem dno kompostnika postlala z debelo plastjo listja. Da jim bo mehko.

Gnezda z deževniki so shranjena v vedrih – pripravljena, da jih vrnem v kompostnik.
Kompostnik iz odpadne pločevine
Do-polnjevanje posedle visoke grede

Big Bag s tono komposta

Ko sem napolnila posedlo visoko gredo, sem se lotila še sajenja čebulčka v dvignjeno gredo. Brez prekopavanja :) Odstranila sem večje plevele, kolikor jih je sploh bilo, potem pa po neprekopani zemlji raztresla vrečko čebulčka. Nisem se trudila z ravnimi vrsticami in razdaljami. Malo sem jih še popravila, da so bili čim bolj enakomerno razporejeni po vsej površini, potem pa prekrila s plastjo komposta. Jih vidite na spodnji fotki?

Kompost sem razporedila in poravnala z grabljami.

V poravnano plast komposta sem posejala seme korenčka in vse skupaj dobro zalila, da se je seme usedlo v kompost in da je vlaga prišla tudi do čebulčka. Gredo sem še zaščitila pred nočnim mrazom, radovednimi kosi in ustvarjalnimi mački. Zdaj pa samo še počakat, kdaj in kaj bo prišlo ven :).

3 thoughts on “Kompost za visoke grede (vrt brez prekopavanja)

  1. Pozdravljeni, zanima me kje ste kupili kompost in njegova cena. Imam zelo revno njivsko zemljo in bi jo rada v jeseni obogatila. Kaj se priporocate? Velikost cca 12 m2, 1 m3 zemlje. Hvala in lep pozdrav Jasna

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.