Invazija polžev na vrtu – ko razumemo ozadje, je rešitev logična

Margarete Langerhorst, ki ji lahko prisluhnete v zgornjem videu, z možem že več desetletij prideluje zelenjavo na svojem permakulturnem posestvu. V posnetku pripoveduje, kako se je na posestvu po nekaj letih nenadoma pojavila invazija polžev, kako je dojela, kaj je bil pravi vzrok za to, in kako se je poplave polžev rešila, ne da bi enega samega pokončala. Trajno in uspešno – pri njih že od leta 1989 nimajo več težav s polži.

Prejšnji lastniki so tam pridelovali žita, ona dva pa sta želela pridelovati zelenjavo. Za zelenjavo mora biti zemlja bolj rahla, predvsem pa zelenjava potrebuje in zato tudi vsebuje več mineralov kot žita (če vam primanjkuje mineralov, ker imate osteoporozo, obrabo hrustanca, protin, artritis, slabe zobe, nohte, lase – jejte več zelenjave, ne več žit). Zemlja se je torej morala spremeniti, ker je bila kultura, ki je rasta na njej prej, drugačna.

S spremembo vegetacije se je torej povečala potreba po mineralih v zemlji. Polži so bili logična posledica – namnožili so se, da so lahko s pomočjo svojega mukusa in s trupelci, ki so propadala v tleh, zelenjavnim vrtovom zagotovili dovolj mineralov in tako v zemljo vrnili ravnovesje.

Primanjkljaj narava uravna z ekscesom, eksces s primanjkljajem. Fantastična metoda, ki je vedno uspešna. Cilj je ravnovesje. Daje tudi vam ta misel občutek miru in varnosti? Vse je prav v tem svetu, in vse ima svoj smisel …

Polži imajo svoj smisel. Invazije polžev se znebimo tako, da odstranimo njen smisel. Tako zmanjšamo njihovo število, zato nam ne delajo več škode. Ekstremi so vedno pokazatelj, da je nekaj narobe; ko se stanje uravna, ni več potrebe po ekstremu. Polži seveda še vedno bodo prisotni, in prav je tako, saj so nujno potreben člen v eko sistemu; med drugim so izjemno pomembni v procesu kompostiranja snovi.

Kaj sta storila zakonca Langerhorst: 

Ugotovila sta, da je bilo tam, kjer je bilo v tleh premalo humusa, premalo mineralnih snovi, zato so se tam v večjih količinah pojavili polži. Ko jima je to postalo jasno, sta vedela, da morata ustvariti čim več humusa, in invazije polžev bo konec. Zelo veliko sta kompostirala in dodajala zastirko. Težave s polži so nato izginile in se niso nikoli več vrnile – že vse od leta 1989 težav ni več. Na svojem posestvu sta pazila tudi na dobro drenažo, da voda ni zastajala, ker imajo polži radi vlažna področja. Predebela zastirka povzroči vlago in plesen, zato sta bila pozorna tudi na to.

Kaj je pomembno?

Kot vselej, je pomembno odkriti pravi vzrok za pojav. Nič ne nastane samo od sebe, vse ima svoj logičen vzrok. Če bi radi spremenili pojav (posledico, simptom), moramo odkriti in odpraviti vzrok. Dojeti moramo, kaj je v ozadju in se nato potruditi vzpostaviti ravnovesje; ko je sistem (vrt) uravnovešen, tudi ekstremnih pojavov (poplave polžev) ni več. Do takrat pa, da ne boste ostali brez zelenjave, uporabljajte homeopatijo (Helix tosta D6 za zaščito zelenjave pred polži in homeopatske pripravke za dodajanje mineralov), ročno jih pobirajte, naredite rastlinam ohlapne venčke iz ovčje volne . . . in se potrdite, da bo vaša zemlja čim bolje nahranjena (tudi z bioogljem).

Cilj je, da odvzamete polžem delo, ki jim ga je naložila narava (mineralizacija zemlje) in sami postanete njena podaljšana roka tako, da zemlji dodate minerale s kompostom. Saj veste, kje je največ mineralov? V zelenjavi za človeka, v rastlinskem kompostu za vrt. In prosim, niti pomislite ne na umetne mineralne dodatke. To je tako, kot če bi hoteli minerale in vitamine namesto z zdravim kmečkim jabolkom dobiti z zelenim sladkornim sirupom z jabolčno aromo.

P.S. Upam, da ste sami opazili še eno dejstvo: nobenega smisla nima polžev pobijati s kemikalijami. Pobili bi koristne delavce, ki skrbijo za zdrav vrt, primanjkljaja v zemlji pa ne bi odpravili. Le-ta bi se zagotovo pokazal v novih težavah, najmanj kar je, pa v manjšem in klavrnem pridelku.

Gajin vrt, Bojca Januš

10 thoughts on “Invazija polžev na vrtu – ko razumemo ozadje, je rešitev logična

 1. Predebela zastirka povzroči vlago in plesen, zato sta bila pozorna tudi na to….. genialna in za bralce zlata vredna trditev – in koliko je preveč ali premalo – še enkrat bravo !

 2. Hvala za tole!
  Ali potem pomeni ta invazija polžev, da imamo vsi, ki “gostimo” polže po svojih vrtovih zemljo brez mineralov in s tem tudi pridelke brez mimeralov?
  Polži so praktično povsod in to na veliko. To mi je malo čudno.

  • Pozdravljeni, Stanka!
   Predvidevam, da mislite na rdeče polže. Polži pri Margareti so bili avtohtoni, sicer tudi brez hišic, ki naredijo več škode od tistih s hišico, a niso bili uvoženi španski lazarji. Avtohtone sorte so se, kot že razloženo, namnožile zato, ker v zemlji ni bilo ravnovesja, in ko se je povrnila, za njihovo preobilico ni bilo več potrebe, zato se je populacija normalizirala. Pri španskih lazarjih je težava drugje. Ker so uvoženi, nimajo naravnih sovražnikov, zato se prekomerno namnožijo. Pri njih ne gre za to, da bi narava z njimi kaj uravnavala (razen, če nas mogoče opominja, naj ga nehamo sekljati), ampak jih je preveč, ker imajo veliko hrane in malo naravnih sovražnikov. Vendar tudi ko se borimo z njimi, velja, da bo zdrava močna zemlja boljša popotnica za uspeh, ker bodo rastline v njej močnejše, močnejše rastline pa imajo močnejši imunski sistem, in celo same lahko odganjajo škodljivce (ja, tudi to znajo – znajo se braniti). Prej ali slej se bodo španski lazarji vključili, nekako, v naš eko sistem. Do takrat bo hudo. Obdobje do takrat pa lahko lažje prebrodimo, če bomo skrbeli za zemljo.

 3. A tako je to? Seveda sem mislila na rdeče polže, saj z drugimi ni težav. Na žalost ne znam nemško in videa nesem gledala.
  Nihče pa še ne ve kaj je narobe pri nas, da so nam prišli “na pomoč” španski lazarji?
  Sem pa popolnoma prepričana, da opravljajo svojo nalogo. Mogoče bi pomagal isti ukrep kot pri Margareti.
  Ali mogoče veste, če se kdo v Sloveniji resno ukvarja s tem vprašanjem?

  • Tudi z drugimi polži brez hišic imajo vrtnarji težave, ne samo z rdečimi, so pa resda rdeči marsikje najhujša nadloga. Španske lazarje so najbolj verjetno uvozili s pošiljkami zelenjave, prej jih pri nas ni bilo. Postopoma zavzemajo čedalje večje področje; na Zaplani jih lani še ni bilo, ne vem, kako bo letos; v vasi Kovor so že precej let, lani so se pojavili tudi že na posestvu pri Kovorju. Španski lazarji imajo naravne sovražnike, npr. eno do številnih vrst ogorčic. Gre za parazitske ogorčice Phasmarhabditis hermaphrodita, a ta žal tudi ni naša avtohtona sorta. Preden uvedejo novo vrsto na področje, je treba dobro premisliti, kaj se lahko zgodi. Delali so poskuse in ugotovili, da je ta vrsta ogorčic nevarna našim deževnikom. Je na seznamu tujerodnih vrst, zato je njena uporaba še vedno omejena na laboratorije. Na sploh še vedno premalo vemo, kaj bi se zgodilo, če bi jo spustili v svet. Obstaja bojazen, da bi se lotila ne le deževnikov, ampak tudi vseh vrst polžev, tudi tistih, ki jih nujno potrebujemo (ja, tudi taki so :)… Mislim, da se s tem vprašanjem najbolj intenzivno ukvarjajo na Biotehniški fakulteti, lahko pa da še kje – če kdo ve, naj se prosim oglasi.

 4. Pozdravljeni! Letos so mi vse majhne rastlinice pojedli polži, dokler nisem dal okoli vsake rastlinice trak iz kartona in ga malo zaril v zemljo. Zelo redko splezajo čez. Zastirka okoli rastlinic bo malo počakala, da dovolj zrastejo.
  Lep pozdrav!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.