Oko zemlje – okno v njeno dušo

IMG_3726

S prijateljico Andrejo Sivec sva prebili zvočni zid. Tako nekako bi najlažje razložila, kako se počutim. Po dveh letih, po skoraj natanko 24 mesecih trkanja in vrtanja.

Junija 2014 sem bila v Oxfordu na konferenci o biooglju. Zvečer smo klepetali v hotelskem baru. O vsem mogočem, predvsem pa o zadevah, ki so nas vse zanimale – rdeča nit je bila zemlja, biooglje, vrt, rastline … Tisti večer mi je kolega povedal, da je bil na delavnici, kjer so jim pokazali zanimivo biodinamično metodo, imenovano kromatografija prsti, s katero na umetniško-znanstveni način ugotavljaš, kakšna je vsebnost, kakovost in vitalnost prsti. In slikice, ki jih dobiš, kromatogrami, so tako zelo čudovite, da si jih mnogi lepo uokvirjene obesijo kar na stene. Brez heca.

Idejo sem, napisano v blok, prinesla s sabo, in začela zbirat informacije. Nabavila potrebne materiale, kemikalije, pripomočke – in poskušala. Ni in ni mi uspelo, verjetno tudi zato, ker sem hitela, nisem imela dovolj časa, preveč stvari se je dogajalo, da bi se lahko v miru zaprla v sobo in delala poskuse – ali pač zato, ker sem rabila Andrejo in je bilo tako namenjeno. Pred enim letom, junija lani, sem štafeto dala njej. Tudi njej ni uspelo kar takoj, krepko se je morala potrudit, in to kljub temu, da je univ.dipl.inž.kem.inž. in obvlada. In pred kratkim, junija 2016, ji je uspelo. Naredila je prve čudovite kromatograme zemlje, ki jih znava tudi razlagati.

1. kromatograf nezrel kompost 201606Kromatogram nezrelega komposta

2. kromatograf zemlja vrt Kovor 20160614Kromatogram vrtne zemlje v Kovorju.
Čudovita, rodovitna, rahla prst.
S samo eno pripombo: mičkeno več bi lahko bilo mikroorganizmov, vse ostalo je b.p.

P.S. V Zarji je izšel članek o kromatografiji z nagradno igro. Pet izžrebanih bo dobilo brezplačen kromatogram in analizo zemlje: Članek Zarja Kromatografija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.