Krožno gospodarstvo: ponovna uporaba škatel v spletni trgovini

Space, Wood, Deliver, Logistics, Receive
Walk the talk :) Gajin vrt je ekološko usmerjeno podjetje. V vseh točkah, ne samo v logotipu in na papirju.

Moj Gajin vrt je med drugim tudi spletna trgovina. Pošiljamo pakete, od čisto majhnih (npr. stekleničke s homeopatskimi pripravki) do velikih (ko gre za nekaj deset kilogramov težke pošiljke komposta, biooglja ali terre prete).

Sprva sem škatle kupovala. Nekaj časa sem razmišljala tudi o možnosti, da bi na svoje škatle dodala natisnjen logotip in geslo Gajinega vrta, a me je od te misli odvrnila cena za takšno hitro minljivo razkošje. Tako sem svojim kupcem še naprej pošiljala zgolj čiste, nove, lepe škatle brez dodatnega potiska.

A vsakič, ko sem odprla nov zavitek lepo zloženih škatel in jih sestavila v kvader, sem se zavedala, da svojim kupcem v bistvu pošiljam smet, ki se je bodo morali tako ali drugače znebiti. Smet, ki jo bodo dobili iz podjetja, katerega osnova je ekološko, sonaravno, permakulturno mišljenje in pogled na svet.

Misel na to, kako te škatle končajo, mi ni dala miru, ker sem vedela, da bo večina škatel pristala v smeteh.

Saj kartone pa vendar reciklirajo, mar ne?, boste rekli. A kakšen smisel ima reciklirati nekaj, kar je še vedno povsem spodobnega videza, skoraj povsem nespremenjeno v svoji obliki in funkciji? Smiselno je reciklirati odslužene stvari, ne pa tistih, ki bi svojemu namenu lahko še vedno povsem dobro služile. Življenjski cikel se pri slednjih prehitro konča in s tem se po nepotrebnem povzroča strošek, škoda in obremenitev okolja.

Tako sem prišla na misel, da bi lahko življenjski cikel škatel, ki krožijo po svetu, podaljšala. Ugotoviti sem morala le to, pri kom se že zbirajo, komu so odveč, in jih od tam pripeljati v Gajin vrt.

V bližini sem našla sogovornika, ki mi je bil pripravljen prisluhniti. Gre za podjetje, ki od svojih dobaviteljev redno prejema pošiljke različnih izdelkov, ki jih potrebujejo za svojo proizvodnjo.

Za njih so škatle odpadek, zame uporabna dobrina. Večina škatel je povsem nepoškodovanih in lepih. Škoda bi jih bilo zavreči, saj so še povsem uporabne.

Kolateralna korist, ki si jo Gajin vrt prisluži z varovanjem okolja, je zmanjšanje stroškov. Tako za Gajin vrt, ki škatel ne kupuje, pač pa le očisti odvečnih nalepk, zloži in ponovno uporabi, kot tudi za podjetje, ki mi svoje škatle odstopi, saj na ta način zmanjšajo svoj odpad.

Je še kaj lepšega kot takšna win-win-win situacija?

4 thoughts on “Krožno gospodarstvo: ponovna uporaba škatel v spletni trgovini

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.