Homeopatija za trto na Gorenjskem

Kadar se ti zgodi kaj, kar ti ni najbolj pogodu, pojdi delat nekaj koristnega ven.
Danes je bil tak dan.
In smo šli zdravit nekaj živega in pomoči potrebnega – trto v okolici Tržiča.

Trta v vinogradu na Gorenjskem – v okolici Tržiča – je bila lani tako zelo bolna, da grozdja ni bilo nič, vina pa še manj … V vinogradu je na prisojnih terasah v petih vrstah približno 300 trt, od tega je največ modre frankinje, nekaj je chardonnaya, nekaj rumenega muškata, nekaj pa zweigelta.

Žlahtne sorte so bolj občutljive na bolezen; prijelo se jih je vse tisto, na kar najprej pomislimo v zvezi z boleznimi trte – peronospora, oidij, in trsna pršica. Če ne bi že prvi trije morilci uničili grozdja, bi se pa na seznamu bolezni in škodljivcev gotovo znašlo še kaj.

Lastnik ima tik ob vrstah trte še nekaj teras z zelenjavo in medonosnimi rastlinami, čebelnjak in nakladne panje, zato strupi ne pridejo v poštev. Nad trto je že skoraj obupal, ker je v zadnjih nekaj letih kljub vsemu trudu nič več ni mogel pripraviti do tega, da bi mu dala vsaj nekaj grozdja in vina. Zaradi uspeha, ki sva ga s homeopatijo imela pri čebelah, je pristal, da poskusiva s homeopatijo še pri trti.

IMG_1730

Deževje se je končno vsaj za silo ustavilo, pa sem se lotila načrta, kako s homeopatijo pomagati oboleli trti. Komaj je dobro razvila liste, je že jasno, da zdrava tudi letos ne bo, če ji ne bomo pomagali.

Peronospora je že tukaj …

IMG_1727

Kadar se glivična bolezen pojavi v obliki značilnih rdečih flekcev, ki se pojavijo hitro, kar čez noč, je najboljša Belladona:

IMG_1724

… in trsna pršica tudi:

IMG_1733

Ampak mi se ne damo … od danes pa do naslednjega petka bo trta vsak dan škropljena s homeopatijo.
Po 5 globul (velikih) ali 12 (malih) na 10 l vode.
Za eno škropljenje potrebujem 30 l pripravka, torej 15 globul (kar je 0,76 €).
Danes je dobila Cuprum metallicum (proti oidiju in peronospori), jutri Petroleum (proti trsni pršici), nato Belladono (proti peronospori) in četrti dan še Sulphur (proti oidiju).
Potem ponovimo vajo, tako da bo z vsakim od štirih pripravkov trta poškropljena 2 x v enem tednu.
Nazadnje bom dodala še Hyssopus, ki krepi trto, da bo imela več veselja do življenja.
Sledi opazovanje in, upam, zmaga :) – sicer pa mozganje, kaj se še da, in … ponovi vajo.
Potem bomo pa videli, kdo bo bolj trmast.

IMG_1734

2 thoughts on “Homeopatija za trto na Gorenjskem

  • Pozdravljen, Branko, zmaga vedno narava :)
   O trti bom objavila nov prispevek, s fotografijami, na kratko je pa takole: homeopatija pomaga, rezultati so, ker pa je trta (večinoma, tudi ta pri Tržiču) bila tretirana s strupi, ki jo na dolgi rok še bolj slabijo, je njeno preusmerjanje, zdravljenje, tek na dolge proge. Kolegica iz okolice Krškega je obupala (njena zemlja je bila tretirana z bum efektom), bolne trte je posekala in preorala zemljo, naslednje leto se bo lotila vsega na novo.
   Značilno je, da so najbolj prizadete žlahtne sorte, njihovo zdravljenje je najpočasnejše (najdlje traja, da okrevajo), za njimi so na pol žlahtne (te so letos veliko bolj zdrave kot lani), samorodne trte se takoj odzovejo. Tudi od sorte do sorte je obolelost in trajanje zdravljenja različna.
   Vinograd pri Tržiču sem začela zdraviti lani, letos je nadaljevanje. Stanje je boljše, a daleč od perfektnega. Ni pa za vreči puške v koruzo, nadaljujemo naslednje leto, potem bomo videli. Veliko je odvisno od tega, kakšna je zemlja, koliko strupov in hranil je v njej, in od sorte. Ker pa se stanje izboljšuje, ne bom odnehala. Strupi seveda ne pridejo v poštev; na parceli, kjer je vinograd, so čebele, sadovnjak in vrtovi z zelenjavo.
   Lp, Bojca

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.