Lucijine mačke

13. decembra je Lucijin praznik, ko v tistih deželah, ki ta običaj poznajo, v belo oblečene deklice hodijo v sprevodu in prepevajo … na glavi ima prva med njimi, Lucija, venček, v katerega so pritrjene goreče sveče. Tako vabijo svetlobo, da se vrne. 13. decembra je zimska temačnost najgloblja, zato so bili po starem poganskem verovanju demoni najbolj pogumni, najbolj podjetni in najbolj nevarni. Nagajali so ljudem in lahko so obsedli živali, ki so nato spregovorile. Zato je bilo zelo pomembno, da so ljudje z obredom priklicali svetlobo nazaj na zemljo. Kasneje se je star poganski obred prepletel s krščanskimi verovanji; Lucija je bila svetnica iz 3. stoletja n.št., ki je v katakombah zaprtim kristjanom nosila hrano; da bi je lahko odnesla čim več, si je sveče zataknila v venec, si z njim na glavi osvetljevala pot po temnih rovih. In zakaj Lucijine mačke? Mačke so v srednjem veku povezovali z demoni, Lucija jih odžene – mi jih pa pojemo :)

Klicanje svetlobe, naj se vrne in prežene zimski mrak, je še vedno doslej uspelo, na srečo! Danes je res lep sončen dan tukaj na Gorenjskem; mogoče zato, ker sem napekla nekaj pladnjev Lucijinih mačk?

Pri 11-ih letih sem bila Lucija v majhnem kraju na Švedskem; pela sem bolj na približno, ker jezika še nisem povsem obvladala. Zato pa tistega daljnega decembrskega večera še toliko bolj uživala v sprevodu s svečkami na glavi, med sošolkami, oblečenimi v bele halje .

Moja starejša hči je Lucija, in (tudi zato) se decembra lotim peke Lucijinih mačk.

Lucijine mačke so pecivo iz finega kvašenega testa. Tradicionalno so pečene iz bele moke z dodanim žafranom, da so lepo rumene (in tako še bolj spominjajo na sončno svetlobo); moje so iz pirine moke, druga runda pa z dodano kljukico, in so bile zato še boljše (bom kasneje povedala, kaj ta kljukica je …)

Potrebujemo:

  • 700 g moke
  • 150 g sladkorja
  • žafran
  • 300 ml mleka
  • 125 g masla
  • 1 vrečko suhega kvasa
  • brusnice ali rozine
  • 1 jajce, ščepec soli

Moko presejemo v skledo, dodamo sladkor, in premešamo. Na štedilniku počasi segrevamo mleko in na koščke narezano maslo, dokler se ne stopi. Ohladimo do mlačnega, vanj stresemo kvas, da se stopi. Mleko z maslom in kvasom prilijemo v skledo z moko in zamesimo testo. Skledo pokrijemo s krpo in testo pustimo počivat. Ko naraste, ga ponovno pregnetemo, razdelimo na 30 delov in oblikujemo mačke.

Različica: ker sem imela samo še 600 g pirine moke, sem uporabila še 100 g pšeničnega zdroba. V kozico sem namesto 300 ml zlila 600 ml mleka, narezala vanj maslo, počakala, da se je stopilo in dodala pšenični zdrob. Med mešanjem sem ga skuhala. V ohlajeno zmes sem dodala kvas, vse skupaj zlila k moki in premešala. Da je bilo testo primerno gosto, sem morala dodati še nekaj moke. To testo je bilo bolj rahlo od tistega, v katerem je bila samo pirina moka.

Na sliki: kepe kvašenega testa. Recept zadošča za 25 do 30 kosov peciva.

Na sliki: iz vsake kepe testa zvaljamo svaljek, ki ga oblikujemo v dvojno spiralo. Obstajajo še bolj zapletene oblike, ta je najbolj običajna.

Na sliki: pred peko v vsak kos vtisnemo po 2 rozini (ali brusnice, te so meni še boljše) in testo pred peko premažemo s stepenim jajcem, ki smo mu dodali ščepec soli.

Lucijine mačke pečemo pri 250 °C.
Ne bom napisala, koliko časa, ker je moja pečica zmešana in dela, kakor pač dela – gotovo pa ne tako kot vaša …
Torej: mačke so pečene, ko so videti kot tele na sliki :)
In – druga runda je VEDNO pečena hitreje, kot prva.

This entry was posted on 17 decembra, 2017, in Brez kategorije. Bookmark the permalink. Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.