Setveni koledar(ji)

To everything there is a season, and a time to every purpose under the heaven: a time to be born, and a time to die; a time to plant, and a time to pluck up that which is planted.

Ecclesiastes 3:1–2

Oj, dragi moji :)

A je še kdo od vas zmeden, ko gre za to, kateri setveni koledar uporabiti?

Setveni koledarji so na vsakem koraku, popularni so bolj kot gobe po dežju. Dobiš jih povsod, za darilo na tehničnem pregledu avtomobila, na spletu, v revijah. Tisti, ki se kitijo z imenom Marije Thun, so (menda) še najbolj verodostojni. A poleg njih je v skoraj vsaki količkaj vrtnarsko usmerjeni reviji mogoče najti setveni koledar, ki za različna dela primerne označuje povsem druge dni kot Marijin.

In kaj zdaj? Kako se odločiti?

Vedno sem bila mnenja, da je slabše ne sejati, kot pa sejati na dan, ki ni ortodoksno požegnan. Moje mnenje je namreč, da je bolje narediti vsaj nekaj, kot pa absolutno nič. Kadar imam čas, da posejem paradižnike na dan za plod, jih bom, če pa ne, pa pač ne.

Ker sem vedno radovedna, kaj je v ozadju, mi zgolj navodila v smislu “tako pač je” ali “vedno smo delali tako, daj mir”, niso dovolj. Pri spletnih koledarjih me je zanimalo, kako so ti odlični dnevi sploh bili določeni, po kakšnem ključu. In zakaj so potem koledarji tako različni?

Odgovore na marsikatero od vprašanj sem našla v drobni knjigi Foxfire v poglavju Planting by the signs. Besedila so najprej izšla v obliki člankov (od leta 1966 dalje) in nato še kot zbirka 12-ih knjig (1973). Njihov avtor, prof. Eliot Wigginton, je skupaj s svojimi študenti zbral znanje ljudi v ameriških Apalačih (saj ste gledali film Odrešitev (Deliverance), kajne?). Poglavje o sajenju v skladu z Luno je nastalo na podlagi 30-ih intervjujev ljudi, ki so verjeli v smiselnost tega početja, pa tudi tistih, ki niso. In kar je najbolj zanimivo – tistih skeptikov, ki so podvomili v nesmiselnost, ko so videli, da deluje, čeprav niso mislili, da bo.

Vau :) Blazno rada raziskujem in preizkušam razne zadeve. Tudi ta apalaški koledar bom. Najprej bom prevedla razpredelnice, da bodo uporabne tudi za vse tiste brez dobrega znanja angleščine, potem pa letos na svojem vrtu in v sadovnjaku preizkusila njegovo delovanje. Se še kdo javi, da bi šel na to pot z mano?

 

 

2 thoughts on “Setveni koledar(ji)

  1. Draga Bojca, absolutno se strinjam z vami glede vse te zmede okrog setvenih dni. Tudi jaz, če le morem, sejem in predvsem sadim takrat, ko je po koledarju najbolj primerno. Uporabljam koledar po Mariji Thun. Se pa sprašujem, če koledar, ki je nastal iz zikupenj v ameriških Apalačih deluje enako, kot ta, ki je nastal v naših podnebnih razmerah. Verjerno ne:-) Sem pa iskreno radovedna. Želim vasm vse dobro in se veselim vaših naslednjih objav.

    • Draga Helena, čas je prehitro minil, zato šele danes odgovarjam na vaše misli. Danes (13.4.2020) sem objavila novo objavo na to temo, vmes sem se učila, sestavljala, primerjala. Zanimivo vprašanje ste zastavili! jaz razmišljam takole: v Apalače so prišli ljudje iz “starega” sveta (Evrope), s sabo so prinesli znanje, ki so ga v precej grobem okolju, kjer so bili v veliki meri odvisno zgolj od svoje iznajdljivosti in trpežnosti, koristno uporabil in nadgradili. Morda se je pri njih zato ohranilo bolj močno? Ne vem. Lunin koledar pa ni njihova iznajdba, precej starejši je (menda sega v antične čase) in ne določa ugodnih ali neugodnih dni samih po sebi, pač pa na osnovi Luninih men in zodiakalnih znamenjih, ki vladajo določenemu datumu. Ta pa določimo za vsak kraj posebej. Za Litijo bodo zato dnevi določeni drugače, kot za Apalače. Za oba kraja pa bo veljalo: ko je Luna usihajoča in ko dnevu vlada Kozorog, je dan ugoden za korenovke in gomoljnice. Samo datum pa za Apalače in za Litijo seveda ne bo isti. Sicer je pa ta tema odlična iztočnica za razmišljanje in upam, da še kakšno rekli :) Lp in ostanite zdravi, Bojca

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.