Porod

Zdajle sem res utrujena, ampak hkrati prav toliko kot utrujena, tudi zelo zadovoljna.

Koza Uži je rojevala že od ponedeljka, porod pa ni in ni šel naprej. Na žalost je na slovenskih spletnih straneh in forumih zelo malo nasvetov na to temo. Veliko več napotkov najdeš na angleških spletnih straneh (mogoče zato, ker so bile koze v Sloveniji dolga leta persona non grata).

V ponedeljek je Uži izstopil mehur – to je ena od faz poroda, ki ji zelo kmalu (običajno v uri in pol, če je vse v redu) sledi rojstvo oziroma kotitev. Če se to ne zgodi, je nekaj narobe.

Prvič smo naleteli na kaj takega. Uži ni prvesnica, zato zapletov nismo pričakovali. Pa so bili. Mehur je ostal viseč pod repom, kozlička pa od nikoder. Nasvet gojitelja drobnice (ki ima več kot 50 ovc) je bil – kar počakajte, koza bo že sama vse uredila. Nekako nisem verjela, zdelo se mi je, da je nekaj zelo narobe. Pa čeprav je Uži jedla in ni bila zelo nemirna, njeni sostanovalki Bekica in Mekica pa sta jo, ko se legle spat, vzeli medse. Nekaj se mi je zdelo vseeno zelo narobe, vse skupaj je trajalo predolgo … Danes ponoči sem prebrskala najprej vse slovenske spletne strani, potem še angleške, in prišla do zaključka, da porod traja predolgo, ker je najverjetneje lega kozlička tako zelo napačna, da se je porod zavlekel. Predolg porod pa pomeni, da se mama koza izčrpa, kozliček pa na poti ven lahko tudi zaduši. Slabo, kakorkoli obrneš. Ponoči nisem pustila spati Andreju … ni mu bilo ravno luštno; pa saj Uži in meni tudi ne :).

Poklicali smo veterinarja. Prišel je, pregledal kozo in napovedal nekaj scenarijev. Vsi so bili slabi. Kozlička (koza ima najpogosteje dva) sta bila po njegovem najverjetneje že mrtva. Tisti, ki bi moral ven, se je zagozdil, zato Uži kljub napenjanju ni mogla roditi. In tudi če je za njim v vrsti čakal še eden, je bila njegova prognoza pogin. Kar seveda na koncu čaka tudi mamo Uži: dve mrtvi trupelci v trebuhu pomenita nastanek sepse in pogin v mukah.

Možnosti so bile naslednje: pokončati Uži in tako vsem trem skrajšati muke, ji narediti carski rez (kar pri kozah menda ni smiselno, težko si opomorejo itd) ali vsaj poskusiti pomagati pri porodu tako, da z roko sežeš v porodni kanal in poskušaš popraviti lego kozlička ali pa ga vsaj izvleči, če to gre. Pri kravah je ta rešitev že skoraj vsakodnevna praksa, pri kozah pa zaradi drugačnih pogojev (so ožje, manjše itd), po mnenju veterinarja skoraj neizvedljiva.

Veterinar je rekel, da z lopato od roke, kakršno ima, ne more pomagati kozi pri porodu, ker bi jo s tem, ko bi segel vanjo, zelo verjetno samo še dodatno poškodoval. Med nočnim brskanjem po spletu sem našla tudi skice pravilnih in napačnih leg plodov, in napotke, kako kozi pomagati, če pride do porodnih težav. Moje roke so manjše (namesto lopat imam motikce), zato sem se odločila, da bom poskusila pomagati Uži. Poslabšati položaja tako ali tako nisem mogla … Veterinar se je poslovil, odšel k naslednji stranki, in obljubil, da se bo spet oglasil na poti nazaj.

Zavihala sem rokave nad komolce in si z milom in vročo vodo umila roki. Segla sem v porodni kanal in otipala glavo kozlička; nogic ni bilo nikjer, zato sem sklepala,da so zavihane nazaj. Takšna lega je neugodna. Najlažji porod je, če ima kozliček nogi naprej v porodnem kanalu in glavo med njima. Potem gre relativno gladko skozi, porod je hiter in lahek. Tokrat ni šlo tako zlahka.

 

 

 

 

 

 

Na zgornji skici: napačna lega, ko sta sprednji nogi ob telesu. Edina rešitev je, da se poskuša glavo kozlička potisniti nazaj in doseči nogi, ter ju potegniti naprej, skozi porodni kanal. Žal pri Uži to ni več šlo. Vir: http://www.cornerstonefarm.net/kidding.html

Na zgornjih skicah: idealna lega za kotitev pri enem (leva skica) ali dveh kozličkih (desna skica). Pri dveh je pomembno, da se eden skoti z glavo in sprednjimi nogami naprej, drugi pa z zadnjimi nogami naprej. Vir: http://www.cornerstonefarm.net/kidding.html

Uži je, kot bi vedela, da ji poskušam pomagati, začela potiskati. Nežno sem poskušala izvleči glavo, Uži je pomagala po svoje. Žal je bilo za mladička že prepozno; ko je kozličkova glava prišla na plan, smo ugotovili, da je mrtev. Treba je bilo spraviti celega ven. Uži je bila od vsega napora že tako zelo izmučena, da je vsake toliko legla in si malo spočila. Končno nam je uspelo izvleči celega kozlička. Lega je bila res napačna, tako kot sem predvidevala: glava naprej, sprednji nogi pa nazaj, in z rameni je zablokiral prehod. Zakaj je umrl – najverjetneje se je zadušil na poti ven.

Po porodu mrtvega kozlička sva se z Andrejem odločila, da bova Uži pustila počiti vsaj pol ure, preden bi jo pregledali, ali je v njej še en kozliček. Stala sva ob vratih boksa, se pogovarjala in jo opazovala. Medtem je Uži legla, a kmalu spet vstala in se začela napenjati. Ob vsem trudu in bolečinah je ostala neverjetno mirna in potrpežljiva. Začela je iztiskati, pomislila sem, da posteljico … ko se je naenkrat pod njenim repom pokazalo najprej mičkeno belo kopito, nato pa bela glavica z rjavimi ušesi … Z Andrejem sva samo nemo stala in gledala; sam od sebe, brez vsake najine pomoči, se je v slabi minuti skotil še en kozliček. Zadrževala sva dih, upala, da morda pa le ni mrtev … in ko se je kozliček skotalikal na tla, je odprl oči in zadihal. Presrečna Uži ga je takoj začela lizat, čistit, skrbet zanj … Mama, da ni take.

Tako. Zdaj sta v boksu, lepo sama, da imata mir in se lahko spočijeta po dolgem in napornem potovanju. Mali je nepoškodovan, močan in lep kozliček. Poklicala sem veterinarja, in mu povedala lepo novico. Pravi, da je odlično, da imam manjše roke kot on :). Jaz pa vem tudi to, da od danes znam nekaj več.

P.S. Danes je spet sreda, teden dni kasneje. Kozliček je tak, kot so vsi njegove starosti: radoveden, poskočen in krhko nežen. Vsake toliko se malo skrije mami, da ga potem ona na pol v strahu kliče-e-e-e-e … lumpek.

10 thoughts on “Porod

 1. Draga Bojca, iskrene čestitke iz vsega srca za ta čudoviti podvig! Sama sem večkrat pomagala mucam (za enkrat lahko rečem, da sem rešila tako muce kot mamo), vendar nikoli večjim živalicam! Ste res enkratni primerek in dokaz, da ne smemo nikoli metati puške v koruzo. Bravo bravo bravo!
  Prisrčen pozdrav in objem tako vam kot kozličkoma!

  • Draga Silva, hvala! Ja, res je, vse živali, ne glede na velikost, si zaslužijo pomoč, ko jo potrebujejo. Res sem vesela, da se je vse tako dobro izteklo, pa tako slabo je že kazalo … Uži je utrujena, ampak zadovoljna, mali že pije pri njej. In res je, nikoli se ne sme obupati in vreči puške v koruzo! :)

 2. Ga.Bojca dober dan.

  Sirarstvo Peter Gorišek iz našega kraja ima veliko izkušenj z kozami. Mogoče vprašate njega , če seveda še rabite. Peter Gorišek: 031736630

  Lep dan

  Marjan

 3. Bojca živjo,

  čudovito opisana izkušnja in neprecenljiv spomin na podarjeno življenje. Res ste krasna ženska. Lep dan vam želim,

  Andreja

 4. Pozdravljeni ga Bojca. Če prav razumem, je koza začela rojevat v ponedeljek, v sredo pa je z vašo pomočjo rodila živega drugega mladička. Res ste imeli srečo. Meni je začela rojevat v ponedeljek, v torek popoldan, ko še nič ni bilo sem poklicala veterinarja, ki je potegnil ven mrtve mladičke, drugi dan pa je umrla še mama. Je pa pred tem imela težave s prebavo, ni kakala, veterinar je prišel, ampak tudi po tem ni mogla kakati. Tak, da mislim, da ni imela moči, da bi bila rodila. Žal sem imela premalo izkušenj, da bi ji bila prej pomagala. Prvič je rodila brez problema, v štali sem preprosto našla dva mladička. Lep pozdrav in čestitke za uspeh, Slavica

  • Pozdravljeni, Slavček! Žal mi je za vaše kozice . . . Je res, to, da je Uži preživela skupaj z drugim mladičkom, je bilo res velika sreča. Pri kozah se mi zdi, da sta možna samo dva scenarija: ali gre vse samo od sebe, kot po maslu, če pa se zakomplicira, se pa pogosto katastrofalno. Izkušenj ne manjka samo nam, ki imamo koze, tudi veterinarji jih imajo premalo. Moj veterinar mi je rekel: na faksu so nam rekli – če vas pokličejo, ko se pri kozji kotitvi zakomplicira, raje ostanite doma. Saj ni mislil čisto resno (k nam je prišel zelo hitro po tem, ko smo ga poklicali na pomoč), hotel je samo povedat, da velikokrat veterinar sam ne ve, kako se lotit reševanja mame koze in mladičkov. Pri kravah gre menda bolj gladko. Ko sem rabila znanje, sem nasvete našla na tujih spletnih straneh, na naših jih je bilo malo ali pa so bili celo napačni. Želim vam veliko uspeha in veselja z vašimi kozicami. Lp, Bojca.

 5. Hvala za tole objavo. Danes ste z njo najverjetneje resili naso ceri in eno od njenih dvojcic. Drzimo se pesti.. Ko sem prebrala objavo sem sla v akcijo s toplo vodo in lubrikantom :-) Komaj, res ozko, partner res nebi mogel nikakor, sama pa sem tudi komaj, saj imam tezave ze s prenasanjem svoje krvi ampak za naso ceriko sva se s partnerjem skupaj potrudila. Moja roka, njegovi nasveti in podpora pa je nekako slo. Brez te objave bi verjetno se cakali. Hvala.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.