Balkonski paradižniki

Pregledala sem seme, ki ga že imam, in pravkar naročila novo za letos. Lani sem prvič vzgajala domače sadike iz semen, ki sem jih kupila na permakulturnem posestvu. Čudovito so se obnesle. Brskanje med vrečicami semen in opisi rastlin je zabavno, pa še kaj novega se naučiš . . . Ob tem sem se spomnila na eno svojih predavanj (v knjižnici na Glinškovi ploščadi, sredi blokovskega naselja), ko me je mlado dekle vprašalo, kaj vse bi lahko gojila na svojem malem balkonskem vrtičku. Kaj vse – omejitev je pravzaprav malo – bolj pomembno je, kako veliko bo to “vse”, da bo gojenje uspešno in ne frustracija.

Osnovno pravilo za balkonske vrtičke je, da se zavedamo, da so pogoji za rastline v loncih ekstremni, veliko manj ugodni, kot če imamo rastline posajene na vrtu … in da je zato še toliko bolj pomembno, da smo do njih zelo skrbni.

Ko izbiramo rastline za balkonski vrtiček, se praviloma držimo tega pravila: mini sorte so boljše od običajnih. Če je balkon in terasa tako velika, da si lahko privoščimo velike lonce, bodo tudi rastline lahko velike. Večina balkonov pa za kaj takega ni primerna. Na takšnih balkonih bomo imeli več veselja in uspeha z “balkonskimi” paradižniki. Takšni so tile, tu spodaj, v galeriji. Prijetno brskanje želim :).

 

Advertisements

One thought on “Balkonski paradižniki

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s