Paradižniki umirajo, a tudi za to obstaja rešitev.

Zadnjič sem nekje prebrala, da obolelih paradižnikov ni mogoče pozdraviti na ekološki način, pač pa je možna samo preventiva. To ne bo držalo. Homeopatski pripravki za rastline iz Gajinega vrta imajo ekološki certifikat, paradižnike pa lahko pozdravimo z njimi tudi, ko so že bolni.

Gospa Jožika iz Leskovca pri Krškem je s pomočjo homeopatije pozdravila paradižnike in odgnala polže s svojega vrta (pa ne samo ona, tudi vsi tisti vrtičkarji iz njenega kraja, ki so jo imeli priložnost vprašati za nasvet in navodila).

O svoji izkušnji mi je napisala takole:

Pozdravljena Bojca!

V letošnjem letu je pri nas velik problem paradižnik! Veliko ljudi ga je v obupu populilo z vrta zaradi krompirjeve plesni. Meni in uporabnikom homeopatskih pripravkov, pa ga je uspelo obdržati in veselo raste naprej. Mogoče komu pride prav moja izkušnja:

Ob pojavu goste nočne megle ob polni luni (5. Junij) je paradižnik čez noč zbolel, zjutraj je bil videti, kot, da ga je nekdo polil z vročo vodo. Takoj sem očistila vse prizadete liste in poganjke (ni ga ostalo veliko), pripravila NATRIUM SULPHURICUM C30 – 15 granul na 15 l vode in vse zalila (8 sadik). To sem ponovila 3 x vsako jutro, naredila 3 dni pavze in ponovno ponovila zalivanje z NATRIUM SULPHURICUM C30 še tri dni. Tudi paradižniki, ki so imeli črno steblo, ki ga ni bilo mogoče odstraniti, se je bolezen posušila in pozdravila, plodovi pa so ostali zdravi in se veselo debelijo, drobni paradižnik pa že zori. Tako so ozdravili paradižnik tudi ostali, ki so upoštevali moj nasvet.

Zanimivo je tudi to, da sva z možem letos vrt poškropila 3 x s HELIX TOSTA. Rezultat: izginili so tudi črni usnjati polži, ki jejo krompir in korenje – lani so me spravili skoraj ob ves krompir, tudi o preostalih polžih ni niti sledu. V vrtu letos, kljub veliki vlagi, nisem našla še niti enega polža. Mislim, da je tu pomembna tudi dosledna uporaba (vsaj enkrat na mesec).

Imela sem primere, ko so stranke kupile Helix tosta, vendar si niso vzele časa, da bi ga uporabile in z njim poškropile, ampak so še naprej tarnale nad polži. V takem primeru pa jim žal ne moreš pomagati.

Pa, da ne boste mislila – takih primerov je kar nekaj. Izgleda, da je za nekatere še vedno najlažje kupiti strup in ga pometati po tleh in potem ta strup pojesti (groza). Polži pa se po nekaj dneh spet veselo vrnejo in kot rečete vi: ponovi vajo – polži pa tudi, pa strup v zemlji …

Rezultat iskanja slik za tomato plant blight

Rezultat iskanja slik za tomato plant blight

 

P.S. Če imate bolne paradižnike – nikoli ni prepozno za zdravljenje!

Prepozno bi bilo edino v enem primeru: če ste jih že zmetali z vrta.

Homeopatija namreč deluje tudi konec avgusta :).

Jožikinemu nasvetu bi dodala še biooglje – tega ga. Jožika ni omenila, ker ga je na vrt dodala že lani in spet letos spomladi; kdor ga ni, pa ga lahko doda kadarkoli, tudi sredi ali proti koncu rastne sezone.

3 thoughts on “Paradižniki umirajo, a tudi za to obstaja rešitev.

  1. Tudi jaz imam globule Helix za polže, ampa na priloženem navodilu za uporabo nič ne piše o tem, da lahko zaliješ cel vrt oziroma da je to celo priporočljivo – sem vestno škropila rastline na vrtu z različnimi rezultati – nasajeno baziliko zavohajo od nevemkje in pridivjajo:(:(:( kljub vsem pripravkom, ki sem jih uporabljala.
    Letos je bil na našem hribu, ki gleda na jug, je zasajen večinoma z vinsko trto in občasno z malo vrta, tak naval rdečih polžev da smo obupovali – jih vesto zjutraj in zvečer pobirali – aprila/maja na večer tudi po 300 polžev in več. Fižol, peteršilj, zeleno, grah so pojedli takoj, ko so poganjki pogledali iz zemlje. Da bi obupal. Paradižnik, bučke in buče so obglodali in so si potem v toplih dnevih opomogli in so tudi očitno dovolj kosmatih listov, da jim ne dišijo tako zelo.
    Kaj mi je storiti za jesensko pripravo vrta – takega pobiranja kot je bilo letošnje ne bom preživela še enkrat, prve tedne mi je šlo prav na bruhanje od količine…Pobirali smo jih že lani, pa škropili s helixovim pripravkom, se mi je zdelo da ni tako hudo – letos je bilo pa neopisljivo…

  2. Še enkrat hvala za poslana obvestila-izkušnje. Se lahko dogovorimo za predavanje v okviru društva Ajda Štajerska? Hvala in pozdrav Stanko Krašovec

    Dne 26. avgust 2016 15:30 je Permakultura za telebane napisal/-a:

    > Bojca Januš posted: “Zadnjič sem nekje prebrala, da obolelih paradižnikov > ni mogoče pozdraviti na ekološki način, pač pa je možna samo preventiva. To > ne bo držalo. Homeopatski pripravki za rastline iz Gajinega vrta imajo > ekološki certifikat, paradižnike pa lahko pozdravimo z ” >

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.