Mlade bučke v kozarcu

img_2419

Buče so poleti rasle tako, kot sedaj gobe – kot po dežju. 
Moj nekdanji direktor je skoraj umrl od smeha, ko sem mu rekla, da če mladih in majhnih ne poberem zjutraj, jih moram zvečer kot polena nosit domov … Pa ni daleč od resnice. Živ je pa še vedno (direktor, mislim :).
img_2420
Letos sem z njimi (bučami, ne direktorji) zasadila kar celo njivo. Lepo so se obnesle v družbi s fižoli, kumarami, kozmejami in tomatilom. Zdaj so lepo utrjene že doma in čakajo, da jih zložimo v klet. Že poleti sem jih sproti vlagala, nekaj mlajših in že na pogled takšnih, da bodo težko dočakale konec leta, pa bom še. Recept je zelo preprost, za moj okus pa so vložene mlade bučke boljše od kumaric.
img_2421
 
Recept za bučke s česnom, čebulo in začimbami, vložene za zimo, je takle:
Sestavine:
1 kg mladih bučk (najboljše so tiste, s katerih je cvet šele pravkar odpadel, ampak ni nič katastrofalno narobe, če so kaj manj deviške)
3 stroki česna
3 čebule (srednje velike)
2 dl kisa (alkoholni beli kis)
1 dl vode
1 dl olja (olivno, lahko tudi sončnično)
4 čajne žličke soli
bazilika
rožmarin
Zelenjavo operem, bučkam porežem peclje in muhe in jih narežem na kockice. Česen olupim in razčetverim, olupljeno čebulo razrežem na osminke. Vse sestavine stresem v velik lonec in pristavim. Počakam, da zavre, in pustim vreti nekaj minut. Še vroče bučke naložim v pomite kozarce in jih zložim v pečico, da se počasi ohladijo. Naslednji dan prižgem pečico, jo nastavim na 100 °C in pustim kozarce pasterizirati dobro uro. Pečico izklopim, da se počasi ohladi, skupaj s kozarci v njej. Bučke so odlične kot nadomestilo kislih kumaric pri narezkih, v sendvičih, drobno narezane v francoski solati … P.S. Po tem receptu vložene bučke so se mi zdele kar hudo kisle, zato sem za poskus nekoliko zmanjšala kis in dodala več vode in olja. Kljub temu se noben kozarec ni pokvaril.
img_2422
Recept za francosko solato z vloženimi bučkami
Sestavine:
pol kozarca vloženih bučk, narezanih na kockice
3 veliki in na kockice narezani kuhani krompirji
1 skodelica kuhanega graha (lahko pa tudi koruze, čičerike ali majhnega fižolovega zrnja)
3 veliki na pol skuhani korenčki, narezani na kockice
Omaka:
dobre 1/2 skodelice majoneze
nekaj žlic zemfa
1/4 skodelice tekočine od vloženih bučk
sol, poper
Za okras: 
3 trdo kuhana jajca, narezana na krhlje
Vse sestavine zmešam v skledi. Ločeno v drugi posodi zmešam omako, jo poskusim in popravim po okusu.
Nato omako stresem k sestavinam za solato, dobro premešam, in okrasim s krhlji trdo kuhanih jajc.
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s