Kdo pravi, da so rastline nemočne?

Kdor misli, da so rastline veliki reveži, ki nemočno vegetirajo na planetu Zemlja, prepuščene na milost in nemilost okolju in plenilcem, se krepko moti. Naziv “vegetacija” je čisti pesek v oči. Niti približno niso revice, ki bi jih lahko vsak žužek podrl požrl, če bi se mu ravno tako zazdelo. Znajo poskrbeti zase, brez skrbi. Seveda jim gre to še veliko bolje od rok listov, če jim ne mečemo polen pod noge s kemikalijami in umetnimi gnojili, če jih ne šokiramo z osamo (z monokulturnim sajenjem in z metrskimi razmiki), če jim vsako jesen in pomlad ne pobijemo vseh koristnih prijateljev (z lopatanjem in strupi), če jih ne spravljamo ob pamet s poblaznelim vsakoletnim dodajanjem gnoja (ki jim požge korenine in jih zaduši z dušikom), in če s hrupom, zgago in zastrupljanjem ne odženemo naravnih zaščitnikov in pridnih delavcev (žužkov, deževnikov, krastač, slepcev, kuščarjev …).

Ne, rastline sploh niso take revice. Poglejte tole:

Prevod zgornjega posnetka:

Ko sadiko Limskega fižola napadejo gosenice, rastlina izloči dišavo, ki opozori ostale Limske fižole na nevarnost. Vsi skupaj začnejo proizvajati sladek nektar, ki privabi parazitske ose. Ose izležejo svoja jajčeca v gosenice, in ko se iz njih izležejo larve, le-te požrejo gosenice od znotraj navzven. In Limski fižol se smeje in smeje … :).

 

 

Advertisements
This entry was posted on marec 30, 2016, in Brez kategorije. Bookmark the permalink. 1 komentar

One thought on “Kdo pravi, da so rastline nemočne?

  1. Bojca, živijo. Enkrat, ko boš imela nekaj časa, si lahko ogledaš tale video:

    Neverjetne so, rastline. In oh, še kako inteligentne in s kakšnim spominom, še z občutkom za glasbo :), kako nesebično skrbijo za svoje “mladičke” in se mi zdi, sploh zdaj po vseh teh bombah, bolj povezane med seboj kot mi. Res, vredno ogleda. Lepo pomlad ti želim.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s