Timijan


Na fotografiji so Timi (na sredini), njegova starejša sestra (na levi) in njegova mama (na desni). Fotografijo sem posnela nekega večera, ko so se muce zbrale ob krožničku sveže pomolzenega kozjega mleka.

Poglejte njihove oči.

Timijeve so otroško nedolžne, odprte in okrogle. Njegova mama gleda srepo, pogled starejše sestrice pa je na poti tja.

Timija je njegova mama skrbno čuvala. Večino časa je bil skrit pred ljudmi in vaškimi mački, ki bi ga prav tako lahko pokončali. Na jutranje in večerno mleko sta prišla vedno enako: najprej njegova mama, ki je skrbno pregledala “teren”. Nato je zelo potiho poklicala Timija, ki se je prikazal iz kakšne luknje, se priplazil ob zidu in hitro stekel do nje, v zavetje. Imel je srečo. Gotovo se ni skotil sam, a od vseh bratcev in sestric je preživel samo on.

Z drugimi mucami je živel v okolju, ki do muc ni bilo prijazno. Pri hiši je bilo pet ali šest muc, ki niso bile sterilizirane, zato so se neprestano rojevali novi in novi neželeni mucki. Večino so pobili konkurenti njihovih očetov ali kar njihovi očetje sami, mnoge tudi domači ljudje. Na ta način se še vedno rešujejo takšni “problemi” po Sloveniji.

Na srečo kdaj pa kdaj tudi ne. Darja Urbas iz društva Reks in Mila je zaslužna, da se je zgodba vsaj za te muce končala drugače. Polovila sem muce in jih odpeljala v veterinarsko ambulanto Tristo kosmatih. Timijan je bil za sterilizacijo še premlad (takrat smo še mislili, da je muca in ne mucek), zato smo njegov poseg odložili za nekaj časa. Vse muce so oskrbeli. In za vse so povedali, da so prelahke za svojo starost. Ni čudno, če so ob uborni prehrani še neprestano rojevale.

Siva muca, Timijeva mama, je bila najhujši zalogaj. Nemogoče jo je bilo ujeti, trudila sem se več ur, da bi jo. Nobeno mleko, noben priboljšek, nobeno prilizovanje ni pomagalo. Ujela se je šele v živolovko, a tudi ujeta ni nehala izražati srda in besa. Takšnim mačkam damo ljudje nalepko, da so žleht. Pa ne, niso žleht. Poglejte še enkrat njene oči. Takšne so nastale po mnogih leglih tako ali drugače umorjenih mladičkov, po letih preganjanja in zanemarjanja, zaničevanja in ubijanja zaupanja in ljubezni. Pa takšna ljubezen do živali, res …

Končno je bil tudi Timi ocenjen, da je dovolj star za poseg. Kot zadnjega sem odpeljala k veterinarju, ga pustila tam in odšla domov čakat na klic. Že med vožnjo domov sem razmišljala o tem, kako se bo znašel po operaciji, s sveže zašito rano med starejšimi mucami, na mrazu (muce so živele na seniku nad hlevom). Nisem si mogla predstavljati, da bi ga vrnila v neprijazno okolje, iz katerega sem ga odpeljala. Odločila sem se, da bo ostal pri meni. Dobil je ime: Timijan (materina dušica).

Timi ima še vedno okrogle, nedolžne otroške oči. Je strašno nežen in prijazen muc in čeprav je star že dve leti, še vedno deluje zelo otroško. V šali mu pravimo Piskec (ker ne mijavka, ko me zagleda, ampak nežno piska).

Ne gleda srepo in sovražno. Ker mu ni treba.

2 thoughts on “Timijan

  1. Lepo zapisano. Muce in mačkoni niso krivi, da se množijo nekontrolirano, to je odgovornost lastnikov, ki pa so nemalokrat kruti. Na vasi je veliko takih primerov, ko lastniki prepustijo vse “naravi” a potem so mladički žrtve ceste, drugih živali, nenazadnje krutih ljudi.
    Hvala Bojca za to objavo, sem delila na facebooku, ker si le-ta zapis zasluži delitev.
    ps. pri nas smo pred leti imeli v zapuščeni hiši ogromno muc, dve leti sva se s sosedo trudili jih lovili, vozili v Škofjo Loko v Mačji dol, na veterino in uspeli. Pa še nekaj se je zgodilo, s sosedo sva postali prijateljici in sedaj si praviva “mačji mami”
    Tatjana

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.