Trta: drugič. Pa ne zadnjič.

O trti sem pisala 20. maja letos (povezava na tisto objavo je TUKAJ). Takrat sem naredila načrt škropljenja, ki sem ga potem sproti prilagajala glede na to, kaj sem lahko naredila in kaj je bilo po mojem treba.

Dobila je:
Cuprum metallicum (proti peronospori)
Petroleum (proti pršici)
2 x Hyssopus officinalis (ožepek, kompanjon zaščitnik za trto)
2 x Belladona (za zmanjšanje možnosti glivičnih okužb v toplem vlažnem vremenu)
Siliceo (za več zdravega rastlinskega tkiva)
in v teh dneh dobi še Sulphur (za glivične okužbe)

Mnenje o rezultatu je odvisno od karakterja opazovalca. Pesimist bi ga videl kot na pol prazen, optimist pa kot na pol poln kelih vina. Večino življenja sem si, priznam, domišljala, da sem optimistka. Zdaj nisem več tako zelo prepričana o tem. In če sedaj seštejem to, kako vidim gorenjsko trto, dobra dva meseca po začetku letošnjega tretiranja s homeopatijo za rastline, s tem, kakšni so običajno moji pogledi na polnost kozarcev, mislim, da ni tako zelo slabo. Kar je moj pogled optimističen na pesimistični podlagi … Kakorkoli že … :).

Trte ne bomo posekali (vsaj letos še ne …). Ja, je bolna, še vedno, a je bolje, kot lani, in bolje, kot predlani. Lastnik jo ima nasajeno kakšnih 15 let. V prvih letih je bilo odlično, pridelal je lastno, okusno in kakovostno vino in namizno grozdje. Šprical jo je z običajnimi strupi – kar pač dobiš v zadrugi. A je bilo vsako leto slabše. Vsako leto je bilo več bolezni in škodljivcev, vsako leto jo je škropil z več in hujšimi strupi. V poldrugem desetletju je prišel do tega, da je začel razmišljati, da bi se trte znebil, ker je za škropiva porabil čedalje več denarja, pridelka pa ni bilo praktično nobenega.

Lani sva se odločila, da ji bova dala še eno možnost, s homeopatijo. Težavi s to trto sta dve osnovni (in mislim, da veljata za vse trte po Sloveniji): zastrupljena zemlja in od strupov oslabljene rastline, ter škodljivci in bolezni, ki v oslabelih rastlinah najdejo svoj raj.

Pot nazaj zato ne more biti čez noč, nemogoče je pričakovati, da bo zdaj kar čez noč vse v redu. Zato ji dajemo čas; letos je bolje kot lani, morda bo že naslednje leto fantastično. Nikoli pa ne bo več tako kot je bilo – nikoli več obdelovanja s strupi … ne le zaradi trte same, pač pa tudi zaradi čebel, ki jo obletavajo, zelenjave, ki raste na terasah poleg nje, in zaradi otrok, ki tekajo med njo in med igro zobajo grozdje. Zato.

Zanimivo je, kako različno hitro okreva trta. Najbolj počasna in zato še vedno najbolj bolna je najbolj žlahtna trta (Rumeni muškat in Chardonnet), malo bolje jo je odnesla Modra frankinja, še bolje Portugalka; namizne sorte se na zdravljenje s homeopatijo odzivajo zelo dobro (to sta Rdeči biskop in Modri muškat), najhitreje pa samorodne sorte. Te so bile lani še bolne, letos pa čisto nič več.

Če ne bi bil lastnik tako zelo zaljubljen v svoje vino, in bi bil zadovoljen zgolj z grozdjem za zobanje, bi bil vinograd že zdavnaj porihtan … tako pa ;).

P.S. Šla sem pogledat majske fotografije in z veseljem ugotovila, da trsne pršice, ki jo je takrat žrla, danes ni več. No torej, nekaj je pa le že povsem uspelo :)

WP_20160726_005

WP_20160726_003

WP_20160726_004Jedilne sorte (Rdeči biskop in Modri muškat)

WP_20160726_007Modra frankinja

WP_20160726_008Modra frankinja

WP_20160726_002Modra frankinja

WP_20160726_010

Portugalka

WP_20160726_012Rumeni muškat

 

 

 

5 thoughts on “Trta: drugič. Pa ne zadnjič.

  1. Hvala dobre nasvete. Zanima me pa ali imate kakšno rešitev,da se omeji #napad# os, sršenov in muh na zgodnjih sortah trte? Bom vesel odgovora. Pozdrav Stanko

    Poslano z moje naprave HTC

    • Baldrijan je eden od sestavin v QR Zeliščnem aktivatorju za pospeševanje kompostiranja. Baldrijan uporabljajo tudi proti pozebi, na splošno pa za krepitev rastlin, ki se potem lažje uprejo škodljivcem. Domači pripravki so običajno bolj mile sorte, včasih delujejo, včasih ne. Dobro je imeti več žezel v ognju (npr. uporabiti tudi homeopatijo za rastline), in ne pozabiti, da je zdrava in živa zemlja osnovni pogoj za ravnovesje vsega živega, kar zraste na njej.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.