Prve setve

Lotila sem se prvih setev. Pregledala sem vsebino škatle s semeni in odprla vrečo eko zemlje za vzgojo sadik. Včasih sem mislila, da je praktično vseeno, v kaj posejem seme – dejstvo je, da ni … To so temelji – tako kot dober zajtrk za pomemben dan, kot močni čevlji za planinski pohod, kot iskrenost za dober odnos.

Nazaj k sadikam. Najprej sem posejala zelje, kolerabice, berivko in stebelno ter gomoljno zeleno. Zadnje čase se zabavam z raziskovanjem Luninega setvenega koledarja, ki pri določanju ugodnih in neugodnih dni ne upošteva zgolj Lunine mene, ampak tudi astrološko znamenje, v katerem je Luna tedaj. Če vas ta tema zanima, je tukaj več člankov:
https://www.gajin-vrt.com/kateri-lunin-setveni-koledar-je-pravi/
https://www.gajin-vrt.com/z-luno-do-lepsega-vrta-drugi-del-clanka-kateri-setveni-koledar-je-pravi/?
https://www.gajin-vrt.com/zodiak-luna-in-pravilni-setveni-koledar-tretji-in-zadnji-del-clanka-kateri-setveni-koledar-je-pravi/

Pa še tale https://www.gajin-vrt.com/lunin-koledar-od-srede-februarja-do-zacetka-marca-2021/

Od jutri, 22. 2. popoldan, pa do 24. 2. bo rastoča Luna v Raku. Idealen čas za sejanje/sajenje enoletnic, ki imajo seme v plodu/cvetu (npr. paprike, čili). Zemlja vlago obdrži dlje časa. Seme hitro vzklije. Bom preizkusila. Sejala bom papriko baburo, papriko zvonček in čilije.

O setvah v skladu z Luno in astro znamenji sem v zadnjih mesecih precej brala. Še posebej pomembna se mi je zdela izkušnja Charlesa Dowdinga (vrt brez prekopavanja), ker vidim, da človek ve, kaj govori. Njega so rezultati prepričali. Potem bo pa že nekaj na tem hokusu pokusu :).

Hugo kontrolira vrečke s semeni. Bo? Ja, bo :) Desno od metle sta ob steni lepo odloženi dve Hugotovi kosti za glodanje. Hugo ju je odložil kolikor mogoče daleč od posod z zemljo. Za vsak primer. Tukaj nekaj zakopavajo, pa da ne bi …
Zemlja oziroma substrat za vzgojo sadik je bistvenega pomena za uspeh pri vzgoji. S hranili ne sme biti prebogat, saj se bo sicer namesto bogatega koreninskega sistema rastlina prehitro pognala v višino. biti mora rahel in zračen ter uspešno zadrževati vlago, da so šoki za mlade sejančke čim manjši. Jaz uporabljam tega: Eko Zemlja za vzgojo sadik.
Mama mi je že pred leti dala komplet mini ročnega orodja: dve lopatki in grabljice. Lično je, vsako leto ga z veseljem uporabim, ko delam s sadikami.
Substrat po setvi rahlo potlačim, nato pa ga ne zalijem z vrha (curek vode bi lahko razril zemljo), pač pa posodice dobro namočim, nato pa odcedim in postavim na podstavke.
Do vzklitja bodo posode s posajenimi semeni pokrite s folijo na polici v toplem kotu sobe, kjer ni prepiha, ki bi jih ohlajal. Svetlobe tu ni zelo veliko, a to ta trenutek ni pomembno – večina semen vzklije tudi brez nje. Po vzniku folijo odstranim, posode pa prestavim na bolj svetlo in manj toplo mesto.

This entry was posted on 21 februarja, 2021, in Brez kategorije. Bookmark the permalink. Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.