Biooglje kompleks nevtralizira zakisano prst

Področje znanosti o zemlji, pedologija, je noro zanimivo. Pravkar sem padla v pH vrednosti zemlje (na srečo ne dobesedno :). Noro. Če je zemlja samo malo prekisla, ali samo nekoliko preveč bazična, rastline ne morejo več uspevati, kot je treba. Ne glede na to, koliko hranil je v zemlji, jim je pot do njih zaprta, nekateri elementi (aluminij, molibden) pa celo toksično delujejo na rastline.

Rastline torej res so, kar že večno trdim, ene take mične razvajene gospodične. Ampak samo, dokler jim ne dostavimo tega, kar bi rade. Ko to dobijo, so pa najbolj potrpežljiva in prijazna bitja, kar si jih lahko zamislite :).

Nazaj k pH-ju. Ko sem raziskovala, katerim rastlinam ustreza kateri pH zemlje (večini zelenjadnic ustreza precej ozko okno, pH od 6,5 do 7,5), me je prešinila tale misel: kaj pa biooglje? Kakšen je njegov pH in vpliv na zemljo?

Glede na to, da

  • je večina slovenskih vrtov preveč kislih, tudi zaradi kislega dežja in preobilnega gnojenja (še bolj pa to velja za klasično obdelane vrtove – bolj ko je zemlja izkoriščana, tretirana s kemikalijami in hranjena z umetnimi gnojili, bolj je zakisana – še en razlog torej več za ekološko pridelavo),
  • biooglje pa je (predvidoma) bazična snov,
  • bi lahko rekli, da pH vrednost biooglja ni zelo pomembna vrednost.
  • Ker če je nekaj kislo, je lahko samo hvaležno za bazičen dodatek . . .

Pa ni tako preprosto. In v tem grmu tiči zajec oziroma odgovor na vprašanje, zakaj neko biooglje čudovito deluje, pri drugem pa nikakor ni obljubljenega rezultata. Kar vam lahko sami povedo nekateri proizvajalci biooglja, ki so po začetnem navdušenju opustili proizvodnjo – ker njihovo biooglje ni prineslo pričakovanih rezultatov.

Biooglje biooglju pač ni enako. Strašno zanimiva zadeva. Na internetu najdete na to temo zelo zanimive razprave.

Biooglje je, za razliko od pepela, lahko ne le bazično, pač pa celo kislo. Njegov pH je odvisen od tega, pri kakšni temperaturi je pripravljeno in koliko pepela vsebuje. Od tega, ali je in koliko je bazično oziroma kislo, je odvisno seveda tudi to, kakšen bo učinek pri rastlinah, ki jim ga dodamo.

img_2892

Na fotografiji: Biooglje kompleks ima pH vrednost 7 (nevtralno)

Pa se tukaj razlike med “bioogljem” in “bioogljem” še ne končajo. Popolnoma drugo poglavje je, kakšne mikroorganizme dodamo v biooglje, da ga “napnemo” (aktiviramo, obogatimo) in ali mu dodamo še kaj za zraven, da je končni izdelek res dober in nam vse veliko bolje raste. Biooglje v izdelku, ki ga imam v Gajinem vrtu (Biooglje kompleks) vsebuje premišljeno izbrane mikroorganizme, poleg tega pa še alge (za dodatne minerale) in glistino (izločke deževnikov za še večjo rodovitnost zemlje).

Seveda me je zanimalo še, kakšen pH ima Biooglje kompleks. Zanimivo – njegov pH je malo močnejša 7, torej je nevtralno do rahlo bazično. Takšno je idealen dodatek, ko ga dodamo rastlinam med korenine, nevtralizira kislo prst, a je ne prekucne na bazično stran, ki za rastline ni koristna.

Tega rezultata sem zelo vesela, in ga zato z veseljem delim z vami. Ni lepšega, kot če lahko svojim kupcem ponudim res kakovosten izdelek.

2 thoughts on “Biooglje kompleks nevtralizira zakisano prst

  1. sem pred dnevi poslušala agronomko Mišo Pušenjak, ki je dejala, da če hočemo izboljšati zemljo in ji vrniti prvotno stanje in se znebiti strupov v njej, uporabimo biooglje oz. zeolit.

    • Jaz tudi, dobro je povedala. Biooglje in zeolit oba vežeta strupe, obogateno biooglje pa v primerjavi z zeolitom doda še življenje (ker vsebuje mikroorganizme) in tako zemljo trajno spremeni na bolje na več načinov. Kako zeolit deluje na zakisanost, še nisem raziskovala; zelo verjetno pa zato, ker je mineral, deluje bazično. Zanimive teme, vsekakor :). Čudovito je, da lahko zemljo tudi popravimo, da ni edina pot navzdol, na slabše, ampak je lahko tudi na boljše, samo nekaj znanja rabimo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.