Iskanje Nežike in reševanje poškodovane muce iz kanala

Na Zgornji Zaplani se je 2. januarja 2021 izgubila mlada mucka Neža. Muca, stara 8 mesecev, je bila najdenka. Po sterilizaciji je odšla v novi dom na Zaplani, tam pa izkoristila odprto okno in odbrzela v zmrznjeno noč. Za muco s pobritim trebuščkom in nevajeno neznanega teritorija so bili obeti zelo slabi.

Nalepili smo plakate, spraševali otroke in domačine, če jo je kdo videl. Nihče ni odrekel pomoči, vsi so obljubili, da bodo pozorni in da bodo poklicali, če jo bodo kje opazili. Neverjetno, na koliko prijaznih in pomagati pripravljenih ljudi smo naleteli na Strmici (Spodnja Zaplana) in Zgornji Zaplani.

Dnevi so tekli, o Nežiki pa ne duha ne sluha. Nakar smo 14 dni kasneje, v petek, 15. januarja, dobili obvestilo: otroci so videli Nežiki podobno muco, ki jo je oplazil avto, ko je stekla čez cesto. Zatekla se je v kanal, ki teče pod cesto … Zelo dolg kanal, z ovinkom in z izhodom na pobočje na drugi strani ceste. Na konec kanala smo postavili živolovko (to je posebna kletka, v katero se ulovijo muce). Kaj pa zdaj? Kako muco zvabiti iz kanala, še posebej, če je se je v bližnjem srečanju z avtomobilom poškodovala, je prestrašena in v šoku? Pokleknila sem k vhodu v kanal in prisluhnila … nič … ko sem jo začela klicati, pa se je iz kanala oglasilo nežen in kratek mijav. Torej je še živa … A kako do nje, vhod v kanal je pokrivala težka betonska plošča.

Darja (iz Društva za zaščito živali Kočevje) je poklicala gasilce v PGD Dolnji Logatec. Odziv je bil: “Kje ste? Pridemo, čez približno 15 minut bomo tam.” Brez izgovorov, pomislekov, brez oklevanja.

Prišla sta dva gasilca v gasilskem kombiju. S hidravlično dvigalko sta dvignila ploščo in ob tem povzročila hrup, zaradi katerega je muca na drugi strani skočila iz kanala – naravnost v živolovko.

Žal ni bila Nežika. Po eni strani olajšanje (Neža ni poškodovana), po drugi pa razočaranje (ker je še vedno nismo našli).

Na fotografijah: gasilca iz PGD Dolnji Logatec. Še enkrat HVALA!

Spodaj: rešena muca. Darja in Vesna sta jo odpeljali na Gmajnice, kjer je veterinah ugotovil, da ima zlomljeno medenico, križnico in stegnenico. Hude poškodbe, zaradi katerih še vedno ni jasno, ali bo preživela. V olajšanje je misel, da je na toplem in da so zanjo poskrbeli, da ne čuti strahu in bolečin, kot bi jih, če bi obtičala sama v temnem in mrzlem kanalu.

In Nežika? Še istega večera se je po skoraj dveh tednih potepanja pojavila na oknu svojega novega doma. Zdaj je na suhem in toplem, s polnim želodcem. Do pomladi ima hišni pripor (da se navadi novega okolja).

Kdo ve, mogoče je pa zbežala zato, da smo izvedeli za povoženo muco, ki je sicer nihče ne bi našel … čudne so mačje poti.

2 thoughts on “Iskanje Nežike in reševanje poškodovane muce iz kanala

  1. Draga Bojca upam, da se vaša muca vrne domov, oz. da bi jo dobili nazaj. Vse pohvale za požrtvovalnost in prizadevnost vseh, ki ste sodelovali pri reševanju muce.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.