Ali Epsomska sol deluje proti plesni pri paradižnikih?

Pravkar me je poklicala gospa Jana iz Eko miške, trgovine v Brezjah pri Grosupljem (Sončni dvori), kjer zdaj tudi prodajajo izdelke iz Gajinega vrta.

Zanimalo jo je, “Ali Epsomska sol deluje proti plesni pri paradižnikih?”

Odgovor je: “Ja, vendar posredno”. Epsomska sol, obogateno biooglje, rastlinski kompost, zdrobljene posušene jajčne lupine, homeopatska pripravka Calcium carbonicum in Kalium muriaticum, gabez ali bananini olupki, sonce, toplota, zračnost, dovolj vode – vsi ti pomagajo, da je paradižnik zdrav in močan. Takšen se lažje upre plesni, ko spore pridejo do njega. Krepitev paradižnika z njimi predstavlja “posredno zdravljenje”, ker paradižnik pozdravimo, še preden zboli.

Za “direktno zdravljenje” pa takrat, ko bolezen napade, uporabimo homeopatske pripravke. Za zgodnjo plesen Natrium sulphuricum, za pozno Carbo vegetabilis.

A tudi, ko je bolezen že tukaj, ne smemo pozabiti okrepiti zemlje in jo nahraniti. Uspeh zdravljenja bo tako večji in bolj zanesljiv. Kajti – osnovni vzrok za to, da rastline zbolijo, je v zemlji – če jim česa manjka (npr. magnezija) ali je v zemlji česa preveč (npr. dušika, kadar zemljo preveč gnojimo), rastline ne bodo mogle uspevati. Dušik namreč zapre pot rastlini do drugih, prav tako ključnih elementov, pa čeprav le-teh rastlina rabi manj. A rabi jih kljub temu in brez njih zboli.

Zdaj pa spet malo ven, na sonce in na vrt.

Zvečer bom dokončala nove članke za Novice iz Gajinega vrta; tokrat bodo posvečene izključno paradižniku, njegovim boleznim in zdravljenju.
Če se še niste, se nanje še vedno lahko naročite na: gajin.vrt@gmail.com.

Na sliki: češki plakat, ki oglašuje Zaječicko grenko vodo, vodo z magnezijevim sulfatom. Tak napitek prečisti črevesje, a je treba z njim ravnati previdno. Tovrstnega “čiščenja” je lahko hitro preveč.

Advertisements
This entry was posted on julij 1, 2017, in Brez kategorije. Bookmark the permalink. Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s