Ena lepa pesem in en lep blog

Vsak človek je mikrokozmos zase. Nekaterim mikrokozmosom je skupno veselje do “biti malo sam”. Ne glede na leta, izobrazbo, status, izkušnje. Mogoče je to kaj v zvezi z intro- in ekstrovertiranostjo, kot pravi moja najstarejša. Vsem, ki smo bolj kot ne intro, ustreza vsake toliko biti malo na samem, da smo sami s sabo, ker si tako napolnimo baterije. Meni ta “biti malo na samem” ni osamljenost, niti izolacija, niti žalost … je priložnost, malo dodatnega časa za to, da povežem razvezane konce. Da malo pomeditiram o tem, kako je vse tako, kot mora biti in v redu.

Je že čas za copate, počasi bo še za volnene zokne … in za nekaj minut, ko si človek vzame čas samo zase, s skodelico čaja z medom.

Še ena Švedinja, Jonna Jinton, je mojega perja ptič. Njene fotografije so fantastično lepe (poglejte jih na njenem blogu: TUKAJ). Ima 26 let in zadnjh 5 let živi na severu svoje lepe in hladne dežele v deželi Västernorrland, v koči, kjer je nekoč preživljala poletja z družino. Mesto jo je davilo, pravi. Ni si želela študirati, študirat je šla, ker se ji je zdelo tako prav. Zaradi tega je bila žalostna, v sebi pa je čutila neustavljivo potrebo po nečem drugačnem. Po naravi, miru, svežem zraku, livadah, jezerih, sončnih zahodih. Tišina. Mir v duši.

Potem se je odločila, da se bo preselila, pustila za sabo šolo, stanovanje, življenje v Göteborgu, in se preselila v kočo v Grundtjärnu, vasi z desetimi prebivalci. Niti približno si ni predstavljala, kaj jo čaka. Ali bo zmogla popolnoma drugačno življenje z vsemi vzponi in padci. Iz varnega, na gumb toplega, komfortnega stanovanja, v leseno kočo sredi mrzlega skandinavskega severa, kjer je zima največji izziv. In drugi največji izziv je postala skrb, kako zaslužiti denar s tem, kar v življenju najraje počne: fotografiranje, pisanje, slikanje … Končno ji je uspelo, ampak …

Njena zadnja objava na blogu razkriva žalost zaradi obtožb, ki jih doživlja, ker je končno našla način, da za svoje pisanje, fotografiranje in ustvarjanje dobi plačilo in si končno lahko plača račune. Dolgo jo je trlo, kako najti pot iz stanja brez denarja – napisala je: ko sem bila v najhujši stiski in sem mislila, da se bom morala vrniti nazaj v mesto, poiskati službo, zapreti svoj blog, zapustiti svojo naravo, sem sklenila, da bom …
GIVE MY ALL FOR NOT HAVING TO GIVE UP WHAT I LOVE TO DO
(DALA VSE OD SEBE, DA SE MI NE BO TREBA ODREČI TEMU, KAR RADA POČNEM).
Svoboda je dragocena. Vredna krepkega dela in vsega truda, z vso močjo.

 

Za še eno stvar sem prvič slišala pri Jonni, poseben način klicanja drobnice, kulning. Kulning je več tisoč let star način klicanja drobnice in krav, ki se je razvil v svojsko ljudsko petje. Oh, in ne, ne se bat. Mislim, da se ga ne bom učila. Razen čisto po malem in čisto po tiho …

P.S. Zvečer sem šla še enkrat pogledat Jonnin blog, ker je na FB-ju napisala, da je srečna. Na iskrene besede je prejela toliko podpore, da je na sredi kuhinje odtvistala the night away :).
Pa naj še kdo reče, da se iskrenost ne splača. Ja pa se.

4 thoughts on “Ena lepa pesem in en lep blog

  1. ” da povežem razvezane konce.”
    Bojca, tvoj uvodnik je nekaj najlepšega, kar sem prebrala v zadnjih dneh. Res :) Jonnin način življenja mi je pa všeč, še bolj pa to, da sledi sebi. Jaz v njenih letih tega nisem znala, pravzaprav se še zdaj učim.

    • Hvala, Sonja, tvoj komentar tudi :)
      Nič ni edino prav ali narobe in nikoli ni prepozno. Važno je samo, da gremo :). Tako kot tisti kitajski pregovor: Ni pomembno, kako počasi greš, samo, da se ne ustaviš.

  2. čudovito napisano, pa hvala za biochar, smo “pogruntali “ECO žar zbio charjem, se na litoželezni plošči vse lepo počasi peče, okusno, pa še oglje pridelamo. Super

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.