Članki, Novice, Žuža in … hvala bogu, da je večer

Na fotografiji: Žuža zvečer v hlevu; v toplem kotu se skriva za teto.
Dobre koze ne ločijo mladičev na svoje in tuje – do vseh so enake, ker vedo, da vsi otroci potrebujejo nego in nežnost.

Ne vem, kako sem imela včasih čas hodit še v službo . . . oja, vem, takrat sem bolj malo spala. Zdaj mi kaj takega, da bi se prikrajšala za spanec, ne pride več na misel.

Zjutraj sem šla najprej h kozam. Mala Žuža (o njenem porodu sem pisala tukaj) je sedaj do konca scrkljana. Med molžo, ko so njene tete na molzniku, se tlači pod in na molznik, me vleče za majico, mi liže prste, vsake toliko skoči tik pred mačka, ki počiva na soncu . . . Vsakič, ko jo vidim, pomislim – kako lepo je, da si živa. Andreja sem prepričevala, da bi iz kleti privlekli trampolin in ga pokazali Žuži. Mogoče ta vikend. Če bo uspelo, jo bom vsekakor posnela.

Potem sem pisala maile z odgovori strankam, dokončala članke in poslala Novice z Gajinega vrta. Tokrat že z novim “urednikom”, MailChimpom, ki je usklajen z GDPR (novo uredbo o varovanju podatkov). Množičnih mailingov je res odločno preveč; tudi meni gredo pokonci vse dlake, ko dobim mailing, na katerega se nisem naročila, niti me ne zanima njegova vsebina. Novice bom še naprej pošiljala tistim, ki bodo to želeli – če nočete obremenitve maila, bodo pa tako kot do sedaj vedno shranjene tudi tukaj.

Naslednjo sredo, 23. maja ob 17. uri bova z Jernejo Jošar (www.cvetlicna.si) v njeni Vrtnarski hiši pripravili predavanje o medonosnih rastlinah in načinih, s katerimi lahko rastline zaščitimo pred škodljivci, pa pri tem ne ogrožamo čebel.

Vsi vemo, kako zelo pomembna je prisotnost čebel. Brez njih mnoge rastline ne bodo oprašene, brez tega ni plodov. Več kot 70 % rastlin, ki jih uporabljamo v prehrani, delno ali v celoti oprašujejo čebele.

Ste vedeli, da so mnogi “naravni” pesticidi, ki so dovoljeni v ekološki pridelavi, čebelam škodljivi? Če je nekaj naravno, še ne pomeni nujno, da je tudi povsem neškodljivo! Obstaja veliko načinov, s katerimi lahko zaščitimo rastline, čebel in okolja pa ne zastrupimo. Glede na to, kako zelo so čebele pomembne, me čudi, da jih ne uporabljamo bolj. Več o tej temi preberite tukaj.

Tako, zdaj pa za konec dneva še na parcelo, pozdravit koze, ki so se že preselile na letno pašo. Nadihat se zraka, pobožat kakšno drevo in nagnat Luno v breg, da bo potem lahko lažje zaspala . . . pa ne samo ona.

This entry was posted on 15 maja, 2018, in Brez kategorije. Bookmark the permalink. 1 komentar

One thought on “Članki, Novice, Žuža in … hvala bogu, da je večer

  1. Gospa Bojca,
    jaz sem zvesta bralka vaših nadvse prijaznih novic, veliko vaših nasvetov s pridom uporabljam tako epsomsko sol, ki pomaga paradižnikom, paprikam, melancanam in seveda tudi vrtnicam, da so prav lepe. Uporabljam orodje Homi – nepogrešljiv, uporabljam oglje, tako, da sem vam hvaležna. Uporabljam tudi globule Varroa C30 proti varoji, nekoliko pomaga a
    varoje je kar naprej dosti pri dveh panjih, mislim, če pa ne bi kapala, bi pa verjetno bila katastrofa. Sedaj jeseni bom morala uporabiti predpisano zdravilo odločila sem se za Polivar in Oxuvar za zimsko zdravljenje. Siliceo pa še nisem uspela uporabiti, ker je ob polni luni vedno dež.
    Lepo pozdravljeni.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.