Pomladno razmišljanje o permakulturi, žalosti in vrtu ali: Kako pride svetloba v dušo?

ZAPLANA

Pregledala sem vrt in sadovnjak, lani posajena mlada sadna drevesca, fige in trto. They`re all very much alive and kicking :). Ne dobesedno, jasno, ne brcajo s koreninami naokoli, ampak z mladimi poganjki v nebo. Figa se je odločila, da bo baobab, razparcelirala je veje precej na široko, jo bo treba malo omejiti. Trta pridno pleza; ve, kam je treba. Sadni mladiči pa vsak po svoje, pridni so. Na vrtu je kitajsko zelje, radič, zelišča … za podrobnejši pregled mi je zmanjkalo časa. Letos bom vrt na Zaplani uredila na dolgi rok – same take stvari, ki me ne rabijo vsak dan, okoli njih pa bogato plast senene zastirke (odkar se je Blisk preselil k novemu lastniku, se je poraba sena zmanjšala za polovico). In čeprav je v hlevu zdaj že 11 koz (4 mame, ena enoletna kozica in 6 letošnjih kozličkov), sena ne bo zmanjkalo, ravno nasprotno, še preveč ga bo ostalo.

Raci, ki gnezdi v škatli v hlevu pri Neli in kozah smo podtaknili 10 gosjih jajc. Ni opazila razlike. Upam samo, da je ne bo kap, ko se bo podmladek izvalil in bo nenavadno velik.

O PERMAKULTURI IN BIODINAMIKI

Aha, zdaj sem se spomnila … kaj sem hotela povedat o permakulturi in vrtu. Vprašanje mi je včeraj zvečer priplavalo mimo možganov, ker mi je obiskovalka tečaja o Permakulturi na vrtu, ki je ta mesec potekal v BC Naklo, rekla: Tukaj sem zato, ker me zanima, kakšna je razlika med permakulturo in bidonamiko.

Takole, bi rekla, o permakulturi in vrtu: nikoli ne bo na vrtu uspelo vse, kar bomo posejali in posadili. Enkrat bo nekaj, naslednje leto kaj drugega. Tisto, kar nam uspe, imamo za kosilo, tisto, kar ne, pa nam da hrano za možgane – uganko, zakaj ni šlo bolje, kaj lahko drugič naredimo drugače.  In s tem ni čisto nič narobe. Tudi sicer v življenju ne dobimo vsega, kar si zamislimo, ne izidejo se stvari vedno tako, kot hočemo. In potem (če še ne znamo bolje) buljimo v zaprta vrata in se jezimo, ker nas ne ubogajo, ker nam nekdo ali nekaj ne da tistega, kar bi radi imeli. Nima smisla. Pač ni namenjeno; če bi bilo, bi šlo. Dovolj je, da takrat, ko delamo, naredimo najbolje, kar lahko, ko bomo znali bolje, pa bo tudi šlo bolje. Perfekcionizem, tekmovalnost, frustracije, negativizem, pljuvanje po drugih … nimajo na vrtu, in tudi sicer v življenju, kaj iskati. Škoda časa. Dan ima samo 24 ur, vmes je treba še malo spati, pa toliko super stvari je, ki jih lahko počnemo! Obrneš se k dobremu, kot sončnica za soncem – nobena sončnica ni tako neumna, da bi ves dan premišljevala, kakšna strašna tema je bila še pred nekaj urami, ponoči. In zaradi tega svojega tuhtanja sploh ne bi opazila sonca, ki se smeje nad njo. Je tako? Je! :) In zakaj bi potem bili ljudje bolj neumni od sončnice? No, mislim, da za to ni nobene potrebe.

In kakšna je razlika med permakulturo in biodinamiko? Odvisno od zornega kota. Če se nam biodinamika in permakultura zdita samo skupek metod, s katerimi bomo brez kemikalij dosegli lep pridelek, obstajajo razlike, pa tudi veliko prekrivanja (iste metode, ideje, načini). Če pa na vse skupaj gledamo s stališča narave, ki ji prav dol visi, ali se reče “kaša” al “kasha”, pa razlike ni. Samo da ni kemikalij, uničevanja, pobijanja, samo da ni pohlepa. Pa je vse OK, ne glede na ime. Saj – kaj je ime? Bi vrtnica kaj manj dišala če bi drugačno ime imela? Ajoj, ne, ne bom šla še v Shakespearja … ne bom :).

ŽALOST JE DOVOLJENA

Pa še nekaj bi rada povedala, ker paše zraven, v temo o tem, kaj je dovoljeno in kaj ne v tej naši sodobni družbi (veliko je vmes neumnosti, ki, roko na srce, samo čakajo, da jih pometemo v nepovrat): o žalosti, ki je danes že skoraj prepovedana. A vendar je prav stalna gonja za srečo najhitrejša pot v nesrečnost. Ker je potem to, da si žalosten, da nisi razpoložen, da bi rad bil malo sam, nekaj nesprejemljivega in je treba to takoj in za vsako ceno spremeniti. Kar je seveda en velik nesmisel. Ljudje nismo absolutno srečna bitja, happy go lucky, ampak celostna bitja, in sreča in žalost sta dela iste celote. Bi sploh lahko vedeli, kaj pomeni biti srečen, če nikoli ne bi občutili žalosti? Bi znali res ceniti, kaj pomeni imeti dobro zvezo v dvoje, če nas nikoli ne bi izdali? Žalost, frustracije, strah, negotovost, razočaranja, neuspeh, nas delajo to, kar smo. Sreča, zmaga, izpolnitev želja, so seveda prijetni občutki, a mi nismo, kar smo, zaradi njih. Oblikujejo nas izguba, negotovost, pomanjkanje. Mi pa, ko pridejo, zavpijemo: Hitro, ne tega čutit, še manj pokazat, gremo naprej, razvedrimo se, bodimo srečni! Celost pomeni prepletanje vsega in sprejemanje vseh občutkov in razpoloženj.  Zato ne zdaj seveda koj v drugo skrajnost – v raševino, pa hop na edino posušeno drevo v puščavi Gobi, živet v osami s skorjo suhega kruha in nekaj kapljicami postane vode … :).

In kot pravi Rumi:

I said: “What about my eyes?”
He said: “Keep them on the road.”

I said: “What about my passion?”
He said: “Keep it burning.”

I said: “What about my heart?”
He said: “Tell me what you hold inside it?”

I said: “Pain and sorrow.”
He said: “Stay with it. The wound is the place where the Light enters you.”

Vrt in gozd sta tisto zdravilo, ki ga rabimo, ki pomaga, ko smo žalostni. Z žalostjo je enako kot z zlomljeno ali udarjeno nogo. Potrebuje svoj čas, da se zaceli. Saj z zlomljeno nogo tudi ne čantamo nekih manter in ne gremo skakat naokoli, ampak gremo po gips, potem pa počakamo, da se zlomljena kost zaceli. Enako je z žalostjo v duši. Če je majhna, in v enem dnevu mine, je tudi čas za celjenje kratek, a vseeno potreben. Z dušo je enako kot s kostmi. Nezaceljene kosti so krhke in hitro počijo. Z dušo je enako, slabo zaceljene čustvene rane se hitro odprejo. Ampak vrt pomaga. Tam se vse, vedno znova, rodi in začne. Prav zdajle bo, samo še mičkeno, pa bo spet tista čudežna eksplozija življenja, ki se zgodi vsako pomlad. Se je že začelo.

IMG_0513

Advertisements

2 thoughts on “Pomladno razmišljanje o permakulturi, žalosti in vrtu ali: Kako pride svetloba v dušo?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s