Kolikokrat presadimo mlad oreh, da dobimo res debele orehe?

Jesen je, in orehi (plodovi) padajo z neba na dvorišče … Pobiram jih sproti. Vsakič, ko grem mimo, je na tleh nova zaloga padlih plodov. Mnogi so še v lupini, zato je treba vedeti, kakšne iskati: črne in mokre, na videz gnijoče kepe, pa tudi takšne s svetlo rjavo, olesenelo lupino.

Pobrane spravljam na suho, pod streho, da se lahko posušijo, preden gredo v vrečo in v klet.wp_20161024_005
Pred skoraj natanko enim letom, 20. oktobra 2015, sem pisala o sajenju orehov in vzgoji sadik iz orehovega plodu (objavo lahko preberete TUKAJ).

Lanske sadike so še vedno v loncu in hobuku na balkonu, čakajo na presaditev na vrt. Tiste, ki so na vrt iz loncev odšle lani, pa bo treba letos spet presaditi – na drugo mesto.

Orehe (drevesa) je še kot mlade sadike treba presaditi večkrat, vsaj trikrat, še bolje štirikrat ali petkrat. Šele potem jih, na njihovem zadnjem stalnem mestu, pustimo pri miru. Na ta način bodo, ko bo čas za to, rodili veliko bolj obilno.

Drug ukrep za močnejše drevo pa je ta, da pri presajanju skrajšamo najdaljšo orehovo korenino (običajno je to samo ena, očitno najdaljša korenina, ki teče navpično navzdol). Po obrezovanju in presajanju je treba drevo zaliti s homeopatskim pripravkom iz Calendule, da se mu rane lepo zacelijo in da ne zboli.

Zanimivo, a ni? Drevo, ki mu je všeč, če ga večkrat preselimo … Avanturist, raziskovalec, podjetnik? Ali pa je oreh zgolj naivnež in firbec, sveto prepričan, da je sosedova trava vedno bolj zelena?

P.S. Kako bi bilo, če bi se stanovalci bloka zmenili, in na zelenici pred stavbo posadili oreh ali dva?
Sadike vzgojimo kar v loncih na balkonih, presajanje pa tudi ni tak napor. Čez nekaj let bodo lahko nabrali debele orehe in si privoščili orehovo potico. Najboljšo – ker takšni, kot je ta iz lastnoročno nabranih orehov, ni para. Zakaj pa ne?

 

 

2 thoughts on “Kolikokrat presadimo mlad oreh, da dobimo res debele orehe?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.