Kakijev čips

V nedeljo, 19. novembra 2017, sem bila na prazniku kakijev v Strunjanu. Odlično vzdušje, odlična glasba. Ustvarjali so jo domačini iz bolj ali manj bližnje okolice s petjem in igranjem na harmonike in violine. Glasba, ki se najbolj poda h kakijem – avtohtona, stara primorska glasba.

Vsak kaki je kot eno malo oranžno sonce. Nisem se jim mogla upreti, zato sem za domov vzela dve gajbici še ne povsem dozorelih kakijev, ki so odlični za sušenje (ko bodo dozoreli, pa za delanje marmelade, če jih ne bo do takrat že zmanjkalo …). Za ugriznit kot v jabolko imam sicer raje kaki vanilijo, ker nima tistega značilnega kosmatega okusa, ki ti potegne ustnice skupaj, a za sušenje in marmelade so menda tile boljši.

Na sliki: obisk praznika kakijev je še toliko bolj zabaven, ker do sejmišča in nazaj do parkirišča obiskovalce prevaža vlakec.

Sušenje kakijev je preprosto, če jih narežemo na rezine, in malo bolj zapleteno, če sušimo cele. Cele sušijo v toplih krajih pod nadstreški, nanizane na vrvice; sušenje celih je bolj zahtevno, ker jih je treba redno rahlo gnesti in obračati, da je končni rezultat tak, kot mora biti.

Persimmon, Dried Persimmon, Fruit, Autumn

Sušenje narezanih je veliko bolj preprosto. Kakije sem oprala in obrisala, odstranila pecelj in narezala na pol cm debele rezine (ali še malo manj). Potem sem jih za nekaj ur dala v sušilnik za sadje na stopnjo 3. Lahko bi jih čez noč posušila v štedilniku, na pladnjih, pri 50°C, v rahlo priprti pečici. Še najceneje in za moj okus najlepše pa jih je sušiti na peči, v kateri zakuriš z drvmi. Bom poskusila in sporočim, ko bo prilika za to.

Mala zlata sonca so odličnega okusa, sladka in nič več trpka, kot so še ne povsem zreli sadeži; tudi usta ne postanejo kosmata, ko ugrizneš vanje. Mislim, da bo počipsala kar obe gajbici …

This entry was posted on 5 decembra, 2017, in Brez kategorije. Bookmark the permalink. Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.