Pazite se, paradižniki: jutri bo polna luna, glivicam in plesnim v veselje!

Jutri, v petek, 9. 6. 2017, ob 15.10, nastopi polna luna. Paradižniki so marsikje že sedaj bolni, ob polni luni bo stanje še slabše. Tudi lani je bilo tako: 5. junija je ob prihodu polne lune vrtove obiskala še gosta nočna megla, in paradižniki so hipoma množično zboleli.

Na fotografiji: Paradižnik, ki je nujno potreben Epsomske soli.

Biodinamiki ob takšnih situacijah uporabijo preslični preparat, priporočajo tudi alge (za krepitev in dodajanje mineralov, ki so bazični) in gabez, ki je na splošno znan kot čudotvorec na vrtu.

Homeopatski vrtnarji za preventivo proti paradižnikovi plesni uporabimo Natrium sulphuricum C30. Za krepitev zemlje Biooglje kompleks, za magnezij in žveplo pa Epsomsko sol.

Takole mi je lani o zdravljenju paradižnika pisala ga. Jožika:

“V letošnjem letu je pri nas velik problem paradižnik! Veliko ljudi ga je v obupu populilo z vrta zaradi krompirjeve plesni. Meni in uporabnikom homeopatskih pripravkov, pa ga je uspelo obdržati in veselo raste naprej. Mogoče komu pride prav moja izkušnja:

Ob pojavu goste nočne megle ob polni luni (5. Junij) je paradižnik čez noč zbolel, zjutraj je bil videti, kot, da ga je nekdo polil z vročo vodo. Takoj sem očistila vse prizadete liste in poganjke (ni ga ostalo veliko), pripravila NATRIUM SULPHURICUM C30 – 15 granul na 15 l vode in vse zalila (8 sadik). To sem ponovila 3 x vsako jutro, naredila 3 dni pavze in ponovno ponovila zalivanje z NATRIUM SULPHURICUM C30 še tri dni. Tudi paradižniki, ki so imeli črno steblo, ki ga ni bilo mogoče odstraniti, se je bolezen posušila in pozdravila, plodovi pa so ostali zdravi in se veselo debelijo, drobni paradižnik pa že zori. Tako so ozdravili paradižnik tudi ostali, ki so upoštevali moj nasvet.”

Vsem paprikam in paradižnikom pa bo koristila tudi Epsomska sol, ker vsebuje veliko mineralov, ki delujejo bazično (žveplo in magnezij – žveplo razkužuje, brez magnezija pa paprike in paradižniki hitro storijo konec …)

Ostale vrtne prebivalce “obdelajte” po občutku, oziroma presoji, ali jim kaj manjka. Zlasti pred polno luno pred plesnijo zaščitite vse tiste, ki so občutljivi na plesen (buče, kumare, paradižnike) in tiste, ki so “švohceni” – ker se takih bolezen hitreje prime.

Če vas bo čas prehitel, in ne boste uspeli preprečiti bolezni, boste lahko, kot ga. Jožika, svoje paradižnike še vedno pozdravili s homeopatskim pripravkom Natrium sulphuricum C30, oziroma Carbo vegetabilis C30.

Srečno!

 

4 thoughts on “Pazite se, paradižniki: jutri bo polna luna, glivicam in plesnim v veselje!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.