Ho-Mi, 5000 let staro korejsko malo vrtno orodje

Odkar imam svoj vrt, sem od vseh različnih vrst vrtnega orodja najraje uporabljala nekakšno vrtno dleto (glej sliko spodaj), s katerim sem plela, delala luknje itd. Na sliki se vidi, kako zelo rada sem delala z njim … vsake toliko sem ga izgubila med rastlinami na vrtu, enkrat je končal celo v kompostu … Ampak zdaj sem našla nekaj še boljšega :).

DSCI0246

Za Ho-Mi lahko zdaj, ko sem ga potežkala, si ga ogledala z vseh strani in že tudi malo preizkusila na vrtu, brez vsakega dvoma rečem, da je na vrhu lestvice malega vrtnega orodja, kar se tiče vsestranskosti in uporabnosti. Zavit ročaj ni tak brez namena: zaradi rahle ukrivljenosti se moč z ročaja okrepljena prenese na vrh orodja. Zato je še posebej primeren za ljudi z različnimi zdravstvenimi težavami (artritis, karpalni kanal, obraba, kalcinacija sklepov …). Oprijem je prijeten, težak je pa ravno prav, ne preveč in ne premalo.

Dovršenost oblike, ki ustreza točno določenemu namenu (čim lažjemu in čim bolj učinkovitemu delu na vrtu) ni naključje. Pred 5000 leti so ga izumili Korejci. Ljudje, ki že od nekdaj živijo od pridnosti svojih rok.

Na fotografiji me je rahlo spominjal na preslico, s katero sem pred desetletji plela rožice na vrtu moje stare mame, a le dokler ga nisem videla v živo (preslici rečejo po različnih krajih po Sloveniji tudi prelka, pralka, plevka in srpica). V primerjavi s preslico je bolj robavstast, močnejši, pa tudi dosti okretnejši in sposobnejši.

Po korejsko pomeni Ho-Mi “malo talno kopje”. Oblikovali so ga v Koreji v bronasti dobi, torej ga uporabljajo že 5000 let. Je močno, a lahko vrtno orodje, ročno kovano iz jekla, z nabrušenim rezilom in ostro konico. Vrat je trdno pričvrščen v ročaj. Orodje je dolgo 32 cm, rezilo v obliki lista pa ima ostro konico (za kopanje lukenj). Rezilo je dolgo 16, na najširšem mestu pa široko 8 cm.

Rezilo v obliki lista ali rala je odlično Ho-Mi Diggers - Gardeningza to, da z njim odpremo zemljo, ko pripravljamo sadilne jarke in jame, ko sejemo ali sadimo rastline, ko plejemo ali ko sadimo čebulice. Zaradi posebne oblike rezila lahko s Ho-Mijem opravimo veliko različnih del: zasipavamo, kopljemo, plejemo in sadimo, pri tem pa uporabljamo le eno samo orodje, vsestranski Ho-Mi.

Ho-Mi Diggers - Gardening

Če bi ga želeli imeti tudi vi, imam eno lepo novico: Ho-Mi lahko za letošnjo pomlad kupite v Gajinem vrtu 

Naročite ga v spletni trgovini ali na: 040 325 939 ali bojca@gajin-vrt.com

Opozorilo: NE POSOJAJTE svojega Ho-Mi-ja.
Izkušnje lastnikov nas učijo, da se posojeni Ho-Mi nikoli več ne vrne domov …

 

2 thoughts on “Ho-Mi, 5000 let staro korejsko malo vrtno orodje

 1. Pozdravljeni. Moram vam sporočiti, kako vesela sem, da sem dobila januarja homi. V preteklem tednu ga sem temeljito preizkusila. Super je pri presajanju sadik, predvsem sem zadovoljna, da z njim enostavno posadim sadiko kar v zastirko. prav pa mi je prišel tudi pri pletju. Samo en teden sem ga s seboj nosila na vrt in brez homija več sploh ne grem na vrt.
  Veliko veselja pri ustvarjanju vrta vam želim.
  Tatjana

  • Pozdravljeni, Tatjana! Zelo me veseli, da vam je ho-mi v tako pomoč. Uporaben je za veliko različnih del: moja hči dela herbarij; ko gre na pohod, ga vzame s sabo v nahrbtniku in pravi, da je res praktično orodje; menda ga tudi arheologi s pridom uporabljajo pri svojih izkopavanjih.
   Tudi jaz vam želim veliko in uspeha pri delu na vrtu,
   Bojca

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.