Brez varoje?

Kar nekaj časa sem razmišljala, ali naj to sploh objavim. Ker po pravici povedano, niti sama nisem bila prepričana, da je kaj takega sploh mogoče.

Letos naj bi bilo leto varoje, ko so čebelje družine zaradi vampirske uši še veliko bolj prizadete, kot običajno. Čebelarji tarnajo, da je varoje ogromno, da bodo izgube velike. Veliko varoje pomeni hudo nevarnost za čebeljo družino; ko okuženost preseže določeno mejo, je družina pogubljena. Zato se čebelarji z varojo zelo veliko ukvarjajo, jo stalno nadzorujejo (tako, da preštevajo odpadle varoje in na osnovi teh podatkov preračunavajo, kako močno je družina napadena) in družine “zdravijo” (kar pomeni, da na tak ali drugačen način poskušajo zatreti varojo – povsem uničiti oziroma iztrebiti vampirske uši ni mogoče). Pri tem pa se lahko zgodi, da skupaj z varojo čebelar uniči tudi svoje čebele. To se je nekoč zgodilo tudi mojemu čebelarju. Za zatiranje varoje je uporabil premočno raztopino kisline, in družina je propadla.

Že več kot eno leto v panjih ne uporabljamo ničesar drugega, kot zgolj homeopatijo. Rezultati so zelo vzpodbudni: lani smo imeli samo 2 družini, obe sta uspešno prebili zimo, zdaj (avgusta) jih je 7 (pa bi jih bilo 8, če ne bi eden od rojev pobegnil, preden smo ga uspeli odkriti in zajeti).

In sedaj tema, ki je absolutno fantastična. Z mojim čebelarjem sva se pred kratkim lotila merjenja varoj v družinah. Rezultat je absolutna ničla. Varoj ni, to pa je po vseh merilih popolnoma nemogoče. Pladnje z nesnago, ki odpade nanje, smo najprej po 1 dnevu vzeli iz panjev. Nobene varoje – a to sva pripisala kratkemu času merjenja. Nato smo vajo ponovili, a za daljše obdobje. Pladnje smo po 7 dneh spet vzeli z dna panjev, in jih dodobra pregledali s pomočjo lupe. Spet isto. Niti ene varoje.

Čebele sedaj hranimo; skupaj s hrano so dobile 3 odmerke homeopatskega pripravka, da bodo jesen pričakale močne in zdrave. Nekaj brez dvoma delamo prav – ker je očitno, da jim pomaga.

IMG_1804

Prvi od dveh letošnjih rojev; tega smo zajeli in spravili v enega od praznih panjev.

IMG_1807

Takole je videti drevo, ko dobi brado: ko čebele skupaj z matico zapustijo panj in se odpravijo iskat nov dom, se med potjo obesijo na vejo (če imamo srečo, ga opazimo, in če imamo še večjo, je veja nizko – npr. na jablani, namesto na kakšni 30-metrski smreki). Do pojava pride, kadar se vsej pazljivosti matice navkljub v panju razvije konkurentka – nova, mlada matica. Stara matica okoli sebe zbere čebele in vse skupaj odpotujejo, s trebuhom za kruhom.

IMG_1811

Pobegli roj je treba pravočasno opaziti in ga ujeti v takšnole leseno škatlo.
Prenesemo ga v prazen panj.

IMG_1817
IMG_1820

Pladenj za štetje varoj; na njem je zaloga nesnage, ki je nanj popadala v sedmih dneh.

IMG_2142

Še nekaj bližnjih posnetkov:

IMG_2145

IMG_2147

20 thoughts on “Brez varoje?

 1. kaj pa kakšne tipalke, krilca od čebel tud ni? obvezno se bom naročil na homeopatijo, če tud tega niste odkrili, ker jaz jih ne zdravim z ničemer, niti jih ne hranim z sladkorjem, tudi odlani čebelar, čebele so pa tu že veke vekov pa jih sam mučmo če mene vprašaš.

  • Ne, na pladnju ni bilo niti kril, nog ali tipalk. Moj čebelar meni, da če čebelam nekaj vzamemo (med), je prav, da jim damo kaj tudi nazaj (hrano, ko ni več toliko cvetja). Čebele so res nekaj posebnega. Posegamo v njihov svet, jim jemljemo njihovo delo. Strinjam se, če že počnemo to, počnimo to s spoštovanjem in hvaležnostjo. S homeopatijo jih okrepimo, da lažje prenesejo vse slabo, kar smo dodali na ta svet in se jim vsaj malo oddolžimo za to, kar jim poberemo. Ker same nam sadov svojega truda zagotovo ne bi dale prostovoljno (vem, ker sem že večkrat občutila njihovo jezo :)

 2. oj hvala ti, sem posredovala naprej čebelarjem. lpt

  Od: “Permakultura za telebane” Za: “tatjana” Poslano: Ponedeljek, 15. Avgust 2016 22:20:25 Zadeva: [New post] Brez varoje?

  WordPress.com Bojca Januš posted: “Kar nekaj časa sem razmišljala, a naj to sploh objavim. Ker po pravici povedano, niti sama nisem bila prepričana, da je kaj takega sploh mogo če . Letos naj bi bilo leto varoje, ko so čebelje družine zaradi vampirske uši še veliko bolj prizadete, kot obi”

 3. Zanesljivejšo oceno prisotnosti varoj lahko naredite s testiranjem vsaj ene družine s kakšnim učinkovitim sredstvom.
  Naravnega odpada je v razvojni dobi varoj do avgusta malo ali nič, varoza se zgodi preko zime in spomladi, takrat družine odmirajo zaradi preobremenjenosti z varojami.
  Takrat ni več mogoče ukrepati in čebele umrejo. Zamujenega pravega časa pač ni več mogoče nadomestiti, ko ta enkrat mine.
  Ampak kot rečejo vsi javni uslužbenci po vrsti: čebele so tvoje – vaše (beri: odgovornost).

  • Pozdravljena, simona.blogerka!
   Katero učinkovito sredstvo ste imeli v mislih za testiranje varoj?
   Na spletni strani Čebelarske zveze piše takole:
   “Varoja: Po zatiranju varoj, ki smo ga izvedli konec julija, moramo tudi konec avgusta pristopiti k temu opravilu. Število varoj moramo še v aktivni dobi zmanjšati na najmanjšo možno mero in tako preprečiti prezimovanje čebel invalidov. Na zimsko zatiranje varoj se ne smemo zanašati, ker je lahko prepozno. Varoje tretiramo s mravljično kislino ali s timolom.”
   Varoj nismo zatirali s kislinami, kot sem že napisala, pa kljub temu ni odpada. Ne ena, ne dve, ne štiri na dan … nič.
   Čebel že lani nismo več špricali s kislino, pa so vseeno preživele zimo. Letošnja zima je že njihova druga, ko so okrepljene samo s homeopatijo.
   Naravni odpad tudi poleti je. Na osnovi tega določimo, če je zdravljenje potrebno. 4 ali več varoj na dan avgusta pomeni, da je družina tako napadena, da jo je treba zdraviti. Po 7-ih dneh bi morali na pladnju najti 28 varoj, da bi bilo treba ukrepati. A tudi če bo tako, da bomo na pladnjih našli odpadle varoje, bomo spet uporabili homeopatijo, ker tudi za varojo obstaja ustrezen pripravek. Doslej ga ni bilo treba uporabiti, čebele smo samo krepili, pa je bilo dovolj.

   • Po mojih izkušnjah je tako, da varoje so, tudi če ni naravnega odpada. Vsa čebelarstva so napadena z varojami, vprašanje je samo, kolikšen prag napadenosti vzdržijo čebelje družine, kar pa ni odvisno samo od tretiranja ampak tudi od mnogih drugih dejavnikov.
    To dokazujejo odmrtja čebel pri mnogih čebelarjih ‘brez razloga’ in množica odmrlih varoj po testiranju. Seveda so pa vsi odpadi varoj, naravni ali po tretiranju ali testiranju, vedno samo ocena prisotnosti varoj v čebelji družini. Vedno je vse to zgolj ocena stanja. Navsezadnje so pa tudi organske kisline, ki so dovoljene tudi v ekoloških čebelarstvih, kemični proizvodi in tudi te organske kisline same po sebi povzročajo lahko odmrtje družine ali pa veliko umrlih čebel, propadlo zalego ali padec matic. Organske kisline za tretiranje čebel proti varozi pač niso naravni proizvod, tudi alternativna sredstva ne, pa še dovoljena niso.
    Kje kaj piše, me pa v bistvu ne prepriča, ker gre za suho teorijo. Potrebna je praksa in teorija, daljše obdobje spremljanja učinkovitosti zatiranja varoj. Žal na mnoge dejavnike ni mogoče vplivati.
    Ponavljam, da gre za rejo živali (čebel), v čebelarjevi lasti in po njegovi odgovornosti. Vsak po svoje, pravijo. Ne želim povzročiti polemike glede varoze. Od mojega napisanega si naj vsak vzame toliko, kolikor lahko prebavi.
    lp

 4. Simona jaz sm od lani čebelar pa nisi men nič novga napisala da bi me vznemirlo, sreča edin na tem svetu je da obstajajo osebe kot je Bojca, ki eksperimentira, da bi prišla do bolj prijaznih rešitev za ljudi in čebele in še marsikej bi se našlo.To so pogumni ljudje, srčni. Na kaj je dovoljeno z strani kriminalno slabe administrativne države se ne da ozirat, ker že dolgo ne deluje v interesu človeštva temveč kapitala. Kakor koli če je to uspešno in krepi čebelo sm jaz za, merodajni so pa šele večletni poskusi. Slabi čebelo tud dodajanje sladkorja jo dela nervozno uničuje črevesno floro, to bo treba ukint lakomnost človeka pri izkoriščanju čebel. Hvala Bojca za pogum in moje spoštovanje, kapo dol.

 5. Pozdravljena, res je lepo brati tvoj blog. Pazite na čebelce, redno preverjajte stanje varoje. Precej zahrbtna zadeva in hitro lahko družine umrejo. Pazite na kvaliteto satja, najboljše je lastno satje, da imajo dovolj zračne panje, da ni preveč vlage v njih in da jim ne zmanjka hrane. Pogoji v naravi so precej kruti do čebel, tako da večkrat nimajo možnosti nabrati dovolj hrane. Če še nisi prebrala, priporočam: Čudežni svet čebel, biologija superorganizma, Jurgen Tautz, Tehniška založba.

  • Pozdravljen, Uroš, hvala za zapis. Se strinjam s tabo, čebelam ne glede na to, da zaupam homeopatiji, merimo odpad varoje. Bolje drži ga, nego lovi ga. Ker je odpad v nekaterih družinah bil (sicer malo, a varoji res ni za skozi prste pogledat), smo dodali Varroo C30. Videti so močne in zdrave, upajmo na najboljše. Hvala za informacijo, bom poiskala knjigo.

 6. Odprite pokrito zalego potem pa poglejte, če ni vaoje,,,.kar tako gledati na podnico in misliti da ni nič je lahko varljivo in lahko postane pravo leglo za okoliške čebelnjake.

  • Pozdravljeni, Simona! Ćebelice še vedno imava, žal vse družine niso preživele. Kljub temu še vedno uporabljava samo homeopatijo in vztrajava na tej poti. Kakšen bi bil rezultat, če bi uporabljala kaj drugega, jasno, ne moreva vedeti. Ko pa se pogovarjam z drugimi čebelarji, se ti običajno odločijo za uporabo homeopatije za podporo čebelam in ne edino metodo, ker ne želijo tvegati tako zelo. S tem se seveda strinjam, saj odgovornost vsak nosi sam.

   • Me veseli, da je tako in upam, da jih je čim več preživelo. Vztrajanje bi dalo upanja, da je homeopatska metoda dobra izbira, pa četudi le za podporo. Mnogi čebelarji uporabljajo dve ali tri različne učinkovine proti varojam v enem koledarskem letu, da jim preživi dovolj družin. Varoje imajo veliko sposobnost prilagajanja, tudi na tretiranja. Srečno!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.