Pečene polnjene polovičke jabolk

Hmmm … za polizat dobro.

Zdajle spomladi počasi zginevajo še zadnja jabolka iz ozimnice, od gnilobe načeta dobijo Nela in koze, zdrava so pa odlična za poslastico, ki se ji reče “pečene polnjene polovičke jabolk”.


IMG_1577 Nobene moke, mleka in jajc ne potrebujemo, pač pa:
– ducat zdravih domačih kmečkih jabolk (manjših, takšnih za majhno pest velikih),
– zmlete orehe (za ducat jabolk bo četrt kile dovolj)
– in domačo marmelado (približno 2,5 dl – odvisno tudi od tega, kako zelo tekoča je).

Če je sladica namenjena odraslim, dodamo še nekaj za aromo: domače sadno žganje (npr. tepkovec), ali še boljše – krhlje hrušk, ki so se namakale v žganju, in so od njega tako zelo pijane, da jih je nemogoče pojesti. Zmlete in dodane orehom pa so idealna pika na i tej sladici.

Kaj še potrebujemo (da je lažje delati, a ni absolutno nujno, da se tudi improvizirati):
– 2 pekača za mafine s šestimi vdolbinami
– papirnate košarice za mafine

Navodilo:
– jabolka operemo, prerežemo na pol in izdolbemo peščišče. Odstranimo muho in pecelj, a tako, da gre z njima čim manj jabolčnega mesa – iz polovičke jabolka moramo narediti skodelico za orehov nadev in ne moderno skulpturo.
– orehe zmeljemo, primešamo marmelado (in) žganje ali zmlete krhlje hrušk iz žganja. Zmes mora biti tako gosta, da bi iz nje zlahka lahko delali kroglice, in se ne sme drobiti.
– polovičke jabolk položimo v papirnate košarice in jih napolnimo z zvrhano žličko nadeva. Ohrnost se pri nadevu ne splača.
– ogrejemo pečico na 225 °C
– jabolka pečemo cca pojmanimam – toliko, da so jabolka dodobra pečena in zmehčana, ampak še vedno čvrsta. Stanje preverimo z nožem. Za nadev ni treba skrbeti – samo da se ne zažge, na to je treba biti malo pozoren.

Et voila! Sladica za vsak, še tako razvajen okus, je pripravljena.

Opomba: najboljše je seveda, če je vse od naštetega domače: jabolka, orehi, žganje in marmelada (uporabila sem hruškovo, ko je te zmanjkalo, pa še kutinovo).
In še boljše je tole: sprazniš shrambo, da se ne valjajo lanske zaloge po njej. Saj bo kmalu spet priložnost za nove.

IMG_1574

Tale jabolka so namenjena za majhno praznovanje pevcem v zboru, ki nimajo predsodkov glede sladkorja … zato so po pečenju še rahlo posuta z njim – malo za oči in malo za slajše življenje.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s