Ste kaj sanjali?

Louis Janmot (1814 – 1892)
Le Poème de l’âme (Pesem duše)
olje na platnu, Musée des Beaux-Arts, Lyon; vir: Wikimedia Commons

A kaj sanjate? Se spomnite današnjih sanj?

Kako fino se je zbuditi zjutraj spet nazaj v ta svet, potem pa se še lepo na toplem v postelji spomniti neverjetnih dogodkov, barv, občutkov, doživetij iz nekega povsem drugega sveta . . . v katerem se dogajajo stvari, ki so tukaj in zdaj povsem nemogoče, tam onkraj pa se zdijo čisto vsakdanje in običajne.

Vsi ljudje sanjamo, a se mnogih sanj ne spomnimo. Tudi tisti, ki so prepričani, da ne sanjajo, sanjajo. Tudi živali sanjajo. Moja Luna v sanjah bevska, teče, se prepira, voha, poje kaj dobrega . . . Več sanj se spomnimo, kadar se za to zavestno potrudimo. Zvečer, preden zaspimo, si zadamo nalogo – zjutraj se bom spomnil sanj. Na nočno omarico lahko pripravimo beležko in svinčnik, da nam bo pri roki. Zagotovo pomaga tudi to, da poiščemo razlage sanj in se z njimi nekoliko ukvarjamo. Tako so sanje bolj zanimive, naš interes, da bi si jih zapomnili, pa je večji.

Večino sanj običajno hitro pozabim; včasih tudi kakšne od tistih, ki si jih želim zapomniti si. Žal se mi dostikrat takoj, ko se zbudim, kljub mojemu trudu, da bi obstale, izmuznejo med prsti in pogreznejo v sipki pesek nočne sivine.

Nekatere so izjema. Spomnim se nekaterih močnih sanj, tudi od daleč nazaj. Ene od njih so še iz obdobja, ko sem spala v belo popleskani železni otroški posteljici (takšni z eno dvižno stranico), se pravi, da sem bila res še zelo majhna. Spomnim se jih še nekaj, ki sem jih ujela bodisi tako, da sem jih takoj zapisala, ali pa so bile zaradi barv ali občutkov, ki so jih prevevali, tako močne, da niso mogle biti pozabljene.

Danes se mi je sanjalo nekaj tako lepega, da sem takoj, ko sem zjutraj lahko, raziskala njihov pomen. Najbolj uporabne se mi zdijo razlage sanj na spletni strani www.dreammoods.com.

V današnjih sanjah so bili trije močni elementi: hiša, morje in sposobnost letenja. Vsi trije so bili takšni, da sem se zbudila hudo dobre volje. In pomislila, da bi tale tema lahko zanimala še koga od vas.

O prvih dveh elementih bom samo na kratko: “hiša” predstavlja osebnost tistega, ki sanja, “voda” (morje, jezero, velika reka ipd.) pa je podzavest. Sposobnost letenja ima toliko pomenov, da sem se lotila prevajanja iz slovarja na spletni strani dreammods.

Če ste že kdaj leteli v sanjah – preberite, vas bo zanimalo, če še ne, pa vam želim, da bi letenje kmalu tudi sami doživeli :).

“Letim!”

Ljudje, ki sanjajo o letenju, te svoje sanje označujejo kot razburljivo, veselo in osvobajajočo izkušnjo.

Letenje predstavlja nadzor:

Kadar letimo z lahkoto in občudujemo razgled in pokrajino pod nami, nam sanje sporočajo, da imamo nadzor nad situacijo. Dvignili smo se nad nekaj. Sposobnost, da nadzorujemo svoj let, predstavlja osebni občutek moči.

Letenje omogoči drugačen vpogled:

Med letom lahko pogledamo navzdol in dobimo širši vpogled v dogajanja. Sanje o letenju nam svetujejo, da pogledamo širše. Z višine lahko dobimo nov in drugačen vpogled v stvari.

Letenje predstavlja svobodo:

Sanje o letenju nam sporočajo, da nič ni nemogoče, da smo lahko kdorkoli in dosežemo karkoli. Sposobnost letenja predstavlja upanje, možnosti, resničnost in svobodo izražanja. Prav tako lahko odraža našo močno voljo in nas opominja, da ne smemo odnehati. Nihče nam ne sme določati, kaj lahko ali česa ne moremo doseči. Takšne sanje lahko prinesejo veliko motivacije in nam vrnejo občutek svobode.

Letenje predstavlja duhovno povezanost:

V nekaterih primerih lahko sanje o letenju nakazujejo, da je sanjajoči dosegel višjo duhovno povezanost. Postajate bolj uglašeni s svojo duhovnostjo, sanje o letenju pa so odsev tega dogajanja.

Letenje predstavlja pobeg:

Sanje o letenju lahko služijo tudi kot pobeg iz stresnih in obremenjujočih situacij vsakdanjega življenja. Namesto, da bi se soočili z izzivi, poletimo in tako pobegnemo od vsega.

Letenje lahko predstavlja napihnjen ego:

Med letenjem se počutimo kot super heroj, neustavljivi in nepremagljivi. Morda celo mislite, da ste večvredni, boljši od vseh drugih in z veseljem gledate zviška na ostale.

Zaključek:

Ko analizirate svoje sanje o letenju, upoštevajte višino, smer in hitrost leta. Višina in hitrost leta je premo sorazmerna s samozavestjo. Če letite nizko, pomeni, da ste zadovoljni s tempom svojega trenutnega življenja. Letenje vzvratno pomeni, da razmišljate o preteklosti.

Običajno je razlaga sanj o letenju pozitivna in poživljajoča izkušnja. Če pa v sanjah občutite strah, pomeni, da vas je strah novih izzivov in se bojite uspeha. Morda še niste pripravljeni na naslednji korak. Težave pri tem, da bi se med letom obdržali v zraku, kažejo na pomanjkanje moči in nadzora nad trenutno situacijo.. Ovire, kot so električne žice, drevesa, gore, lahko simbolično predstavljajo nekoga ali nekaj, kar vas ovira v vašem budnem življenju. Ugotovite morate, kdo ali kaj vam stoji na poti in preprečuje napredek. Težave pri letenju lahko kažejo tudi na pomanjkanje samozavesti, pomanjkanje motiviranosti in odlašanje, neodločnost. Morda ste si zastavili preveč nerealne cilje, zdaj pa se mučite, da bi jih dosegli.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.